دکتر علیرضا جلیلیفر در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: باید قبول کنیم که تعداد دانشگاهها و ظرفیت پذیرش سالانه دانشگاهها نسبت به جمعیت دانشجویی که کاهش پیدا کرده، تغییر نکرده است.
وی افزود: تعداد دانشجویان در گذشته در همه دانشگاهها زیاد بود و اساسا صندلی خالی وجود نداشت. این مساله نباید این شکل ادامه پیدا میکرد و باید مطالعات علمی درباره این که وضعیت پذیرش چگونه باشد انجام میشد. باید مشخص میشد که آیا جمعیت دانشجویی ثابت مانده یا نه و اگر کاهش یافته باید به همان نسبت صندلی و ظرفیت نیز کاهش پیدا میکرد.
مقاومت دانشگاهها در برابر کاهش ظرفیت
استاد تمام گروه زبان انگلیسی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: به همان نسبت در سالهای اخیر تغییر در ظرفیت پذیرش داشگاهها صورت نگرفت. کاهش جمعیت دانشجویی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ اصلیترین دلیل و انگیزه دانشگاهها برای کم نکردن ظرفیت دانشگاههای سراسری این است که سرانهای که از وزارت دریافت میکنند کم نشود و متناسب با ظرفیت باقی مانده باشد. طبیعی است وقتی تعداد دانشجو بیشتر باشد سرانه بیشتری به دانشگاهها تعلق میگیرد و دانشگاهها نیز تمایل ندارند سرانه دریافتی کمتر شود.
جلیلیفر عنوان کرد: اما در دانشگاههای آزاد نیز چرخه دانشگاه بر مبنای پذیرش دانشجو است و این دانشگاه نیز ظرفیت خود را کاهش نداده است.
معاون سابق آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: البته به غیر از دانشگاه، مسائل دیگری مثل وضعیت معیشتی و اقتصادی نیز موثر است. در هر خانوادهای یک تا دو دانشجو وجود دارد که باعث متحمل شدن هزینههایی به خانواده میشود و هزینهها نیز افزایش پیدا کردهاند. احتمالا خیلی ها با خود فکر می کنند که به جای ۴ تا ۶ سال درس خواندن، وارد بازار کار شوند.
نبود تناسب بین بازار کار و رشتههای دانشگاهی
وی با اشاره به متناسب نبودن ارتباط بین برخی رشتهها با بازار کار، گفت: این مساله از چند سال پیش نیز مشخص شده بود. برخی رشتهها در بازار کار اشباع شدهاند یا بازار کار کمی دارند و طبیتا دانشجویان کمتری باید پذیرش شوند. البته در حال حاضر استقبال از برخی رشتهها نیز کمتر شده و صندلیها خالی مانده است.
جلیلیفر در خصوص وضعیت دانشگاه شهید چمران گفت: در دانشگاه خودمان حداقل هفت رشته سراغ دارم که ظرفیت خالی دارند که به دلیل فرصتهای کم بازار کار برای این رشتهها است. اکنون نیز مشکلات بیشتر شده است و نبود ارتباط بین برخی رشتهها با بازار کار مخصوصا بازار کار بومی استانها باعث خالی ماندن ظرفیت میشود. صندلیهای خالی موجود به نسبت تعداد دانشجویان زیاد نیست زیرا مطالعاتی انجام نشده که ظرفیت متناسب با تقاضاها تنظیم شود.
پیشنهاد کاهش مراکز دانشگاهی و آموزش عالی
وی در پاسخ به اینکه آیا نیاز است مراکز دانشگاهی و آموزش عالی کاهش پیدا کنند؟ گفت: این پیشنهاد را چند سال پیش به معاون آموزشی وقت وزارت علوم دادم. دانشگاههای پیام نور، غیرانتفاعی و برخی دانشگاههای آزاد که چندان تاثیرگذار نیستند و یا تعداد دانشجوی کمتری دارند باید محدود و ادغام شوند و دانشگاههای سراسری کوچک نیز با دانشگاههای بزرگ ادغام شوند.
استاد تمام دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: اقداماتی از سال ۹۹ در این حوزه انجام شد و برخی دانشگاههای دولتی از جمله دانشگاه سابق صنعتی شهدای هویزه در دانشگاه شهید چمران اهواز ادغام شد که کار خوبی بود و باید ادامه پیدا میکرد. به نظرم خیلی از واحدهای دانشگاههای پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد باید تعطیل شوند و قطعا این میتواند در ظرفیت اعلام شده از طرف دانشگاهها موثر باشد.
وی در پایان تاکید کرد: اما مهمترین کار، مطالعه وزارت علوم درباره ظرفیت دانشگاهها و کاهش آن است و نباید به سمتی برویم که تعداد دانشجو از نظر کمی افزایش پیدا کند.
انتهای پیام
نظرات