• چهارشنبه / ۲۰ مهر ۱۴۰۱ / ۰۹:۰۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1401072010271
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اعلام کرد:

اصفهان و روزهایی که بدون هوای پاک گذشت

اصفهان و روزهایی که بدون هوای پاک گذشت

ایسنا/اصفهان مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اعلام اینکه از اول سال تا ۱۸ مهرماه امسال تعداد روزهای هوای پاک اصفهان صفر بوده، گفت: تعداد روزهای قابل قبول ۱۱۹، ناسالم برای گروه های حساس ۷۸ و ناسالم برای عموم ۷ روز بوده است.

منصور شیشه فروش در گفت‌وگو با ایسنا به مناسبت روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی، اظهار کرد: باتوجه به تغییرات اقلیمی در سال‌های گذشته در جهان، شدت مخاطرات طبیعی افزایش یافته و اثراتی بر کشورها داشته است، بر همین اساس کشورهای دنیا همواره برنامه‌هایی برای کاهش اثرات مخاطرات طبیعی دارند.

وی با اشاره به قرارگیری ایران در کمربند لرزه خیز و کمربند خشک و نیمه خشک، گفت:۵۰ نوع مخاطره در کشور سابقه وقوع دارد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به تصویب قانون مدیریت بحران در سال ۹۸ و ابلاغ آن به دستگاه‌های اجرایی، گفت: این قانون سندبالادستی در جهت تعیین وظایف هر بخش در حوزه مدیریت بحران است، همچنین سیاست‌های کلی نظام در کاهش اثرات بلایای طبیعی توسط مقام معظم رهبری به تصویب رسیده و در سال‌های گذشته سیاست‌های کلی در حوزه پیشگیری و کنترل حوادث به همه بخش‌ها ابلاغ شده است. تاکید این سیاست‌ها بر پیشگیری از حوادث و آماده بودن جامعه در برابر مخاطرات، تأکید بر آموزش، اجرای طرح‌های پایش، نظارت و پیشگیری از بلایا و حوادث است.

وی با بیان اینکه حوادثی از قبیل سیل، زلزله، خشکسالی، فرونشست زمین، آلودگی هوا و گرد و غبار در کشور ما سابقه بیشتری دارد، افزود: در قانونی که تصویب شده وظایف هر دستگاه مشخص شده، ازجمله اینکه همه دستگاه‌ها موظف به آموزش گروه‌ها در برابر حوادث هستند، همه بخش‌ها باید در برابر مخاطرات بیمه شوند، در زمان وقوع بحران، همه مکلف‌اند امکانات خود را برای کنترل حوادث در اختیار مدیریت بحران قرار دهند، همه دستگاه‌ها باید ساز و کار کاهش خطر و پاسخ به بحران را تدوین کنند، همه دستگاه‌ها مکلف‌اند قبل از تدوین طرح‌های توسعه‌ای، پیوست کاهش خطر داشته باشند.

شیشه فروش با اعلام اینکه استان اصفهان طی ۲۰ سال گذشته تحت‌تاثیر شدیدترین خشکسالی‌ها بوده، تصریح کرد: هم‌اکنون ۹۸ درصد از مساحت استان تحت‌تاثیر خشکسالی و کم آبی است. اثرات این خشکسالی کم بارشی، کاهش سطح منابع آب‌های زیرزمینی، تغییر و کیفیت کاهش آب‌های زیرزمینی، خشکی رودخانه زاینده‌رود و تشدید شرایط کانون‌های فرسایش بادی است. در حال حاضر ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشت نشده و ۱۲ هزار هکتار از باغات استان تحت تنش است، بخش زیادی از فضای سبز در نوار زاینده‌رود به علت خشکی زاینده‌رود دچار چالش شده و تنش دمایی و هجوم آفات بالغ بر ۶۰۰ درخت را تحت تاثیر قرار داده است. در عرصه‌های محیط زیست نیز شاهد از بین رفتن گونه‌های گیاهی نادر و به خطر افتادن حیات گونه‌های جانوری هستیم. تامین آب برخی از مناطق عشایری و روستایی استان نیز از طریق تانکر انجام می‌شود.

وی به تشدید کانون‌های گرد و غبار و فرسایش بادی اشاره و اظهار کرد: در ۱۴ شهرستان استان، ۱۹ کانون فرسایش بادی شناسایی شده بود، اما با خشکی زاینده‌رود کانون‌های نقطه‌ای نیز در مناطق مرکزی استان مشهود شد و با کمترین وزش باد می‌بینیم که گرد و غبار خیزش می‌کند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اعلام اینکه از اول سال تا ۱۸ مهرماه تعداد روزهای هوای اصفهان پاک صفر بوده، گفت: تعداد روزهای قابل قبول ۱۱۹، ناسالم برای گروه‌های حساس ۷۸ و ناسالم برای عموم ۷ روز بوده است. آلودگی هوا در نیمه اول سال به علت گرد و غبار و در نیمه دوم به علت پایداری هوا و کاهش دما است. بر این اساس وزارت نیرو و نفت باید گاز مورد نیاز برای نیروگاه‌های استان را تامین کنند و مازوت باتوجه به شرایط آلودگی مصرف نشود. امسال تاکنون مازوت در استان مصرف نشده و تأکید داریم مصرف نشود.

وی به وضعیت تالاب بین‌المللی گاوخونی اشاره و خاطرنشان کرد: تنها منبع تامین آب این تالاب زاینده‌رود است که متأسفانه با نرسیدن آب به گاوخونی هم اکنون ۹۸ درصد از تالاب خشک شده و حیات گونه‌های گیاهی و جانوری آن به خطر افتاده است.

شیشه فروش یکی دیگر از اثرات خشکسالی را فرونشست زمین برشمرد و افزود: از ۳۵ دشت استان، ۲۹ دشت تحت تاثیر فرونشست زمین و افت آب‌های زیرزمینی است که اثرات آن به‌صورت شکاف روی ساختمان‌ها و جاده‌ها و اراضی زراعی دیده می‌شود. دشت اصفهان-برخوار، دامنه-داران و مهیار بیشترین فرونشست را دارد.

وی با بیان اینکه در روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی در استان برنامه‌ها و مانورهای امدادی داریم، گفت: اهداف تعریف شده بیشتر در زمینه پیشگیری است، از جمله اجرای طرح‌های نوین آبیاری، آبخیزداری، کنترل سیلاب، انجام مطالعات فرونشست زمین، اندازه‌گیری نرخ فرونشست زمین با نصب ۲۷ دستگاه جی پی اس، بازدید تیم مطالعاتی ستاد بحران کشور از استان و ارائه پیشنهادات برای شورای عالی آب و مدیریت بحران و سازگاری با کم آبی، انجام مطالعات لرزه خیزی شهر اصفهان، پیشگیری از سیل و جمع‌آوری آب‌های سطحی در اصفهان و ۳۰ شهر استان، اجرای طرح پیشگیری و کنترل سیل در ۴۰ شهرک صنعتی استان. همچنین طرح مطالعاتی کاهش خطر و طرح مطالعاتی پاسخ به بحران استان با همکاری دانشگاه‌ها در حال تدوین است، البته در سال‌های گذشته طرح کاهش خطر استان را تدوین کردیم که خطرپذیری مدیریت بحران را در همه مناطق مشخص و ضریب آسیب‌پذیری هر منطقه و طرح‌های کاهش اثر را نشان می‌داد، اما بازنگری آن در حال انجام است.

شیشه‌فروش بار دیگر با یادآوری اینکه در قانون مدیریت بحران وظایف دستگاه‌ها مشخص شده، تأکید کرد: دیگر نوبت اصفهان است و انتظار داریم وزارت نیرو با تدوین سناریوی عملیاتی و اجرای طرح‌های اضطراری، به تامین آب استان کمک کند و ستادی ویژه اصفهان تشکیل دهد. وزارت نیرو باید نسبت به احیای رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی اقدام کند. از سازمان محیط زیست نیز انتظار داریم تالاب گاوخونی را مثل دریاچه ارومیه مورد توجه قرار دهد و برای احیای آن پیش از اینکه تبدیل به کانون گرد و غبار شود، اعتباراتی تعیین کند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان همچنین خواستار تخصیص اعتباراتی برای پیشگیری از فرونشست زمین به استان اصفهان شد و افزود: با توجه به انجام مطالعات آبخیزداری و بیابانزایی، سازمان منابع طبیعی کشور باید برای پیشگیری از کانون‌های بحران فرسایش بادی و گرد و غبار و پیشگیری از سیل اعتباراتی اختصاص دهد. استان اصفهان به ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح‌های آبخیزداری و ۵۰ میلیارد اعتبار برای طرح‌های بیابانزایی و کنترل کانون‌های گرد و غبار نیاز دارد.

وی با اشاره به اینکه استان اصفهان جانشین تهران در مدیریت بحران و معین استان‌های اطراف است، یادآور شد: در مرداد امسال علاوه بر اینکه در استان سیل داشتیم به استان‌های دیگر کمک کردیم و تیم‌های عملیاتی برای تأمین آبرسانی به چهارمحال، همدان و خوزستان اعزام شدند، همچنین برای کنترل سیل به بزد و کرمان و تهران اعزام شدند، همان‌طور که در حوادثی مثل متروپل و پلاسکو تیم‌های ویژه از اصفهان اعزام شدند و برای بازسازی مناطق آسیب دیده و ساخت واحدهای مسکونی در نقاط مختلف کشور فعالیت کرده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha