• یکشنبه / ۲۸ آبان ۱۴۰۲ / ۲۲:۲۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402082820831
  • منبع : نمایندگی همدان

راه‌اندازی بیش از ۲۰۰ کتابخانه سیار تا پایان دولت

راه‌اندازی بیش از ۲۰۰ کتابخانه سیار تا پایان دولت

ایسنا/همدان دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر اینکه گسترش کتابخانه‌های سیار را با قوت دنبال می‌کنیم،  اعلام کرد: طبق برنامه‌ریزی در مرحله اول بیش از ۲۰۰ کتابخانه سیار تا پایان دولت راه‌اندازی خواهد شد، اگر چه آنچه ما در نظر داریم بیش از این موارد است.

مهدی رمضانی عصر یکشنبه، ۲۸ آبان در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه همدان جزو استان‌هایی است که وضعیت مطلوبی در حوزه کتابخانه‌ای دارد، اظهار کرد: این مهم مانع آن نمی‌شود که پروژه‌های عمرانی در استان وجود نداشته باشد، از همین رو پروژه‌های بسیاری در سراسر استان در حال اجراست به طوریکه جزء معدود استان‌هایی است که همه شهرهای آن دارای کتابخانه عمومی است.

وی با بیان اینکه باید به سمت توزیع خدمات در مناطق کمتر برخوردار حرکت کنیم، افزود: به لحاظ شبکه کتابخانه‌ای جمهوری اسلامی از کشورهای پیشرو در منطقه است همچنین ایران جزو پنج کشور اول آسیا بوده و در کشورهای آسیایی رتبه برتر دارد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر اینکه ایران در جهان جزو ۲۰ کشور برتر دنیاست، ادامه داد: از حیث توسعه خدمات توفیقات خوبی کسب شده و کتابخانه‌های عمومی به مرکزی، فرهنگی و اجتماعی بدل شده است نه تنها محیطی برای امانت کتاب و سالن مطالعه که البته این مسأله خود یک ماهیت فرهنگی دارد.

وی با بیان اینکه کتابخانه‌های عمومی ظرفیت فراتر از این موارد را دارد، تصریح کرد: در ماه گذشته میزبان رؤسای کتابخانه‌های کشورهای برزیل، ترکیه، مالزی و یک شخصیت مطرح حوزه‌های کتابخانه‌های عمومی بودیم که به ما نشان داد توفیقات کتابخانه‌های عمومی در سطح مطلوبی قرار دارد. همچنین اذعان می‌کردند، جمهوری اسلامی توانسته در حوزه شبکه کتابخانه‌های عمومی و توسعه خدمات، خدمت رسانی به تمامی مناطق در کشور، توجه به کودک و نوجوان و هرآنچه که گسترش کتابخانه‌های عمومی محسوب می‌شود، توفیق داشته باشد.

رمضانی توجه عملی به حوزه کودک و نوجوان در توسعه کتابخانه‌ها را مورد تأکید نهاد کتابخانه‌ها و استاندار همدان دانست و خاطرنشان کرد: برای عملیاتی کردن توسعه کتابخانه و توجه به آن باید گروه هدف کودک و نوجوان را انتخاب کنیم.

وی با اشاره به اینکه کتابخوان شدن فرزندان ما در گرو پیوند مدرسه، کتابخانه و مطالعه غیردرسی است، یادآور شد: استاندار همدان به مدیرکل آموزش و پرورش و مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان دستور داد که در این حوزه به برگزاری زنگ کتابخوانی اهتمام ورزند به نحوی که کتابداران متخصص در مدارس حاضر شوند و این مهم را در کنار معلمان پیش ببرند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه پیوند کتابخانه و مدرسه را در سطح دولت دنبال می‌کنیم و پس از تصویب ابلاغ می‌شود، اظهار کرد: گسترش خدمات در کتابخانه‌های عمومی بحث جدی است به طوریکه امروزه در این مراکز طیف گسترده‌ای از خدمات در حال ارائه بوده و عضویت و امانت تنها یکی از آن خدمات است.

وی با تأکید بر اینکه کتابخانه به عنوان یک مرکز آموزشی محسوب می‌شود، افزود: امکان ارائه بیش از ۱۷۰ سرفصل آموزشی در کتابخانه‌های عمومی وجود دارد و بخش کودک، نوجوان، گروه‌های خاص، گالری، سینما، اتاق علم، آزمایشگاه و ... در کتابخانه قابل پیاده‌سازی است.

رمضانی تصریح کرد: ما در نسل جدید کتابخانه‌های عمومی کتاب را هسته مرکزی کتابخانه می‌دانیم و اقمار علم، دانش و مهارت را حول محور کتابخانه ترسیم می‌کنیم.

وی در بخش دیگری با اشاره به اینکه بیش از ۶۰ خدمت در کتابخانه‌های عمومی امکان ارائه خدمت دارند، گفت: امید است به زودی با تکمیل پروژه کتابخانه مرکزی همدان و بازطراحی آن بتوانیم این تنوع خدمات را در این استان شاهد باشیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر اینکه گسترش کتابخانه‌های سیار را با قوت دنبال می‌کنیم،  خاطرنشان کرد: این یک راهبرد اساسی در دولت مطرح است و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از جدیت در پیگیری راه‌اندازی کتابخانه‌های عمومی سیار خبر داده و طبق برنامه ریزی در مرحله اول بیش از ۲۰۰ کتابخانه سیار تا پایان دولت راه‌اندازی خواهد شد، اگرچه آنچه ما در نظر داریم بیش از این موارد است.

وی در ادامه اظهار کرد: اعتبار قابل توجهی در سفر استانی رئیس جمهور به کتابخانه‌های عمومی اختصاص یافته است از همین رو پیگیری برای اختصاص این اعتبارات، توسعه کتابخانه مرکزی و بازطراحی آن و توسعه کتابخانه‌های سیار از جمله اقدامات و برنامه‌های این سفر بود.

رمضانی با اشاره به اینکه خیلی اهل وعده دادن بدون پشتوانه نیستیم، افزود: بازطراحی کتابخانه مرکزی همدان یک اتفاق بسیار مهم است و در توسعه و ارتقاء خدمات بسیار اثرگذار است.

وی خاطرنشان کرد: در استان همدان همت خوبی برای توسعه فرهنگی وجود دارد و به طور قطع این استان از کتابخانه‌های سیار بهره‌مند خواهد شد به نحوی که هم اکنون یک کتابخانه سیار به استان همدان افزوده شده است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه به دنبال این هستیم که استان‌ها به صورت همگن رشد و توسعه داشته باشند، گفت: وضعیت کتابخوانی و مراجعه به کتاب در کشور ما آنطور که جلوه داده می‌شود، نیست؛ مردم ما افراد کتاب نخوانی نیستند و نسبت به کتاب موضع ندارند.

وی در ادامه پرفروش‌ترین رده کتاب پس از کتاب‌های آموزشی و کمک آموزشی را کتاب کودک دانست و یادآور شد: پرامانت‌ترین رده کتاب در کتابخانه‌های عمومی کتاب کودک است و بیشترین حجم امانت را به خود اختصاص داده است.

رمضانی در بخش دیگری با تأکید بر اینکه گردش مالی نشر در سال گذشته بر اساس اعلام خانه کتاب ایران حدود ۹۰۰۰ میلیارد تومان بوده است، مطرح کرد: حتی اگر بحث کتاب‌های آموزشی و کمک آموزشی را کم کنیم، هیچ شاخه‌ای از شاخه‌های فرهنگ و هنر چنین گردش مالی ندارند و این مؤید این است که مردم برای به دست آوردن کتاب هزینه می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه خانواده‌ها انگیزه و انرژی بیشتری برای مراجعه فرزندان خود به کتاب دارند، اظهار کرد: بدان معنا که وقتی کودکان در اختیار خانواده هستند، کتابخوان‌تر از نظر کتاب‌های غیردرسی می‌شوند تا وقتی تحویل سیستم آموزشی هستند و این نکاتی است که باید به آن توجه کرد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به حدود ۱۲ میلیون نفر عضو کتابخانه‌های عمومی در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: به صورت میانگین ماهانه ۲۰۰ هزار امانت در کشور ثبت می‌شود که عدد قابل توجهی است.

وی یادآور شد: به طور قطع تا نقطه ایده‌آل با توجه به آنچه قدمت تاریخ و فرهنگ ما بوده و مطالبه مقام معظم رهبری است، فاصله داریم.

رمضانی با بیان اینکه اساساً شرقی‌ها از غربی‌ها کتابخوان‌تر هستند، تصریح کرد: ما برای آن که مسأله کتابخوانی در کشور شعله بگیرد و جریان پیدا کند، باید مسأله کتاب و مراجعه به کتاب دغدغه شود.

وی با بیان اینکه مردم جامعه ما علاقه بیشتری به مراجعه به آثار غیر مکتوب نسبت به مکتوب دارند، ادامه داد: قصه گویی، شاهنامه خوانی، گلستان خوانی، حافظ خوانی و ... در فرهنگ ما قدمت طولانی دارند و این مسأله انتقال اطلاعات، آگاهی و دانش به حساب می‌آید.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در دیگر سخنانش با تأکید بر اینکه ما در دنیا از مسأله مطالعه به مسأله خواندن نقل مکان کردیم،  خاطرنشان کرد: سندی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی به نام سند ملی خواندن مطرح است تنها کتاب نیست، بلکه مواد خواندنی طرح شده است.

وی متذکر شد: در سند ملی خواندن تکالیف واقعی برای دستگاه‌های مختلف کشور به منظور حرکت جامعه به سمت خواندن مشخص شده است به طوریکه دستگاه‌های مختلف خود را در کتابخانه ببینند.

رمضانی با اشاره به اینکه این کار نیاز به دانش دارد، دانش در کتابخانه وجود دارد و به افراد منتقل می‌شود، خاطرنشان کرد: کتابخانه این ظرفیت را دارد که دانش مورد نظر را به مهارت تبدیل کند و کار را تجاری سازی کند و به فروش برساند.

وی یادآور شد: ۳۴۰ پروژه نیمه تمام در کشور در حوزه کتابخانه‌ای داریم که دولت در مورد اتمام این پروژه اهتمام ویژه دارد به نحوی که حداقل ۸۰ کتابخانه تا پایان دولت سیزدهم به پایان می‌رسد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در پایان تأکید کرد: در طول دولت سیزدهم ۶۴ کتابخانه به مجموعه کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه شده است. همچنین در حوزه کتابخانه‌های سیار نیز ۲۰ کتابخانه معادل ۵۰ درصد رشد افزوده شده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان نیز با بیان اینکه ۱۰۰۰ متر مربع به زیربنای کتابخانه‌های عمومی همدان افزوده شد، گفت: امروز کتابخانه‌های عمومی استان از ۹ باب در سال ۵۷ به ۱۱۸ باب کتابخانه در سال جاری رسیده بدان معنا که با توسعه کتابخانه‌های عمومی، بستری فراهم شده که همه مردم بتوانند به کتاب در همه سطوح شهری، روستایی و عشایر خدمت دسترسی‌ داشته باشیم. 

عاطفه زارعی یادآور شد: بیش از ۸۰ هزار عضو در گروه‌های سنی مختلف در کتابخانه‌های عمومی استان عضو کتابخانه‌های هستند و بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نسخه منابع اطلاعاتی در اختیار دارند به نحوی که امسال بیش از ۷۰۰ هزار منابع اطلاعاتی در نیمه نخست امسال به امانت رفته است. 

وی خاطرنشان کرد: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۵۰۲۳  مترمربع به زیربنای کتابخانه‌های عمومی افزوده شده همچنین ۱۰ پروژه عمرانی در سطح استان به بهره‌برداری و ۲۶ پروژه در دست اجراست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha