• دوشنبه / ۳ دی ۱۳۹۷ / ۱۶:۲۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 97100301683
  • منبع : دانشگاه شهید بهشتی

در دانشگاه شهید بهشتی محقق شد

دستیابی به فناوری تولید ماده اولیه ساخت الکل و خمیرمایه

دستیابی به فناوری تولید ماده اولیه ساخت الکل و خمیرمایه

محققان دانشکده علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی به فناوری تولید ماده اولیه ارزان و قابل‌دسترس جهت تولید الکل و خمیرمایه دست یافتند.

به گزارش ایسنا، دکتر مجید طالبی، محقق دانشکده علوم زیستی و مسئول آزمایشگاه بیوشیمی دانشگاه شهید بهشتی ضمن اعلام این خبر افزود: ملاس محصول جانبی حاصل از تولید قند از چغندر و نیشکر است که موارد استفاده‌های بسیاری ازجمله سوبسترای اصلی و مواد اولیه کارخانه‌های تولید الکل و خمیرمایه دارد. ملاس باقی‌مانده شربت حاصل از تصفیه شکر گرفته‌شده از چغندرقند و نیشکر، عصاره‌ای بسیار غلیظ، تیره و چسبناک است که پس از تبلور حداکثر شکر از آن جدا می‌شود. کیفیت ملاس به رسیدگی نیشکر یا چغندر، مقدار شکر استخراجی و روش استخراج بستگی دارد.

طالبی با اشاره به اهداف تولید این محصول، گفت: این محصول با هدف جایگزینی برای ملاس، حاصل تلاش 3 ساله محققان دانشکده علوم و فناوری زیستی به سرپرستی دکتر داریوش مینایی است که آخرین مراحل تست‌های استاندارد آن انجام‌شده است.

محقق دانشکده علوم و فناوری زیستی دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به اهمیت تولید این محصول تصریح کرد: با کاهش تولید چغندرقند به دلیل خشکسالی‌های اخیر و درنتیجه کاهش تولید قند، میزان تولید ملاس نیز کاهش‌یافته و کارخانه‌های وابسته و مصرف‌کننده ملاس را دچار مشکل کرده است. هم‌زمان با افزایش قیمت دلار تلاش برای صادرات ملاس بیشتر شده است. محصول تولیدشده، به‌منظور جایگزینی برای ملاس انتخاب‌شده است تا از توقف و کاهش تولید خمیرمایه و الکل جلوگیری شود. در یک طرح تحقیقاتی امکان جایگزینی این محصول ارزان‌قیمت قندی که از پسماندی خشک تولیدشده است، موردمطالعه قرار گرفت و به‌عنوان منبعی بهینه، فراوان، ارزان و قابل‌دسترس انتخاب شد.

طالبی، از انجام تست آزمایشگاهی این محصول خبر داد و گفت: به‌منظور بررسی قابل‌استفاده بودن این محصول توسط مخمر نانوایی، یک مرحله آزمایشگاهی بر روی آن انجام شد. در شرایط فعلی و با توجه به کمبود ملاس ناشی از کاهش تولید قند از چغندرقند ازیک‌طرف و وجود مقادیر بسیار بالای ملاس، بدین منظور جمع‌آوری این پسماند و استفاده بهینه از آن در تهیه ماده اولیه، جایگزین مناسبی برای ملاس به نظر می‌رسد.

مسؤول آزمایشگاه بیوشیمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه به کاربردهای این محصول جایگزین اشاره و اظهار کرد: مخمر نانوایی از مهم‌ترین مواد مورد مصرف در تولید نان که غذای اصلی مردم ایران است، به شمار می‌رود. استفاده از خمیرمایه در نان موجب ارتقای ارزش تغذیه‌ای، کاهش ضایعات و عطروطعم خوب نان می‌شود. ماده اولیه تولید خمیرمایه، هر نوع ماده حاوی قند می‌تواند باشد؛ اما با توجه به عدم صرفه اقتصادی استفاده از مواد قندی سرشار از انرژی، تاکنون استفاده از ملاس به‌عنوان بهترین و باصرفه‌ترین ماده اولیه تولید خمیرمایه در بسیاری از کشورها ازجمله ایران پیشنهاد شده و بکار می‌رود.

وی افزود: اتانول یکی دیگر از محصولات با ارزشی است که برای تولید نیاز به ملاس دارد. اتانول استفاده‌های بسیار متنوعی دارد. علاوه بر کاربردهای پزشکی در صنایعی مانند صنایع دارویی، بهداشتی، عطرسازی، رنگ‌سازی و نظامی کاربرد داشته است. 

مسؤول آزمایشگاه بیوشیمی دانشگاه شهید بهشتی در پایان خاطرنشان کرد: ازآنجاکه هزینه حمل ملاس از غرب کشور برای شرکت‌های شرق کشور بسیار بالاست و صرفه اقتصادی برای استفاده از ملاس وجود ندارد، مزیت دیگر محصول تولیدشده، امکان تولید آن در هر نقطه‌ای از کشور است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha