• دوشنبه / ۲۴ دی ۱۳۹۷ / ۱۱:۴۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 97102412823
  • خبرنگار : 30057

در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

تجربه ناموفق کشور در جابجایی روستاها به دلیل زلزله/بی‌توجهی مسئولان به دلبستگی اجدادی روستاییان

تجربه ناموفق کشور در جابجایی روستاها به دلیل زلزله/بی‌توجهی مسئولان به دلبستگی اجدادی روستاییان

دبیر کارگروه کلی زلزله و لغزش‌ لایه‌های زمین با اشاره به جابه‌جایی برخی روستاهای کرمان به دلیل آسیب پذیر بودن آنها در برابر زلزله، گفت: در بازدیدی که از روستای جابه‌جا شده زرند کرمان داشتیم مشاهده کردیم که روستاییان به تدریج به محل سابق روستا بازگشته و اقدام به ساخت و ساز کردند.

دکتر علی بیت‌اللهی در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن بیان این مطلب افزود: "گتکوئیه" یکی از روستاهای شهرستان زرند کرمان است و نام آن زلزله با بزرگای ۶.۳ سال ۱۳۸۳ زرند را به یاد می‌آورد که یک سال بعد از زلزله دهشتناک بم رخ داد.

وی با بیان اینکه در زلزله زرند روستاهایی مانند "حتکن" و "داهوئیه" آسیب دیدگی تا ۱۰۰ در صدی را تجربه کردند، ادامه داد: روستاهایی که در لبه افتادگی گسل بزرگ و کاری "کوهبنان" در راستای شمالی -جنوبی با سابقه لرزه خیزی فراوان قرار داشتند در این زلزله آسیب‌های زیادی را متحمل شدند.

بیت‌اللهی روستای "گتکوئیه" را جزء روستاهای به شدت تخریب شده در این زلزله دانست و ادامه داد: در این روستا بر اثر زلزله سال ۱۳۸۳ حدود ۴۵ نفر کشته شدند که بعد از روستای "حتکن" دومین مرکز جمعیتی با تلفات بالا بود. 

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات زلزله اضافه کرد: پس از زمین‌لرزه زرند و البته بم، اقدامات خوبی توسط بنیاد مسکن در روستاهای کرمان شروع شد. بسیاری از خانه‌ها نوسازی و بهسازی شدند. برای نمونه می‌توان به روستای "گورک" اشاره کرد که در زلزله هجدک کرمان در سال ۱۳۹۶ دچار آسیب شد و با اقدامات صورت گرفته از ۱۲۶ واحد روستائی، ۷۵ واحد به صورت اسکلت پیچ مهره‌ای نوسازی شد.

دبیر کارگروه کلی زلزله و لغزش‌ لایه‌های زمین با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای جا به جایی برخی از روستاهای آسیب دیده در زلزله، خاطر نشان کرد: در عملیات بازسازی با هدف دوری از خطر زلزله و خط گسلش، بعضی از روستاها را جابجا کردند که روستای گتکوئیه یکی از آنها بود. این روستا از محل قبلی حدود ۳ کیلومتر به سمت دشت جابجا شد.

بیت‌اللهی با تاکید بر اینکه محل این روستای جدید فاقد آب و فضای سبز است، ادامه داد: علاوه بر آن ساختار سازه‌های ساخته شده در آن مشابه خانه‌های سازمانی و در ردیف‌های موازی بوده و شباهتی با فرم روستا ندارد. این امر موجب شده که در بازدیدی که در دی ماه سال جاری از محل قدیمی این روستا داشتیم مشاهده کنیم که روستائیان اندک اندک به همان سرزمین آبا و اجدادی خود مهاجرت کرده و در آنجا شروع به ساخت و ساز کرده‌اند.

وی وجود آب و هوای بهتر در پای کوه، امکان نگهداری و تغذیه دام و دلبستگی به سرزمین اجدادی را از اصلی‌ترین دلایل بازگشت روستاییان به محل قبلی روستای گتکوئیه برشمرد و یادآور شد: از این رو به نظر می‌رسد جابه جایی فیزیکی یک روستا بدون توجه به سایر ابعاد مهم زندگی روستاییان نیاز به بازنگری اساسی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha