به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره بروز اختلافات میان دولت اشرف غنی و آمریکا در پی مطرح شدن پیشنویس توافق صلح زلمای خلیلزاد، فرستاده آمریکا به مذاکرات صلح افغانستان با شبهنظامیان طالبان و همچنین فرصتهای پیشروی این رئیس جمهور افغانستان برای تقویت جایگاه دولت این کشور در مذاکرات با طالبان مینویسد:
«یک مقام ارشد نزدیک به اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفت: با مطالعه محتوای پیش نویس توافق صلح خلیلزاد با طالبان، غنی و مقامات دولتش شدیدا ناراضی و منزجر شدند.
به گفته یک منبع آگاه، در نشستی که اشرف غنی با خلیلزاد بلافاصله بعد از قرائت این پیشنویس داشت از این مذاکره کننده ارشد دولت آمریکا پرسید: آیا به نظر شما این توافق شبیه به تسلیم شدن به طالبان نیست؟
به گفته این مقام افغان خلیلزاد، در پاسخ به تردیدهای غنی نسبت به این توافق صلح گفته است: این بهترین توافقی است که ما توانستیم به دست بیاوریم.
هر چند که این تردیدهای دولت افغانستان نبوده که باعث اقدام دونالد ترامپ در تاریخ هشتم سپتامبر در منحل کردن یک نشست محرمانه میان خود با طالبان در کمپ دیوید و متعاقبا لغو کردن کلیت فرآیند صلح کشورش با این گروه شبهنظامی شده است، اما لغو شدن این توافق سبب میشود که دولت افغانستان مجددا فرصتی برای بازگشت دوباره به این بازی و شکلدهی به مسیر آینده فرآیند صلح افغانستان به دست بیاورد.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان انتظار میرود که در 18 سپتامبر اجرایی شود و غنی شانس اول پیروزی در آن است و او در این صورت در جایگاهی خوب برای ادعای داشتن حکمی از جانب مردم به منظور تعیین شرایط هر گونه توافق صلح با طالبان قرار خواهد گرفت.
به گفته مقامهای افغان و دیپلماتهای غربی در کابل که از نزدیک پیگیر مذاکرات بودهاند، فروپاشی توافق صلح آمریکا و طالبان به اعتبار زلمای خلیلزاد نیز لطمه وارد کرده و اکنون آینده کاری او در ابهام قرار داشته و هنوز مشخص نیست که آیا این مذاکرات را مجددا بتوان از سر گرفت یا خیر.
مقامهای دولت افغانستان می گویند انتظار دارند چنانچه قرار باشد مذاکرات از سر گرفته شود، دیگر فرمتی که تا پیش از این از سوی خلیلزاد برای برگزار کردن مذاکرات به صورت جداگانه با طالبان به عنوان مقدمهای برای برگزاری مذاکرات این شبهنظامیان در آینده با دولت کابل مورد استفاده قرار داشت تکرار نشود.
به گفته این مقامها دولت کابل به جایش به دنبال آتشبس و سپس مذاکرات مستقیمی با طالبان برای دریافت تضمینهای امنیتی مستقیم است و تنها بعد از آن نظامیان آمریکایی میتوانند از افغانستان خارج شوند.
یک مقام افغان که نامش را فاش نکرد گفت: دولت میخواهد اگر قرار بر وجود داشتن توافق در آینده است در آن شریک باشد.
بر اساس پیشنویس توافق صلح قبلی آمریکا و طالبان، قرار بود 5000 نظامی آمریکایی از افغانستان در ازای تضمین طالبان به جلوگیری از هر گونه استفاده از خاک این کشور به عنوان پایگاهی برای دست زدن به حملات شبهنظامی علیه آمریکا و همپیمانانش اجرایی شود. اما مقام بلندپایه افغان گفت: بسیاری از جزئیات مربوط به اتفاقات بعد از خارج شدن این نیروها مبهم باقی مانده بودند.
وی افزود: این توافق تبدیل به یک شکست بزرگ شد وقتی که خلیلزاد نتوانست طالبان را برای ورود به مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان متقاعد کند.»
انتهای پیام
نظرات