به گزارش ایسنا، دکتر محمدمهدی طهرانچی در نشست تخصصی اتحادیه اندیشمندان دانشگاهی جهان اسلام که همزمان با سی و سومین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی عصر روز گذشته در هتل آزادی تهران برگزار شد، با اشاره به لزوم شبکهسازی دانشگاههای جوامع اسلامی اظهار کرد: وحدت بین جامعه اسلامی یک گفتمان است که به دنبال آن بحث شبکهسازی، نمادسازی و نهادسازی مطرح میشود تا سرانجام به رفتارسازی در جامعه اسلامی بینجامد.
وی ادامه داد: سؤالی که در این باره مطرح میشود، این است که آیا شبکهسازی که بعد از گفتمانسازی مطرح میشود، بین اندیشمندان مسلمان کافی است یا برای اینکه این وحدت به تمدن نوین اسلامی منجر شود، نیازمند یک حرکت مکمل تحت عنوان شبکهسازی بین دانشگاهها هستیم؟
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: مقام معظم رهبری برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی نقش محوری را برای دانشگاهها تبیین کردند که باید بر اساس میراث تاریخی و علمی و تجربه گرانقدر انقلاب اسلامی در شکلگیری تمدن نوین اسلامی نقشآفرینی کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با طرح این پرسش که آیا دانشگاههای فعلی جهان اسلام به عنوان نهادی برآمده از مدرنیته غرب که در جوامع اسلامی ظهور و بروز یافته، میتوانند در رسیدن به این تمدن نوین اسلامی راهگشا باشند؟ خاطرنشان کرد: ما نیازمند تحول و صیرورت در دانشگاههایمان هستیم، همانطور که در تبیین این مسأله مقام معظم رهبری میفرمایند که نیازمند اصلاح، تحول و صیرورت درونی هستیم، چرا که دانشگاههایی که از غرب در سرزمین و جامعه ما نهادینه شدند، مبتنی بر یک دین زدایی و تقلید علمی و نه ابتکار علمی شکل گرفتهاند.
دکتر طهرانچی تصریح کرد: آنچه که در دانشگاه غرب و دانشگاه مدرن غربی مطرح میشود، این است که دانشگاه نقش اساسی خود را به این امر نهاده و مبتنی بر نظامات شغلی و وابستگی به آنها یکپارچگی اجتماعی را پدید بیاورند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه فرهنگ شهروندی که در دانشگاههای غرب تولید میشود، مبتنی بر دینزدایی از دانشگاه است، افزود: تشیع و تسنن در دیدگاه دانشگاه غربی تفاوتی ندارند، چرا که دانشگاه غرب میگوید که با کنار گذاشتن دین و صحبت با هم مبتنی بر نظریه شهروندی کنار هم قرار گیریم، اما آنچه که ما برای تمدن نوین اسلامی احتیاج داریم، دانشگاه اسلامی است.
وی تأکید کرد: غرب در این باره چنین مطرح میکند که اسلامی شدن دانشگاهها در محیط جهانی به عنوان یک چالش بزرگ و مهم برای هژمونی فرهنگ دانشگاه غرب است، چرا که آنها درک کردهاند که این تمایل روشنفکران مسلمان در تعریف دانشگاه اسلامی به معنای پذیرش حاکمیت اسلام است.
دکتر طهرانچی در پایان خاطرنشان کرد: اکنون علاوه بر شبکه دانشمندان مسلمان، نیازمند شبکه دانشگاههای جوامع اسلامی بر مبنای دانشگاه اسلامی هستیم که در این دانشگاه نظریه تقریب مذاهب به عنوان یک نظریه عامل یکپارچگی باشد.
انتهای پیام
نظرات