به گزارش ایسنا، روزنامه القدس العربی با انتشار گزارشی درباره نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۰ دبی و حضور اسرائیل در آن نوشت، اکسپو دبی نمایشگاهی است در مقیاس جهانی که برای نخستین بار در منطقه خاورمیانه برگزار میشود. امارات در این نمایشگاه میزبان حدود ۲۰۰ کشور جهان است و پیش بینی میشود که حدود ۲۵ میلیون بازدید کننده طی شش ماه که از اکتبر آغاز خواهد شد از آن بازدید کنند.
این نخستین بار است که دفتر نمایشگاههای جهان که مقر آن در پاریس است، بزرگترین نمایشگاه تجاری جهان را سال آتی میلادی در یک کشور عرب افتتاح خواهد کرد.
امارات مانند اغلب کشورهای عرب روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارد اما تلآویو به دنبال تثبیت روابط خود با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است. اسرائیل تلاشهایش در این زمینه را با مطرح کردن منافع امنیتی و دشمن مشترکی مانند ایران توجیه میکند.
برخی از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در سالهای اخیر به ورزشکاران و مقامات اسرائیلی اجازه سفر به این کشورها را دادهاند و مقامات اسرائیلی میگویند که غرفه این رژیم در نمایشگاه دبی فرصتی بینظیر برای تسریع در "عادی سازی" روابط و ارتباط با مردم جهان عرب است.
در همین راستا، الیعازر کوهن، مسؤول نمایشگاه در وزارت خارجه دولت اسرائیل گفت: ارزش افزوده این نمایشگاه برای ما، بازدیدکنندگان عرب و مسلمان هستند.
تپههای شنی
دیوید کنافو، مهندس معمار و از طراحان غرفه تلآویو در اکسپو دبی معتقد است: غرفه اسرائیل در نمایشگاه دبی بیانگر تمایل تلآویو به منطقه است و این پیام را به همراه دارد که درهای آن بر روی همسایگان عربش باز است.
غرفه اسرائیل به گونهای طراحی شده است که روی دیوارهای آن تصویر تپههای شنی ترسیم شده و سقف آن نیز از نمایشگرهای بزرگ ساخته شده است که به نحوی جنبههای مختلف جامعه این رژیم را به تصویر میکشد.
کنافو در این باره میگوید: این مسأله بیانگر استفاده اسرائیل از بیابانهای خود در فرهنگ و تکنولوژی است و ممکن است کشورهایی نیز که اراضی صحرایی دارند، سبک اسرائیل را در طراحی غرفهشان در پیش بگیرند.
وی معتقد است که نمایشگاه دبی، دیداری منحصر بفرد میان فرهنگها، زبانها و افرادی است که به طور معمول با یکدیگر دیداری ندارند. از همین رو غرفه تلآویو یک فضای باز برای استقبال از بازدیدکنندگان است.
همچنین طبق گفته یووال روتم، مدیرکل وزارت امور خارجه دولت اسرائیل، غرفه تلآویو یک تجربه تعاملی از محافل مختلف را به بازدیدکننده ارائه میکند که "روح و فرهنگ اسرائیلی" در زمینههای مختلف ازجمله آب، پزشکی و فناوری اطلاعات را به نمایش میگذارد.
دروازهای به جهان عرب
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل غرفه تلآویو در اکسپوی دبی را بخشی از پیشرفت مداوم در مسیر عادی سازی روابط با کشورهای عربی میداند. همچنین رهبران پیشین اسرائیل صلح با فلسطینیها را وسیعترین دروازه روابط با جهان عرب و مسلمان میدانستند.
نتانیاهو همچنین امیدوار است که عادی سازی روابط با اعراب، فلسطینیها را بر آن دارد که توافقنامه صلح با اسرائیل را امضا کنند.
کوهن در این باره معتقد است که حضور اسرائیل در دبی سر و صدای زیادی به پا خواهد کرد و حضور تلآویو در نمایشگاه دبی بر مسائل سیاسی تأثیر نخواهد گذاشت و غرفه آن در اکسپو دبی روی آنچه اسرائیل برای عرضه دارد متمرکز خواهد بود.
دوری گلد، مدیر کل سابق وزارت خارجه رژیم صهیونیستی نیز در این باره اظهار کرد: حضور شبه دیپلماتیک غرفه اسرائیل در نمایشگاه دبی یک مورد از تحولات مختلف است و تأثیر تراکمی دارد.
گلد در ادامه به مسابقات ورزشی و افتتاح نمایندگی اسرائیل در سازمان بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۵ در ابوظبی اشاره کرد و افزود: این عادی سازی روابط نیست اما بیانگر تقویت حضور اسرائیل است.
وی ادامه داد، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، بیآنکه از مساله فلسطین دست بکشند، به دنبال منافع خاص خودشان هستند که شامل تقویت همکاری امنیتی با اسرائیل برای مقابله با ایران میشود.
این مقام سابق اسرائیلی معتقد است که این نمایشگاه بخشی از تلاشها برای معرفی کردن جوانب روابطی است که مربوط به همکاریهای امنیتی نمیشود.
طبق گفته گلد، اگر نظرسنجی انجام شود متوجه خواهیم شد که در بیشتر مناطق عرب نشین خلیج فارس نوعی درک نسبت به این مسأله وجود دارد که "اسرائیل بخشی از منطقه است".
کوهن و کنافو نیز در این باره گفتند زمانی که درحال آمادهسازی غرفه اسرائیل در نمایشگاه بودند با استقبال گرمی مواجه شدند.
کوهن افزود: رویکرد و رفتار میزبانان بینظیر بود و حضور اسرائیل در نمایشگاه دبی حیرت آور خواهد بود.
کنافو هم نمایشگاه دبی را دروازهای به سوی جهان میبیند که از اسرائیل گرفته شده است. وی همچنین معتقد است که غرفه اسرائیل دروازه تجربه این رژیم در تمامی زمینههای علمی، فرهنگی و انسانی است.
انتهای پیام
نظرات