به گزارش ایسنا، صائب عریقات، دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در یادداشتی که از سوی روزنامه گاردین منتشر شده، با اشاره به نشست وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا پس از حدود دو سال برای رسیدگی به مساله فلسطین نوشته است: آنها طی این نشست به بررسی نامه امضا شده از سوی ژان آسلبرن، وزیر امور خارجه لوکزامبورگ پرداخته که خواستار به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی اتحادیه اروپا شده است.
عریقات اظهار کرده است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل امیدوار است که اروپا اقدامی صورت ندهد و همچنین بر عدم دستیابی دولتهای اروپایی به توافقی برای مواخذه اسرائیل به دلیل چندین دهه نقض سیستماتیک قوانین بینالمللی و قطعنامههای سازمان ملل حساب کرده است.
وی میافزاید، بیعملی نه تنها انکار حقوق فلسطینیان را ادامهدار میکند، بلکه ابزارهای نظام بینالمللی مانند دیپلماسی و قوانین بینالمللی را نیز منسوخ میکند و این چیزی است که هم اسرائیل و هم دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا به دنبال آن بودهاند.
به گفته عریقات، اروپا این فرصت را دارد که نقش خود را در ایجاد صلح با به رسمیت سناختن کشور فلسطین تقویت کند. او همچنین خاطرنشان میکند که کشورهای اروپایی 40 سال پیش بیانیه ونیز را امضا کردند که از کشورهای اروپایی میخواهد "اقدامات قاطعانهتری در راستای صلح صورت داده" و غیرقانونی بودن شهرکهای اسرائیلی و نیاز به برآورده شدن حق تعیین سرنوشت فلسطینیان را تایید میکند.
دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در این یادداشت نوشته است: در حالی که قدردان همکاریهای اروپا با روند نهادسازی فلسطین هستیم، چیزی که اکنون ضروری است، مداخله سیاسی و دیپلماتیک برای حفظ چشماندازهای صلحی عادلانه و ماندگار است. اقدام در راستای برآورده کردن حقوق مردم فلسطین به منطقه ما امنیت و ثبات میبخشد و از ارکان اساسی منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی حفاظت میکند.
وی در ادامه میافزاید: اروپا در واقع توانسته در برابر تلاشهای دولت ترامپ برای تغییر اهداف و ساختار راهکاری برای حل مساله فلسطین و اسرائیل مقاومت کند اما اروپا بیش از سه سال و همزمان با تلاشهای واشنگتن برای ایجاد الگوهایی خطرناک در روابط بینالمللی، درخصوص فلسطین دچار فلجی دیپلماتیک بوده است. روابط اسرائیل و اروپا به گونهای به رشد خود ادامه داده که به نظر میرسد با ادامه نقض حقوق بشر از سوی اسرائیل، به آن پاداش داده شده است.
عریقات در ادامه نوشته: همزمان که دولت اسرائیل به الحاق اراضی اشغالی فلسطین ادامه میدهد، برخی از دولتهای اروپایی علیه اجرای قطعنامههای سازمان ملل، از جمله قطعنامه سال 2016 لابیگری کرده و خواستار آزاد شدن پایگاه داده شرکتهایی شدهاند که در این اشغالگری دست داشتهاند.
وی افزود: این اشغال استعمارگرانه نه با "حسن نیت" اسرائیل، بلکه با "اقدام قاطعانه در راستای صلح" به پایان خواهد رسید؛ همانطور که در بیانیه 1980 ونیز به آن اشاره شد و باید به واقعیت سیاسی تازهای منتقل شود که در آن، اروپا به حق موجودیت فلسطین احترام میگذارد و تدابیر قاطعانهای را برای مواخذه اسرائیل بر سر نقض سیستماتیک قوانین بینالمللی در نظر میگیرد.
عریقات در ادامه نوشته است: حق فلسطین برای تعیین سرنوشت قابل مذاکره نیست. محدود کردن به رسمیت شناختن فلسطین به از سر گیری روند صلح به معنای صرف نظر از حقمان و تسلیم شدن در برابر اراده اسرائیل است. به رغم برخی تحولات قابل توجه، از جمله چشمانداز تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی درباره جرایمی که در فلسطین صورت گرفته، پیام اصلیای که اسرائیل از بیشتر دولتهای اروپایی دریافت کرده، این است که آنها با سیاستهایش مخالف هستند اما در برابر آن اقدامی نمیکنند و در همین حال، ما همچنان منتظریم تا اعضای اتحادیه اروپا حکم دیوان دادگستری اروپا را برای مشخص کردن محصولات تولید شده در شهرکها اجرا کنند. با این حال کمترین چیزی که انتظار داریم و میخواهیم، ممنوعیت کامل تجارت با شهرکهای استعماری غیرقانونی اسرائیل است.
وی خاطرنشان کرد: استراتژی اسرائیل مبنی بر جلوگیری از اقدام جامعه بینالملل، هدف ممانعت از تشکیل کشور مستقل فلسطین بر مبنای مرز سال 1967 را دنبال میکند. به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی اروپا نه تنها مسئولیت اروپا است بلکه راهی قاطع برای اقدام در راستای صلحی عادلانه و ماندگار است. ما انتظار غلطی نداریم. به رسمیت شناختن فلسطین توسط خودش، اشغال اسرائیل را پایان نمیدهد، با این حال گامی حیاتی است که حق تعیین سرنوشت فلسطین را محترم میشمارد. این گامی است که چشمانداز روند صلحی معنادار بر مبنای قوانین بینالمللی و قطعنامههای سازمان ملل است و اصول بنیادین جامعه بینالملل را تایید میکند.
انتهای پیام
نظرات