فرهنگ عمومی
-
اطلس مردمنگاری امسال رونمایی میشود
چند طرح کاربردی از جمله بررسی الگوهای ابتدایی صید بومیان در جزیره قشم، بررسی پوشاک و پارچههای سنتی زرتشتیان ایران و... در حال انجام است و اطلس مردم نگاری که در سال ۱۳۹۶ به مراحل پایانی خود رسیده، امسال رونمایی میشود.
-
یک جامعهشناس مطرح کرد
آسیب تکرار آزار جنسی از وقوع آن بیشتر است
یک جامعهشناس معتقد است: همهی صحبت ما از آموزش پیشگیری از آزار جنسی برای خانوادهها و کودکان این است که آسیبِ تکرار حادثه بیشتر از وقوع حادثه است.
-
«گرگیعان» آئینی ویژه کودکان در ماه رمضان
یکی از آیینهای سنتی و کهن مردم عرب در جنوب خوزستان «گرگیعان» است که در ماه مبارک رمضان انجام میشود. این آیین ثبت ملی نیز شده است.
-
مواجهه یک نسل آموزشندیده با مسائل جنسی فرزندانشان
رسانهای شدن موضوع تعرض یک ناظم در مدرسه غیردولتی به تعدادی از دانشآموزان، تحلیلهای جامعهشناسی و روانشناسی متفاوتی را مطرح کرد و با واکنشهای بسیاری همراه شد. این مساله بیشاز همه یکبار دیگر جای خالی فرهنگسازی و لزوم اجرای سند ۲۰۳۰ را یادآور شد و نبود آموزش مسائل جنسی در مراکز آموزشی را گوشزد کرد. اما نقش خانوادهها در این فرهنگسازی به چه میزان است؟
-
نگاه یک جامعهشناس به اتفاق مدرسهای در تهران
تعرض به دانشآموزان نابخشودنی است/ تصویر افراد را منتشر نکنید
یک جامعهشناس معتقد است: خیانت به اعتماد مردم در کشورهای توسعه یافته جرمی بس سنگین است. در کشورهای توسعه یافته اینکه یک استاد دانشگاه، معلم، مربی ورزشی، پزشک یا کشیش باشید و به اقتضای شغلتان با زنان و کودکان زیادی سر و کار داشته باشید و بنا به همین موقعیت و فرصت موجود، به اعتماد عمومی ضربه بزنید، نابخشودنی است.
-
اسطورهای به نام «ناصرخان!»
یک اسطورهشناس گفت: تصویر قربانی شدن ملک مطیعی موجب تحریک افرادی شد که به او توجه و علاقه داشتند؛ تا احساس کنند نه یک هنرپیشه، بلکه یک قربانی را تشییع میکنند. این موضوع فرصت خوبی را پیش نمیآورد و هزینههایی را برای جامعهی ما ایجاد میکند.
-
عروسکهایی که مادربزرگ برای فرار از مشکلات میسازد
بسیاری از افرادی که در کلان شهرها زندگی میکنند به این نتیجه رسیدهاند که میتوانند از طریق انجام کارهای هنری به مشکلات خود غلبه کنند؛ مثل «گلسیم قربانیان»، مادربزرگ ۷۰ سالهای که توانسته برای غلبه به مشکلات زندگی، کارهای هنری مختلف از جمله عروسکدوزی را انجام دهد.
-
تجربه مسوول زنی که با لباس بندری به محل کار خود رفت؛
خانم کجا میروید؟!
بعد از موافقت استاندار هرمزگان و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای استفاده از لباس سنتی توسط زنان کارمند در ادارههای این استان، سرپرست میراث فرهنگی شهرستان میناب به همراه جمعی از همکارانش، همزمان با هفته میراث فرهنگی با لباس بندری به محل کارشان رفتند؛ اقدامی که با تردید انجام شد.
-
پایان همایش منطقهای مردم شناسی غرب کشور
نخستین همایش منطقهای مردم شناسی غرب کشور در استان ایلام با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان میراث فرهنگی برگزار شد و برگزیدگانش را شناخت.
-
نقدی بر «دوستان حلالم کنید»!
یک جامعه شناس با توجه به فراگیر شدن نصب عکس افراد فوت شده به شکل بَنِر در محلهها و اماکن عمومی گفت: تاروپود زندگیمان شده عکس! و دور نیست آن روزی که در سالگرد متوفیان، در کوچهها شاهد بنرهایی با جمله «پس چرا نمیآیید؟» باشیم.
-
حریم خودت را حفظ کن
چند بار صفحه تلفن همراه خود را بهرغم خواسته قلبی، با مشارکت فردی که کنار شما در مترو یا اتوبوس ایستاده است، چک کردید یا شماره رمز کارت بانکی خود را زیر نگاه افرادی که چشمهایشان خیره به دست شما بوده، وارد کردهاید؟
-
دید و بازدیدهایی که گران تمام میشود
تعطیلات نوروز بهانه خوبی برای بازدید از موزههاست به همین دلیل بسیاری از اقشار مختلف مردم این روزها را برای بازدید از این فضاهای فرهنگی انتخاب میکنند؛ دیدارهایی که ممکن است با ناآگاهی به قیمت آسیب رساندن به میراثهایمان، تمام شود.
-
تماشای بازی کائنات+فیلم
دربارهی بازی کرمانج که در خراسان شمالی انجام میشود، روایتهای شفاهی بسیاری وجود دارد و برخی معتقدند حرکتهایی که در آن اجرا میشود، نوعی بازی کائنات است.
-
اولین موجودی که بهار را خبر میدهد
میگویند فصل زمستان که تمام میشود «تکه»، اولین موجودی است که بهار را خبر میدهد. تکه گردانی با جنبههای مختلف زندگی مردم، حلول سال نو و آیینهای آن ارتباط دارد.
-
زندانهای متحرکی که در شهر میچرخند
فضای کم قسمت بانوان نسبت به آقایان و تبعیضی که حتی در حمل و نقل شهری اعمال شده است، میلههایی که به سقف چسبیدهاند تا دست کمتر شهروندی به آن برسد، نبود دستگیرهای که حتی بتوان به آن تکیه کرد و حالا تبلیغاتی که در اتوبوسها چشم را آزار میدهند و سر درد میآوردند!
-
خودبرتربینی کاذب ما از کجا میآید؟
نقدی بر ادعای معرفی کودک نخبه در یک شو تلویزیونی
«هنر نزد ایرانیان است و بس»، «ایران تنها کشور چهار فصل دنیاست»، «ایران خونگرمترین و مهماننوازترین مردم دنیا را دارد»، «ناسا را ایرانیها میچرخانند»، «استعداد بچههای ایرانی در دنیا بینظیر است»، نمونه جملههایی که بارها و آنها را شنیده یا به زبان آوردهایم. اما این جملهها چقدر به واقعیت نزدیک و چه اندازه اغراقآمیز هستند؟
-
دبیر شورای فرهنگ عمومی عنوان کرد
تقویت فرهنگ عمومی برای تحقق اقتصاد مقاومتی
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور بر ضرورت تقویت فرهنگ عمومی در جامعه تاکید کرد و گفت: برای تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی باید فرهنگ عمومی تقویت شود.