به گزارش ایسنا، مهندس سیدمحسن حسینی با اعلام این مطلب اظهار کرد: با توجه به اینکه هر متر دیوارهسازی با پی مناسب و مصالح مورد نیاز با ارتفاع ایمن و کف بند لازم، حدود 2 میلیون تومان نیاز دارد، لذا برای این 200 کیلومتردیواره سازی رودخانه 400 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
به گفته وی، در استان گلستان 45 رودخانه به طول 2700 کیلومتر جریان دارد . درشرق حوضه خلیج گرگان 5 رودخانه، در حوضه قره سو 15 رودخانه، در حوضه گرگانرود 22 رودخانه، در حوضه اترک سفلی 2 رودخانه و در حوضه نکارود علیا یک رودخانه وجود دارد.
حسینی با اشاره به برنامههای شرکت آب منطقهای، جهت مهندسی رودخانه و کنترل سیلاب در استان گلستان، تصریح کرد: این برنامهها شامل هشت بخش نقشهبرداری، مطالعات تعیین حد بستر و حریم، رپر گذاری، حفاظت از مجاری آبی، اخد سند، آموزش، اطلاع رسانی و نصب تابلوهای هشدار دهنده، دیواره سازی و تثبیت بستر، لایروبی و ساماندهی رودخانه است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای گلستان تصریح کرد: رودخانههای استان عموما به دو بخش جوان و پیر تقسیم میشوند و در بخش رودخانههای پیر عمدتا نیاز به لایروبی و اصلاح مسیر است. به دلیل اینکه در این رودخانهها سرعت آب کم بوده و در نتیجه رسوب بیشتری باقی میماند.
حسینی اضافه کرد: در رودخانههای جوان که خصوصیاتی از جمله اختلاف ارتفاع زیاد و در نتیجه شیب تند دارند، سرعت آب زیاد بوده و ضمن حمل رسوبات دانه درشت، نسبت به کف شکنی بستر رودخانه اقدام میکند و این کف شکنی که باعث تعمیق بستر رودخانه میشود، سازههای تقاطعی داخل رودخانهها مانند پل ها، سدهای انحرافی و لولههای عبور شریانهای حیاتی مانند گاز و آب را تحت تاثیر قرار داده و با خالی کردن پای آن ها موجب سرنگونی شان را فراهم میکند.
وی با بیان این که برداشت غیر اصولی از شن و ماسه کف رودخانههای جوان نیز سبب تشدید این اثرات میشود، گفت: شرکت آب منطقهای برای رفع این مساله 3 برنامه در دستور کار دارد که نخستین آن شناسایی بازههای بحرانی رودخانههای جوان و اعلام آن به سازمان صنعت،معدن و تجارت به عنوان مناطق ممنوعه برداشت شن و ماسه بوده است که در مجموع حدود 1127 کیلومتر(42 درصد) از رودخانه های استان را شامل میشود.
حسینی خاطرنشان کرد: برنامه دوم شرکت آب منطقهای تثبیت بستر رودخانههای جوان به وسیله سازههای عرضی و با هدف عدم کف شکنی این گونه رودخانهها از طرفی و بالا آوردن کف رودخانههایی که از حد معمول پایینتر افتادهاند، میشود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای گلستان عنوان کرد: احداث سدهای انحرافی و نیز ایجاد پی مناسب برای سایر سازههای تقاطعی که توسط دستگاههای اجرایی دیگر با مجوز شرکت آب منطقهای احداث میشود نیز در راستای این هدف است. رودخانههایی مانند محمد آباد، زرین گل و قره چای از اهداف این شرکت است.
حسینی اظهار کرد: برنامه سوم در این زمینه دیواره سازی رودخانههاست، به این منظور که رودخانه در مجرای اصلی خود هدایت شده و از آسیب رساندن به دیوارههای خود و اراضی مجاور خود اعم از کشاورزی و سایر کاربریها، جاده و دیگر تاسیسات زیربنایی جلوگیری میشود.
وی با بیان اینکه در مجموع رودخانههای استان تاکنون 47 کیلومتر دیواره سازی انجام شده است ، تصریح کرد: بازههای مختلفی از رودخانهها به طول حدود 800 کیلومتر تاکنون مشمول مطالعات فاز دوم به منظور شناسایی نقاط آسیب پذیر و طراحی دیوارهها قرار گرفته است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای گلستان خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم این حجم عملیات را در طول برنامه ششم توسعه به انجام برسانیم ، به سالانه 80 میلیارد تومان اعتبار به مدت 5 سال نیاز است.
*عکس تزیینی است.
انتهای پیام
نظرات