• یکشنبه / ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۱۳:۱۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 97022312648
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

از ضعف اطلاع رسانی معدنی تا نادیده گرفتن اشتغال خراسان جنوبی

از ضعف اطلاع رسانی معدنی تا نادیده گرفتن اشتغال خراسان جنوبی

ایسنا/خراسان جنوبی موضوع بیکاری در استان را بخش معدن می‌تواند یک تنه حل کند و در بحث فرهنگی نیز در استان روحیه جسارت و ورود به عرصه‌های ریسک آمیز در سرمایه داران بومی را نداریم.

به گزارش ایسنا، خراسان جنوبی امکانات بالقوه و استعداد مطلوبی در زمینه‌های مختلف اقتصادی بالاخص معدن دارد که با توجه به شرایط اقلیمی، کمبود بارندگی باید سیاست های مناسبی به منظور استفاده بهینه از این استعدادها اتخاذ شود.

خراسان جنوبی را می توان به دلیل قرارگیری در موقعیت خاص زمین شناسی، بهشت معادن شرق کشور نامید.

 با وجود گروه معدن در دانشگاه بیرجند استان از نظر نیروی تحصیل کرده و کارآمد و متخصص در این بخش بسیار غنی است که می تواند تاثیر شگرفی بر بهره وری و استفاده بهینه از منابع بگذارد.

آلبوم متنوع و ارزشمندی از انواع سنگهای تزئینی شامل گرانیت،مرمریت،تراورتن مرمر و مجموعه کانیهای کم نظیری از کانیهای کرومیت،منیزیت ، آزبست ، هونتیت در کنار ذخایر ذخایر فلزی مس ، طلا ، سرب ، قلع و تنگستن ... و خاکهای صنعتی ارزش منطقه را به وضوع نشان می‌دهد.

به همین منظور ایسنا میزگردی با عنوان " شناسایی فرصت های معدنی خراسان جنوبی" با حضور مسئولین و فعالان حوزه معدن استان برگزار کرد .

نادر سلیمانی، رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در این میزگرد اظهارکرد: خراسان جنوبی در بین 31 استان کشور از لحاظ معدنی حدود ششم کشوری قرار دارد که جایگاه مناسبی است.

وی با اشاره به اینکه از تنوع زمین شناسی و معدنی بالایی برخوردار هستیم، افزود:  اگر کمربند معدنی دنیا را بررسی کنیم ایران در کمربند آلپ هیمالیا قرار دارد و از ایالت‌های ساختاری زمین شنایی متنوعی برخورددار است.

رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: در کانی زایی فلزی مانند مس، طلا، نقره، سرب و روی و سایر فلزها در جایگاه ناسبی قرار  داریم که این تنوع زمین شناسی باعث شده اکثر ذخایر و کانسارهای شناخته شده دنیا در ایران شناسایی شود.

سلیمانی ادامه داد: خراسان جنبوی نیز به تبعیت از این تنوع در سه ایالت ساختاری خاص قرار دارد که شامل؛  ایالت ساختاری لوت، سیستان و قسمتی از ایالت ساختاری غربی است. 

وی بیان کرد: در 4 زمینه زغال سنگ، منیزیت، خاک های صنعتی و سنگ‌های تزئینی یا حرف اول را می زنیم و یا جزء قطب های کشور هستیم.

رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی یادآور شد: در بحث زغال سنگ بیش از 70 تا 80  ذخایر شناسایی شده کشور در شهرستان طبس وجود دارد که معادن فعال و واحدهای فراوری نیز توسط شرکت های بزرگ مانند ایمیدرو و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران ایجاد شده که اشتغال مناسب و خوبی در حوه زغال در شهرستان طبس به همراه داشته است.

سلیمانی افزود: در بحث منیزیت که به عنوان کنسارهای صنعتی، خاک صنعتی، خاک نسوز و تامین کننده مواد اولیه صنعت نسوز است حدود 80 درصد ذخایر کل کشور را در استان داریم که در این امر نیز حرف اول کشور را در کشور می زنیم.

وی افزود: معادن حوزه منیزیت نیز در استان فعال و به طبع آن واحد فرآوری ایران منیزیت در شهرستان سربیشه توسط شرکت مواد نسوز کشور احداث و در این حوزه نیز بخش خصوصی و دولتی مشغول هستند که اشتغال خوبی داریم.

رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: در حوزه خاک صنعتی نیز پنجره زمین شناسی در حوزه شهرستان‌های فردوس، سرایان و بشرویه قرار دارد که بالغ بر 120 پروانه بهره برداری خاک صنعتی در این حوزه داریم که این تمرکز در هیچ جای کشور به این حالت وجود ندارد.

سلیمانی با بیان اینکه با توجه به گستردگی خاک صنعتی و کاربردهای آن نیاز است تا واحدهای بیشتری را ایجاد کنیم، اضافه کرد: اکثر واحدها در این حوزه فعال هستند و همچنین قطب کشور در حوزه خاک‌های صنعتی و جزو چند استان برتر هستیم.

وی یاداور شد: در حوزه سنگ‌های تزئینی نیز مجموعه مجتمع معدنی در شاهکوه نهبندان با 40 معدن فعال در یک منطقه معدنی قرار دارد که در حوزه شهرستان نهبندان با ذخایر قابل توجه مواجه هستیم که سنگ اکثر قسمت های کشور را تامین می‌کند.

رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: از بعد تنوع زنگی و تزئینی نیز در این منطقه گستره خوبی از سنگ تزئینی است که به عنوان قطب اصلی استان قرار دارد.

سلیمانی تاکید کرد: در این چهار حوزه حرف برای گفتن و جایگاه مناسبی در سطح کشور داریم.

رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: در سایر مواد معدنی مانند فلزات و فلزات پایه استان بکری هستیم که از چند سال گذشته عملیات اکتشافی در حوزه فلزی آغاز شده است.

سلیمانی تاکید کرد: جایگاه ششم استان از لحاظ معدنی در کشور نشان داده این امر است که توانسته ایم از این پتانسیل بهره‌برداری مناسبی داشته باشیم.

وی یاداور شد: بیشتر معادن در مناطق محروم کوهستانی و بیابانی قرار دارد که باید بهره برداری در محل معدن انجام شود که برای عملیات بهره برداری باید راه دسترسی ایجاد، خط انتقال نیرو انجام و آب تامین شود.

رئیس اداره امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اضافه کرد: در هر جهت بهره برداری معدینی به نفع منطقه و شهرستان مدنظر است و لذا بهره‌برداری حال حاضر در بهترین شرایط اشتغال زایی برای منطقه محروم استان است.

وی تاکید کرد: جایگاه کنونی استان در بحث معادن جایگاه مناسبی بوده که با توجه به ظرفیت های استان می توانیم ان را توسعه داده و از این نیز بهتر باشیم.

احمد پروین، فعال معدنی در خراسان جنوبی نیز در این میزگرد تصریح کرد: با توجه به اینکه استانی دور افتاده و فقیر هستیم همین جایگاه نیز با خون دل انجام شده اما با ایده‌آل فاصله زیادی داریم اما این امر نفی زحمات گذشته نیست.

وی اضافه کرد:  با توجه به داشته‌های معدنی و جمعیت 700 هزار نفری استان فقر جمیعت با مشکل مواجه هستیم که این فقر جمعیت و درآمد مالی کم، قدرت مصرف پایین و چرخه تولید در استان مصرف کم دارد.

این فعال معدنی با اشاره به اینکه موضوع بیکاری در استان را بخش معدن می‌تواند یک تنه حل کند، اضافه کرد: بخشی از دلایلی که این امر تحقق نیافته مشکلات کشوری است که با توجه به اوضاع اقتصادی کشور براساس تحریم ها و بحران اشتغال در این منطقه نیز تشدید شده است.

پروین تصریح کرد: شاخص ترین بخشی عقب افتادگی که باعث کندی توسعه معدنی است کمبود زیرساخت‌های در حوزه معدن بوده که باعث کند شدن روند توسعه معدن شده است.

وی اضافه کرد: از خدمات حمل و نقل از جمله بحث حمل و نقل هوایی بوده که جواب گو نیست و سرمایه گذاران در کوتاه مدت امکان سفر به استان را ندارند.

معدن دار استان با اشاره به اینکه در شرایط هستیم که بخش معادن تزئینی به دلیل رکود بخش مسکن در کشور باعث شده از ظرفیت کمتری از ظرفیت اسمی خود کار کنند، یاداور شد: با این حال ظرفیت ناوگان حمل و نقل استان نیز محدو بوده و با یک اتفاق کوچک مانند فصل تره بار با مشکل کمبود ناوگان مواجه می شویم.

وی ادامه داد: همچنین در بسیاری از معادن مشکل تولید برق در محل معدن با ژنراتور را داریم چرا که این امر توجیه نیست در گرمای 50 درجه و توفان شن تولید برق با دستگاه دیزلی ممکن نیست.

این فعال معدنی یاداور شد: طی سه سال اخیر قدم‌های خوبی در بحث انرژی های تجدید پذیر، خورشیدی و بادی برداشته شده که کاش این اقدامات 5 سال پیش انجام می شد.

پروین با اشاره به اینکه در بحث فرهنگسازی در استان نیز با مشکل مواجه هستیم، تصریح کرد: در بحث فرهنگی نیز در استان روحیه جسارت و ورود به عرصه‌های ریسک آمیز در سرمایه داران بومی نداریم.

وی تاکید کد: با ورشکستکی یک صندوق  اعتباری با حجم بزرگی از سپرده های مواجه هستیم که اگر این سرمایه ها در بخش های معدنی استان سرمایه گذاری می شد رونق بیشتری را شاهد بودیم.

یک فعال معدنی در استان اظهارکرد: نسبت به سرمایه‌های موجود در صندوق‌ها و موسسه مالی به عددی رسیده که چندین برابر کل سرمایه گذاری در استان است که این امر نشان دهنده ناهنجاری فرهنگی بوده که رفع آن توسط صدا و سیما، رسانه‌ها و تریبون نماز جمعه است.

پروین اضافه کرد: جهاد رفتن روی مین و عملیات کربلا پنج نیست باید این روحیه را در بین مردم ایجاد کنیم که با سرمایه گذاری در حوزه‌های معدنی و کمک به اشتغال استان خود نیز نوعی جهاد محسوب شده و این باور را در بین جامعه دینی خود قرار دهیم.

وی یاداور شد: سازمان صنعت و معدن یک اداره اما متولی سه شاخه عمده در استان است که ریاست سازمان باید پیگیر مباحث بازرگانی، صنعتی و معدنی باشد که به تنهایی نمی توان از این سازمان توقع زیادی داشت.

این فعال معدنی تصریح کرد: در توسعه معدنی یکی از جدی ترین موانع برخی ادرات دولتی هستند که در زمان مراجعه به ادارات با توجه به قوانین موجود مشکلاتی سر راه حوزه معدن پیش می‌آید.

پروین اضافه کرد: تا زمانی که صدای واحد از بخش خصوصی بلند نشود و مطالبه گری ها فردی باشد راهی به جایی نخواهیم برد.

وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از مشکلات حوزه معدن عدم توجه بخش های مختلف در استان به این حوزه است، تصریح کرد: چرا جاذبه های معدنی استان به تصویر کشیده نی‌مشود و المان های شهری ما هیچ تناسبی با حوزه معدن ندارد.

پروین با اشاره به اینکه بخش معدن اماده حمایت از ساخت المان‌های ورودی معدنی در استان است، اضافه کرد: همچنین معماری‌های استان با توجه به توانمندی‌های بخش معدنی نیست اما در کشورهای دیگر مانند چین، ایتالیا و بسیاری کشور ها در حوزه شهری، هتل‌ها، رستوران ها و منازل این امر بیشتر دیده شده است.

وی یادآور شد: اگر قرار است موتور توسعه استان سرعت گیرد یکی از جدی ترین راهکارها  حوزه معدن است و باید در این زمینه در تجارت 30 میلیارد دلاری سنگ تزئینی در دنیا سهمی داشته باشیم.

محمد جوانشیر ، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌جنوبی نیز تصریح کرد: در اینکه بخش معدن می تواند از مولفه های توسعه استان باشد اجماع کلی در استان وجود دارد که نمونه آن در سفر رییس جمهور به منطقه بسیار به این امر اشاره شد.

وی افزود: در سند توسعه استان که در سال های 78 توسط استانداری ایجاد شد به این امر توجه و در سال ها 70 و 71 نیز که خشکسالی خود را نشان نمی داد ایجاد رشته مهندسی معدن در دانشگاه بیرجند که در آن زمان اولویت با مشهد بود ایجاد دانشگاه صنایع معادن در بیرجند اینده نگری به حساب می‌آمد.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌جنوبی ادامه داد: موفقیت‌هایی در حوزه معدنی داشته‌ایم اما در بحث توسعه بخش معدن راضی کننده نیست.

وی ادامه داد: مرز مشترک با افغانستان می‌تواند در امر بازارچه های مرزی فرصت و از طرفی نیز می‌تواند تهدید باشد که که ای امر بستگی به سیاست گذاری مسئولین کشوری دارد.

جوانشیر یاداور شد: هرچیزی احتیاج به فرهنگ خاص خود را دارد بخش معدن در بحث فرهنگسازی مفقول واقع شده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌جنوبی اضافه کرد: 370 میلیارد تومان سرمایه مردم استان در صندوق‌ها اگر صرف اشتغال مولد در استان شود شاهد رونق این بخش و افزایش اشتغال زایی می شویم.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در بحث مصرف آب نیز در بخش صنعت قابل مقایسه با مصارف کشارزی نیست، ادامه داد: سهم بخش صنعتی کمتر از یک درصد است با ایجاد فرهنگ‌سازی می توان در این زمینه موفق باشیم.

جوانشیر تاکید کرد: اگر صدا و سیما هفته‌ای یک میزگرد نیم ساعته در حوزه ترسیم شرایط معدنی استان انجام دهند می‌تواند بستر توسعه استان در بخش معدنی را معرفی کند.

وی اظهارکرد: یکسری قوانین بالا دستی داریم که هم خود مشکل داشته و هم در استان نیز مشکلات آنها مضاعف می‌شود.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان‌جنوبی ادامه داد: در بحث قوانین استانی نیز توسط بالاترین مقام استانی راهکاری در این خصوص ارائه و بحث کشوری را نیز نمایندگان وارد کار شوند و این امر را تسهیل کنند.

وی با اشاره به نبود زیرساخت حمل و نقل برای مواد معدنی تصریح کرد: انتقال با سیستم جاده‌ای مقرون به صرفه نیست و در حالی که اگر راه آهن باشد تاثیر متقابل روی هم داشته راه اهن باعث توسعه معدن و معدن نیز سیستم راه آهن را توانمند می کند.

حجت ایمان طلب، رئیس اداره امور صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز در این نشست تصریح کرد: بحث ذخایر بنتونیت ذخایر خوبی در استان داریم که می‌تواند روی آن کار کرد و با توجه به همجواری با استان های فولادی اگر به سمت تولیدات بنتونیت مورد نیاز این واحد ها هدایت شود مفید خواهد بود.

وی افزود: 200 نوع محصول با کارایی بنتونیت می توان تولید کرد که این امر فرصتی است که در حال حاضر در کشور تنها دو استان از ذخایر عظیم بنتونیت برخوردار است.

رئیس اداره امور صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهار کرد: ذخایر گرانیت خوبی نیز در استان داریم که فرصتی که ایجاد تولید و استفاده در دیگر مصنوعات است که می‌توان از آن استفاده کرد.

ایمان طلب ادامه داد: در ابتدا باید مردم را آگاه و سپس به سمت تولید محصولاتی پیش برویم که مورد استفاده در استان باشد.

وی تاکید کرد: با توجه به معادن منیزیت در استان می توان در صنایع پایین دستی که با وجود این صنایع می تواند کار کند در استان استفاده کرد.

رئیس اداره امور صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در بحث گرانیت و سنگ های تزئینی با خام فروشی مواجه هستیم افزود: اما کوبل سنگ‌ها در معدن خود نیز نوعی پیش فرآوری کوچک است و نمی‌توانیم یکدفعه جلوی این کار را بگیریم.

ایمان طلب تاکید کرد: برای صادرات نیز باید پیش زمینه را ایجاد کینم و معدن داران به سمتی هدایت شوند که در بازار بین المللی حضور داشته باشند.

وی بیان کرد: ذخایر پتاس در استان داریم که با توجه به نبود واحد فراوری در استان در صنایع پایین دستی می‌توانیم از ان استفاده کنیم.

رئیس اداره امور صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی یاداور شد: با توجه به وجود نظام مهندسی قوی در استان پتانسیل و فرصت خوب دانشگاهی اگر به سمت بحث های معدنی سوق داده شوند می‌توانند دانش روز را وارد و در بحث معدنی نیز رشد بهتری داشته باشیم.

با توجه به کویری بودن خراسان جنوبی ، توسعه این استان عزم جدی مسئولان و ایجاد فرهنگ سازی در بین مردم استان به منظور معرفی و شناساندن هرچه بیشتر قابلیتهای صنعتی و معدنی و و ایجاد فرصتی برای جذب سرمایه گذار بخش خصوصی زمینه افزایش اشتغال و خروج از محرومیت این منطقه را به ارمغان آورند.

گزارش از سیده طوبی موسوی


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha