• سه‌شنبه / ۲۲ مرداد ۱۳۹۸ / ۱۳:۰۲
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 98052210693
  • خبرنگار : 71624

در پژوهشگاه رویان بررسی شد

تولید سلول‌های بنیادی عصبی از آستروسیت‌ها

تولید سلول‌های بنیادی عصبی از آستروسیت‌ها

نتایج پژوهش‌های محققان رویان نشان می‌دهد می‌توان از پروتئینی خاص برای تبدیل آستروسیت‌ها (یکی از سلول‌های پرشمار در دستگاه عصبی مرکزی) به سلول‌های بنیادی عصبی با هدف درمانی استفاده کرد.

به گزارش ایسنا، تلاش‌های بسیاری برای ترمیم ضایعات وارد شده به دستگاه عصبی مرکزی و بیماری‌های فرسایشی سیستم عصبی صورت گرفته، اما هنوز درمانی قطعی برای این مشکلات یافت نشده است.

یکی از سلول‌های پرشمار در دستگاه عصبی مرکزی آستروسیت‌ها (سلول‌های ستاره‌ای) هستند. خصوصیات این سلول‌ها باعث شده است که به‌عنوان منبع مناسبی برای تولید سلول‌های بنیادی عصبی به شمار روند. با این وجود همچنان تلاش‌ها برای تولید سلول‌های بنیادی عصبی از آستروسیت‌ها با تنها یک عامل القایی و بدون محرک‌های خارجی به نتیجه مطلوب نرسیده بود.

برای غلبه بر این مشکل، دکتر حسین بهاروند، دکتر سحر کیانی، معصومه زارعی خیرآبادی و همکارانشان در پژوهشگاه رویان، پژوهشی را طراحی کردند که نشان داد پروتئین هسته‌ای Zfp521 به تنهایی برای تبدیل آستروسیت‌های بالغ برداشت شده از مغز به سلول‌های بنیادی عصبی القایی کافی است.

نتایج این پژوهش که در مجله بین‌المللی Cellular Physiology به چاپ رسیده است، نشان داد، سلول‌های بنیادی عصبی القایی که با استفاده از پروتئین Zfp521 از آستروسیت‌ها ایجاد شدند به مدت طولانی توان خودنوزایی خود را حفظ کردند، چندتوان بودند و می‌توانستند از سلول‌های گوناگون دستگاه عصبی تمایز یابند. علاوه بر این، کشت تنها یکی از این سلول‌های بنیادی عصبی حاصل، منجر به ایجاد کلنی در شرایط کشت آزمایشگاهی می‌شد.

بنا بر اعلام روابط‌عمومی پژوهشگاه رویان،نتایج این پژوهش نشان داد می‌توان  از Zfp521 برای تبدیل آستروسیت‌ها به سلول‌های بنیادی عصبی در بدن فرد (In Vivo) پس از ایجاد ضایعات عصبی با هدف درمانی استفاده کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha