جواد تاجکی صبح امروز در همایش پزشکان و داروسازان که در سالن همایشهای بینالمللی روزبه زنجان برگزار شد، اظهار کرد: در ایران مصرف دارو زیاد بوده و اکنون در بحث آنتیبیوتیکها، ما با بحث مقاومتها مواجه هستیم.
وی افزود: آنتیبیوتیکها و پنیسیلینها در سال ۱۹۸۱ کشف شد و پس از سه دهه بعد حدود ۱۵ خانواده به آنتیبیوتیکها افزوده شد.
این مسئول تصریح کرد: تاکنون ۵ خانواده آنتیبیوتیک به آنتیبیوتیکهای دیگر اضافه شده که از این تعداد، ۲ خانواده برای مصرف موضعی است.
تاجکی در رابطه با پایش مصرف آنتیبیوتیکها به صورت مصرف بینالمللی، ادامه داد: طبق مقایسههای انجام شده، امروزه نمیتوانیم بیمارستانهای موجود را با یکدیگر و با سایر مکانها مقایسه کنیم، زیرا بر اساس اندیکاتورها و شاخصهای بینالمللی سازمان جهانی بهداشت، فقط میتوانیم مقایسه علمی از بیمارستانها و آزمایشگاهها داشته باشیم.
تاجکی با اشاره به رتبه ایران در دنیا از لحاظ مصرف آنتیبیوتیکها، ادامه داد: اکنون کشور ما از لحاظ مصرف آنتیبیوتیکها در دنیا، رتبه بیستم را دارد که در این زمینه اقداماتی مانند ارائه مصرف داروها و آنتیبیوتیکها در بیمارستانها به خصوص در بخش سرپایی است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علومپزشکی استان زنجان اظهار کرد: در استان زنجان با توجه به جلسات تشکیل شده، در حوزه آنتیبیوتیکها مصرف منفی داشتهایم که این میزان در حدود ۲.۴۱ درصد از میانگین کشوری پایینتر است. همچنین شاخصهای تجویز پزشکان عمومی مورد بررسی از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۷ نشاندهنده روند نزولی مصرف آنتیبیوتیکها از ۵۲ درصد به ۳۸ درصد در سال ۲۰۱۷ است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش مصرف آنتیبیوتیکها توسط پزشکان عمومی، مصرف داروهای طیف گسترده نیز افزایش یافته است که این داروها مانند ازیترومایسین (داروی طیف گسترده) که امروزه نسبت به مصرف پنیسلینها افزایش یافته است. هدف جامعه سلامت، درمان بیماران با هزینه و عوارض کم است، زیرا داروهای جدید نیز عوارض ناشناختهای دارند.
رئیس بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان نیز در ادامه این همایش، اظهار کرد: حدود ۴۰ درصد مصرف آنتیبیوتیکها در بیمارستان ولیعصر (عج) نسبت به سال ۹۲ بیشتر شده و تنوع مصرف آنتیبیوتیکها نیز به سمت مصرف آنتیبیوتیکهای گرانقیمت و کمیاب رفته است.
محمدحسن رستمخانی افزود: به جز آنتیبیوتیکها، مصرف درخواستهای پاراکلینیک نیز بالا رفته و میزان سیتی و مصرف داروهای گرانقیمت و ... نیز افزایش یافته است که همه این موارد در این چند سال اخیر چند برابر شده و فشار زیادی را به بیمهها و بیمارستانها وارد میکند، زیرا آنان نمیتوانند خدماتی را که ارائه میدهند، به موقع از بیمارن بگیرند.
این مسئول در رابطه با فرق آنتیبیوتیکها با سایر داروها، تصریح کرد: در پاراکلینیکها یکسری از درخواستهای پاراکلینیکی است که اضافه درخواستی در آن مشکلی را ایجاد نمیکند. اگر مصرف آنتیبیوتیکها را نتوانیم کنترل کنیم، در آیندهای نزدیک با مقاومت میکروبی مواجه خواهیم شد.
انتهای پیام
نظرات