ایرج امینی در گفتوگو با ایسنا، شاخص قیمت مصرفکننده (CPI)، اظهار کرد: شاخص قیمت مصرفکننده کمیتی است که متوسط (میانگین موزون) تغییرات قیمت کالا و خدمات (اقلام) مصرفی خانوارها را نسبت به یک زمان مشخص اندازهگیری میکند که درصد تغییرات این شاخص قیمت را نرخ تورم مینامند و در عصر حاضر تورم ابعاد اجتماعی و سیاسی گستردهای پیدا کرده که دلیل این مسئله ارتباط تنگاتنگ تورم با زندگی افراد جامعه است.
این مسئول با بیان اینکه کارشناسان، نرخ تورم را سیاسیترین نرخ اقتصادی مطرح میکنند، ادامه داد: از آنجایی که مردم به راحتی این نرخ را لمس میکنند، بالا و پایین رفتن آن تاثیر بهسزایی بر زندگی مردم و در نتیجه رضایتمندی آنان یا عدم رضایتمندی از دولتها دارد و پایین نگه داشتن نرخ تورم نیز برای دولتها اهمیت بالایی دارد.
وی افزود: تورم ماهیانه در آذرماه امسال عدد شاخص کل (۱۰۰=۱۳۹۵) استان زنجان به عدد ۱۸۷ رسید که نسبت به ماه قبل ۳.۲ درصد افزایش را نشان میدهد. با بررسی شاخص قیمت ماهیانه استان مشاهده میشود که درصد تغییر شاخص قیمت که از ابتدای سال گذشته روند افزایشی خود را شروع کرده بود، پس از یک وقفه کوتاه سه ماهه در آبان، آذر و دیماه پارسال، مجددا روند افزایشی خود را از بهمن سال گذشته شروع کرد تا اینکه در فروردین امسال به عدد ۴.۲ درصد رسید. از اردیبهشت امسال سرعت افزایش نرخ تورم ماهیانه کاهش یافت و به عدد ۳ درصد رسید و با ادامه این روند در ماههای بعد، در آذرماه به رقم ۳.۲ درصد رسید.
امینی تصریح کرد: در آذرماه امسال، درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۶.۳ درصد است و این یعنی خانوارهای استان به طور میانگین ۲۶.۳ درصد بیشتر از آذرماه سال گذشته برای خرید یک مجموعه کالا و خدمات یکسان هزینه کردهاند که نشان از نیم واحد نسبت به آذرماه سال قبل دارد و این یعنی هزینهای که خانوارهای استان برای خرید یک مجموعه کالا و خدمات یکسان در مهرماه هزینه کردهاند، نسبت به مهرماه بیشتر بوده است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان و برنامهریزی استان زنجان، با بیان اینکه تورم دوازده ماه منتهی به آذر ماه امسال نسبت به دوازده ماه منتهی به آذر ماه سال قبل ۳۹.۶ درصد است، یادآور شد: تورم دوازده ماه منتهی به آذرماه امسال نسبت به دوازده ماه منتهی به آذرماه سال قبل در بخش خوراکیها و آشامیدنیها ۴۵.۱ درصد، مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها ۲۶.۳ درصد، دخانیات ۵۶.۹ درصد، پوشاک و کفش ۵۴.۲ درصد، حمل و نقل۴۲.۸ درصد، تفریح و فرهنگ ۵۹.۶ درصد و ... بوده است.
وی با مقایسه کشور، استان زنجان و استانهای همجوار در آذر ماه، اظهار کرد: در آذر ماه نرخ تورم در کشور ۴۰ درصد، استان زنجان ۳۹.۶ درصد، آذربایجانشرقی ۴۲.۷ درصد، آذربایجان غربی ۳۷.۸ درصد، اردبیل ۴۰.۲ درصد، تهران ۴۰.۲ درصد، قزوین ۴۱.۴ درصد، کردستان ۴۵.۲ درصد، گیلان ۳۸.۶ درصد و همدان ۳۸.۲ درصد است که در این بین استانهای گیلان، همدان، آذربایجانغربی تورمی کمتر از استان زنجان را تجربه کردهاند.
این مسئول خاطرنشان کرد: در آذر ماه استان ایلام با ۴۸.۶ درصد متورمترین اقتصاد را در بین استانها داشت و استان قم با ۳۵.۲ درصد کمترین تورم را تجربه کرد که در این میان در جدول رتبهبندی تورم استانها، استان زنجان با ۳۹.۶ درصد جایگاه نوزدهم را دارد.
انتهای پیام
نظرات