ملکمحمد حسنزاده، عضو هیات نظارت بر یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در خراسان شمالی، در میزگرد تخصصی ایسنا، با اشاره به اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون ۵۰ انتخابات در کشور برگزار شده است، اضافه کرد: آمار این ۵۰ انتخابات در کشور به اینگونه است که بیش از ۶۳ درصد مشارکت مردم را داشتهایم و از سال ۱۳۸۳ که خراسان شمالی از خراسان بزرگ جدا شد، در اولین دوره انتخابات استان ما نیم درصد از میانگین کشوری مشارکت بیشتری داشت که در سالهای بعد نیز به طور پیوسته این آمار افزایش یافت و تا هفت الی ۹ درصد از میانگین مشارکت کشوری بالاتر بوده است.
وی بیان کرد: حضور مردم خراسان شمالی با تمام مشکلاتی که وجود دارد در عرصههای حضور گسترده است به عنوان مثال در ۲۲ بهمن امسال آمار حضور مردم استان نسبت به سالهای گذشته بسیار بالاتر بود که این امر گویای این است که مردم ما در تمام زمینهها در صحنه حضور دارند و به طور قطع در انتخابات پیشرو نیز شاهد حضور حداکثری مردم خواهیم بود.
حسنزاده تصریح کرد: خاطره انقلاب را همه ما به یاد داریم؛ در ۲۲ بهمن ماه شاهد پیروزی انقلاب بودهایم؛ انقلابی که حضرت امام خمینی(ره) بعد از آن همه تظاهرات و حضور گسترده مردم و حضور میلیونی حتی در شهر تهران در ایام تاسوعا و عاشورا اتفاق افتاد، ماهها به طول انجامید و در آن شهادتها و رنجها بود.
عضو هیات نظارت بر یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در خراسان شمالی ادامه داد: هنگامی که انقلاب شد، حضرت امام خمینی(ره) روز بعد اعلام نکردند جمهوری اسلامی، ایشان برای مردم احترام قائل شدند و انتخاب نظام را موکول کردند به رای مردم و شاهد این بودیم که در فاصلهای کمتر از دوماه بعد در ۱۲ فروردین ماه انتخاباتی برگزار میشود که مردم خودشان به پای صندقهای رای بیایند و نظامشان را انتخاب کنند و شاهد بودیم که با رای بسیار بالا با ۹۸.۲ نظام جمهوری اسلامی انتخاب شد.
وی اظهار کرد: در اینجا در واقع مردم سرنوشت خودشان را تعیین کردند و در هیچکجا از دنیا وجود ندارد که برای انتخاب یک نظام از مردم رای بگیرند، به عنوان مثال آمریکا که خودش را به عنوان یک کشور با دموکراسی معرفی میکند تا الان یکبار هم قانون اساسی را به رای مردم نگذاشته است.
حسنزاده افزود: بعد از انتخابات ۱۲ فروردین امام خمینی(ره) باز هم با رای مردم سعی داشتند نمایندگان مجلس خبرگان را انتخاب کنند و در تیر ماه جمعی انتخاب شدند که گرد هم آمدند و قانون اساسی را تدوین کردند و پس از تدوین نیز مجدد امام(ره) دستور دادند که باز هم باید قانون اساسی مورد رایگیری ملت قرار گیرد و دیدیم که این رایگیری در آذر ماه آن سال انجام شد و با رای بسیار بالایی مردم قانون اساسی را تایید کردند.
عضو هیات نظارت بر یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در خراسان شمالی بیان کرد: در همان سال است که انتخابات ریاست جمهوری در اوایل انقلاب برگزار میشود، در اسفند ماه انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار میشود، در یک سال اول انقلاب امام خمینی(ره) گفتند که مردم باید به صحنه بیایند و سرنوشت خودشان را رقم بزنند یعنی ما پنج انتخابات را در یک سال داشتیم.
وی ادامه داد: امسال هم ما در خراسان شمالی در 2 اسفند 98 پیشرو شاهد دو انتخابات خواهیم بود که یکی انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و دیگری انتخابات میان دورهای مجلس خبرگان رهبری است و به طور قطع در نظامی که براساس رای مردم پایهگذاری شده امورات بر اساس رای مردم پیش رفته است نشان میدهد که کشور بر مدار قانون حرکت کرده است.
حسنزاده در پایان عنوان کرد: کشور ما بر اساس قانون اداره میشود و تمامی نهادها که در راس آنها شورای نگهبان وجود دارد بر اساس قانون عمل میکنند و در اصل 99 قانون اساسی، نظارت بر عهده شورای نگهبان قرار گرفته است و یک بحثی نیز وجود دارد در خصوص بررسی صلاحیتها که نمایندههای مجلس شورای اسلامی این قانون را نوشتهاند و بر اساس آن عمل میشود.
وی همچین گفت: کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها برای ایجاد فضای مناسب برای ورود جوانان به مباحث سیاسی و فرهنگی و بیان نظرات و پیشنهادات آنان، برنامه ریزی شده است و باید این فضاها در دانشگاه ها وجود داشته باشد تا آگاهی جوانان ما افزایش یابد و از طرفی مسئولان نیز از پیشنهادات جوانان در جهت بهبود امور استفاده کنند.
علاوه بر شرکت در انتخابات باید انتخاب کردن هم مهم باشد
بهرام شیخ نژاد، فعال سیاسی و اجتماعی خراسان شمالی نیز در این میزگرد در پاسخ به این سوال که آگاهی مردم از مسائل سیاسی روز تا چه حد می تواند موجب افزایش مشارکت مردم در انتخابات شود، بیان کرد: آگاهیها به طور قطع تاثیر دارد ولی لزوما تاثیر مثبت نخواهد داشت و گاه تاثیر منفی نیز دارد به خصوص در دنیای مجازی این مسائل درصد بیشتری تاثیر دارد.
وی اظهار کرد: علاوه بر شرکت در انتخابات باید انتخاب کردن هم مهم باشد، ما انتخاب میکنیم که افراد خاص را از بین دیگر افراد انتخاب کنیم نه هر فردی بنابراین علاوه بر لزوم حضور، باید چه فردی را انتخاب کردن نیز مهم باشد.
این فعال سیاسی و اجتماعی تاکید کرد: تمام این تبلیغات برای این است که ما شخص خاص انتخاب کنیم؛ به طور قطع اگر شخصی باید رای بدهد باید مهم باشد که به چه کسی رای می دهد و باید هدف از حضور در پای صندوق های رای، انتخاب خاص ترین شخص برای به دست گرفتن امور باشد.
وی ادامه داد: آگاهی به مسائل روز موجب می شود تا افراد در پی مجلسی کارآمد باشند و اشخاصی به مجلس راه یابند که مجلسی کارآمد تشکیل شود و تمام این مسائل حاصل افزایش آگاهی است.
شیخ نژاد تصریح کرد: برخی می گویند بیان این مسائل حاصل آگاهی نیست اما اگر این آگاهی ها کاذب است باید به این سوالات و تردیدها پاسخ داد که آگاهی را نیز افزایش می دهد اما اگر این آگاهی ها صادق است پس باید فکری راجع این موضوعات شود که مشکلات بین برود.
وی با تاکید بر حضور سلایق مختلف سیاسی در انتخابات، بیان کرد: ایجاد فضا مناسب برای فعالیت سلایق مختلف سیاسی در انتخابات می تواند مشارکت مردم را نیز افزایش دهد و این درحالی اتفاق می افتد که سرداران سلایق حضور داشته باشند نه سربازان سلایق.
عملکرد مطلوب منتخبین مشارکت را افزایش میدهد
جواد اصغری راد، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور نیز در ادامه این میزگرد با اشاره به اینکه سه مسئله مهم در افزایش مشارکت وجود دارد، اضافه کرد: یک بحث افزایش مشارکت سطحی و ایجاد موج تبلیغاتی است که در حال حاضر دارند انجام میدهند، بحث دوم موضوع صلاحیت کاندیداها است که درواقع کاندیدها باید صلاحیت این کار را داشته باشند تا یک فرد بتواند به خوبی آن را انتخاب کند، مسئله سوم که از همه اینها مهمتر است آگاهی ملت نسبت به نهاد انتخابات است که هرچقدر آگاهتر باشند بیشتر مشارکت میکنند.
وی ادامه داد: ایجاد فضای سیاسی در دانشگاه ها مهم است و ما نبابد تحدید داشته باشیم و در دانشگاهها فضا دانشگاه باید برای گفتوگو باز باشد اگر نه تنها در رابطه با این موضوع بلکه درباره تمامی مسائل کشور در دانشگاه بحث نشود پس کجا بحث شود؟
وی با تاکید براهمیت ایجاد فضای باز سیاسی در دانشگاه ها، تصریح کرد: اگر بحث سیاسی در دانشگاه مطرح نشود در خیابان ها اتفاق می افتد که دیگر قابل کنترل نیست.
اصغری راد همچنین عنوان کرد: جمهوری اسلامی مخالف نظام سرمایه داری و نظام مصرفگرایی است برای تبلیغات کاندیداها و برخی از مسائل دیگر قانون اساسی نیازمند تغییر است.
وی با تاکید بر اینکه فکر کردن مردم در رابطه با اینکه رای بدهند یا ندهند نیز نوعی مشارکت در انتخابات محسوب میشود، اظهار کرد: اگر شخصی هیچ فکری در رابطه با انتخابات نداشته باشد، مشارکت در انتخابات ندارد اما فکر کردن به این مسئله نیز نوعی مشارکت در انتخابات است و در حال حاضر مردم ما با این تعریف از مشارکت، مشارکت بالایی دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور خراسان شمالی با تاکید بر ایجاد تغییرات در بخشهایی از قانون اساسی، افزود: در برخی از قوانین تنها الگوگیری از قوانین کشورهای دیگر انجام شده است که باید این قوانین بومیسازی شوند و اگر این اتفاق بیفتد به طور قطع نتایج مطلوبی به دست خواهد آمد.
انتهای پیام
نظرات