• یکشنبه / ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۰۸:۱۷
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99022114580
  • خبرنگار : 50115

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان پیش بینی کرد؛

بخش خدمات بهترین فرصت اقتصاد ایران در پساکرونا/ توسعه خدمات مجازی

بخش خدمات بهترین فرصت اقتصاد ایران در پساکرونا/ توسعه خدمات مجازی

ایسنا/اصفهان استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: به طور قطع در پساکرونا شاهد فرصت جدیدی در تولید، سرمایه گذاری و تجارت لوازم، وسایل و خدمات پزشکی و ... خواهیم بود، از سوی دیگر شاهد توقف سرمایه گذاری در بخش های دیگر هستیم، همچنین در پساکرونا نوع آموزش ها متفاوت و مجازی خواهد شد.

سید کمیل طیبی (شامگاه شنبه-۲۰ اردیبهشت ماه)، در لایو اینستاگرامی خود با موضوع اقتصاد جهانی و پاندمی کووید ۱۹ چالش ها و فرصت ها برای اقتصاد ایران، با بیان اینکه کرونا به عنوان موضوعی پاندمی مطرح است، اظهار کرد: پاندمی کرونا همانند بحران مالی سال های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ که بسیاری از شاخص های مالی را تحت تاثیر قرار دارد، اکنون به یک بحران اقتصادی تبدیل شده، اگرچه در کنار آن بحران های اجتماعی، بهداشتی و حتی سیاسی نیز ایجاد شده است.

وی با اشاره به بحران سیاسی ناشی از کرونا، گفت: در آینده احتمال می رود کرونا موجب زیرسوال رفتن پارادایم جهانی شدن شود و حتی شرایط ضدجهانی شدن را ایجاد کند، چراکه بسیاری کشورها احساس می کنند که باید از کشور و منطقه خود حفاظت کنند و به دنبال آن شاهد آثار و تبعات اقتصادی بسیاری خواهیم بود.

استاد اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان همچنین به تحولات اقتصاد جهانی بعد از ویروس کرونا اشاره کرد و افزود: با در نظر گرفتن سیر تاریخی این بحران از زمان شروع، تداوم زمان آن و دوره پساکرونا آثار و شاخص های تحت تاثیر از ویروس کرونا را می توان مورد بررسی قرار دهیم.

وی با بیان اینکه در اولین گام با شیوع ویروس کرونا و در نخستین زنگ خطر شاهد ریزش سهام و ارزش معاملات جهانی شدیم، افزود: به دنبال آن طی دو تا سه هفته فعالیت بخش خدمات در دنیا به شدت کاهش و حتی تعطیل شد و زمان زیادی طول نکشید که پروازهای بین المللی لغو و آژانس های مسافری تعطیل شدند و به نوعی اگر بازارهای مالی را به عنوان زیر مجموعه خدمات در نظر بگیریم، نخستین لطمه از شیوع ویروس کرونا به بخش خدمات، حمل و نقل و گردشگری وارد شد.

بیکار شدن ۸۱ درصد شاغلان دنیا

طیبی با بیان اینکه در گام دوم با تعطیلی بیش از ۹۰ درصد فعالیت های بخش خدمات و گردشگری بحث بیکاری رخ داد، ادامه داد: مطابق آمار سازمان بین المللی ILO که ماه گذشته اعلام شد، در این گام کرونا موجب بیکار شدن حدود ۸۱ درصد شاغلان و بیکاری ۲۳۰ میلیون نفر در دنیا شد، همچنین ۷ درصد از ساعت کار شاغلان کاسته شد.

وی اضافه کرد: با تداوم رکود و بیکاری آثار کرونا در گام سوم به تعطیلی بخش صنعت و به خصوص بنگاه های کوچک و متوسط منجر شد، از سوی دیگر با تعطیلی فعالیت های بالادستی و پایین دستی بخش صنعت دچار مشکل می شود.

این استاد اقتصاد با تاکید بر اینکه یک همبستگی بین شدت بیماری و آسیب شاخص های اقتصادی وجود دارد، گفت: وقتی نوع اپیدمی این بیماری شدید می شود اثرگذاری اقتصادی آن عمیق تر می شود و شاهد بیکاری شاغلان، توقف شاغلان و ... می شویم و بیشتر در کشورهایی است که تاحدی توانستند این بیماری را کنترل کنند.

وی با بیان اینکه با دامن گیر شدن بحران کرونا، تداوم بیکاری، عرضه و تقاضا در اقتصاد تحت تاثیر قرار گرفتند، اظهار کرد: با ایجاد رکود برخی بخش ها از جمله بیشتر صنایع همچون بخش انرژی دچار مشکل می شوند.

شیفت آموزش ها در دنیا به مجازی

به گزارش ایسنا، طیبی با اشاره به ایجاد بحران تقاضا در بخش انرژی با شیوع و تداوم کرونا ویروس، گفت: در ادامه بحران تقاضا فعالیت های صنعتی کارخانجات همچون صنایع خودروسازی، لوازم خانگی، کالاهای لوکس و ... دچار مشکل شده و تحت تاثیر این مسئله قرار می گیرند، از سوی دیگر برخی صنایع همچون کشاورزی و صنایع غذایی از کرونا آسیب کمتری می بینند.

وی با تاکید بر اینکه بین آسیب صنایع و بخش های مختلف اقتصادی با زمان بر شدن این بحران یک همبستگی مثبت و ارتباط مستقیم وجود دارد، تصریح کرد: با تداوم و طولانی تر شدن بحران اقتصادی کرونا بسیاری از بخش ها همچون اقتصاد خانوار و بنگاه های کوچک و متوسط و ... تحت تاثیر قرار می گیرند و با افول پس انداز آنها نیز حتی بخش هایی که آسیب کمتری از کرونا دیده اند نیز دچار مشکل می شوند.

استاد اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان با اشاره به تاثیر کرونا در بخش عرضه، گفت: علاوه بر اینکه رکود باعث توقف چرخه اقتصادی و بیکاری نیروی انسانی می شود، شاهد بیکاری منابع سرمایه ای و آسیب بالای بخش عرضه خواهیم بود، چراکه نیروی انسانی دچار مشکل شده است، به عنوان مثال در دوره کرونا بخش آموزش دچار شیفت از آموزش حضوری به غیرحضوری شده که این دوره شیفت موجب کاهش بهره وری نیروی انسانی خواهد شد.

فرصت های جهانی پساکرونا

وی در ادامه به فرصت های جهانی پساکرونا اشاره کرد و گفت: به طور قطع این فرصت ها به رویکرد نوین در اقتصاد جهانی تبدیل شده و با توجه به نیازهای دوران پساکرونا نیازمند سرمایه گذاری جدید است، البته هنوز زمان دقیق پایان کرونا نامشخص است.

طیبی با بیان اینکه اگر دنیا دوره ای دوساله درگیر کرونا شود، رویکرد جدیدی در تجارت ایجاد می شود، اظهار کرد: به طور قطع در پساکرونا شاهد فرصت جدیدی در تولید، سرمایه گذاری و تجارت لوازم، وسایل و خدمات پزشکی و ... خواهیم بود، از سوی دیگر شاهد توقف سرمایه گذاری در بخش های دیگر هستیم، همچنین در پساکرونا نوع آموزش ها متفاوت و مجازی خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه مهمترین نکته در دوران پساکرونا ایجاد فرصت برون سپاری است، تصریح کرد: در آینده به طور قطع بسیاری از جوامع و بنگاه ها اقدام به برون سپاری فعالیت های خود می کنند و این براساس اصل رقابت پذیری صورت می گیرد، با توجه به نیاز جوامع به خدمات، ارائه خدمات به صورت مجازی خواهد شد، به عنوان مثال کنترل مجازی خط تولید و ... که می تواند فرصت اقتصادی جدید باشد.

توسعه فرصت های برون سپاری در پساکرونا

این اقتصاددان، در ادامه با اشاره به سهم ایران از این تحولات دوران پساکرونا، اظهار کرد: ایران علاوه بر بحران کرونا تحت تاثیر شرایط خاصی همچون تاثیر تحریم ها، رکود تورمی مزمن و از همه مهمتر سهم ناچیز در تجارت بین الملل است و به طور قطع آثار ناشی از بحران کرونا می تواند به صورت یک سوال بزرگ مطرح شود که در آینده چه استراتژی برای افزایش سهم کشور در تجارت بین الملل داشته باشیم.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی شوک منفی بازار جهانی نفت و با توجه به اینکه به دلیل تحریم ها ایران به طور رسمی تنها روزانه بین ۲۰۰ یا ۳۰۰ هزار شبکه صادرات دارد، آسیبی که به حوزه نفت دو کشور روسیه و عربستان رسید، به ایران وارد نشد و یا قطع ارتباط بازار سرمایه با بازارهای جهانی و ریزش ها سهام کشورهای مختلف که در نهایت بازارهای بین المللی تنها حدود ۲۰ درصد سهم خود را بازپس گرفتند.

طیبی با بیان اینکه بنابر تحلیل های اقتصادی در کنفرانس های بین المللی ایران دو مزیت نسبی در داشتن نیروی انسانی و برخورداری از منابع طبیعی دارد، گفت: بنابراین در فرصت های ایجاد شده بحث برون سپاری مطرح است این البته این به مقام سیاست گذاری برمی گردد.

وی تاکید کرد: در دوران پساکرونا می توان شاهد فرصت هایی برای برون سپاری و تجارت در بخش خدمات با وجود زمانبر بودن آن باشیم که با توجه به ظرفیت های اسمی بخش خدمات از آن می توان به عنوان بهترین فرصت برای کشور بهره ببریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha