به نقل از ارث، تحقیقات جدید دانشگاه کرنل امریکا نشان داد، سلولهای بنیادی میتوانند موجب تاخیر مرگ خود شوند تا در بهبودی بدن مفید باشند.
این بررسی بر روی کرمهایی به نام پلانارین(کرم جاودانه) انجام گرفت که توانایی فوقالعاده در بازسازی قطعات ازدسترفته به کمک سلولهای بنیادی دارند.
محقق این تحقیق، دیویا شیرور اظهار کرد: سلولهای بنیادی پلانارین، زمانی که درگیر و تحتفشار زیادی باشند، بازهم با تاخیر در مرگ، میتوانند به آسیبها پاسخ دهد.
در این آزمایش، کرمها در معرض اشعه قرار گرفتند و نیمی از آنها آسیب دیدند؛ در گروهی که در معرض پرتودرمانی(اشعه) آسیب ندیده بودند، میزان مرگ سلولهای بنیادی تخمین زده شد.
نتایج بررسی نشان داد، زمانی که کرم زخمی میشود، سلولهای بنیادی اطراف زخم با تاخیر در مرگ، میتوانند به آسیبدیدگی واکنش نشان دهند و دوباره بدن را بازسازی کنند.
همچنین اگر کرم بعد از قرار گرفتن در معرض پرتو آسیب ببیند، سلولهای بنیادی میتوانند مرگ اجتنابناپذیر ناشی از پرتودرمانی را به تاخیر بیندازند و در بهبود موثر باشند.
این نتایج میتواند پیامدهای مهمی در تحقیقات و درمانهای سرطان بهویژه در شیمیدرمانی و جراحی بیماران داشته باشد.
پلانارین به دلیل شباهت اندامهای بدن و ژنهایشان به انسان، گزینه مناسب برای مطالعه انسانی محسوب می شود، حجم بالای سلولهای بنیادی و نبود سیستم ایمنی توسعهیافته باعث میشود تا روند بهبودی این موجود مانند روند بهبودی انسان پیچیده نباشد.
نتایج این تحقیقات میتواند منجر به پیشرفت در زمینه سلولهای بنیادی انسانی شود که روشی بسیار کارآمد برای درمان آسیبدیدگی است.
محققان با کشف عملکردهای حاکم بر سلولهای بنیادی پس از زخمی شدن بدن این کرمها میتوانند از این دانش برای پاسخ مشابه در بدن انسان استفاده کنند.
شیرور عنوان کرد: در این بررسی یک نوع ژن کلیدی کشف شد که نقش مهمی در پایداری سلولهای بنیادی بعد از پرتو درمانی و آسیبدیدگی دارد.
نتایج این تحقیق در مجله Current Biology منتشرشده است.
انتهای پیام
نظرات