حجت الاسلام یوسف خیری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه مواسات و کمک مومنانه که در فرمایشات مقام معظم رهبری تاکید شده است، اظهار کرد: مواسات و کمک مومنانه منشا عقلی و نقلی دارد، یعنی هم عقل انسان به کمک مومنانه به هم نوع دستور میدهد و هم آیات و روایات و سیرهی معصومین(ع) به آن تاکید دارد؛ انفاق نیز به هزینههایی گفته میشود که مطابق فرمان الهی خرج شود.
وی با بیان اینکه احسان مومنانه نیز طبق دستور خداوند محقق میشود، افزود: خداوند در آیهی ۹۰ سورهی نحل به عدل و احسان فرمان میدهد، مرحوم آیت الله طباطبایی در ذیل این آیه بیان کرده است که مراد از احسان، احسان به غیر است، یعنی خیر را با خیر بیشتر از میزان آن خیر تلافی کنید و شر را به کمتر از میزان آن شر جواب دهید.
وی افزود: مطلق احسان کردن خوب است ولی احسان و انفاق از چیزی که محبوب انسان بوده، مختص نیکوکاران است و در آیهی ۹۲، سورهی آل عمران به این حقیقت اذعان کرده که «شما هرگز به مقام نیکوکاران نخواهید رسید مگر از آنچه که دوست دارید و محبوب شماست، اتفاق کنید».
این کارشناس مسائل مذهبی با اشاره به آیه ۳۶ سورهی نساء، بیان کرد: احسان به تمامی بشریت مطلوبیت دارد ولی احسان به پدر و مادر، بستگان و همسایگان اولویت بیشتری دارد، در آیه فوق به طور کامل بیان شده است که چه کسانی به ترتیب اولویت مورد انفاق و احسان قرار گیرند.
وی ایثار و از خودگذشتگی را نیز نوعی احسان عنوان کرد و گفت: کسی که ایثار میکند، خود نیز نیازمند است، خداوند در آیه ۹ سوره حشر میفرماید؛ کسانی که ایثار میکنند علی رغم اینکه خود نیازمند هستند، ولی باز ایثار میکنند.
حجت الاسلام خیری با اشاره به ثواب احسان و نیکوکاری که در آیات قرآن و روایات مطرح شده است، گفت: پیامبر اعظم(ص) در خصوص احسان میفرمایند: «خداوند کمک به فرد اندوهگین و یاری خواه را دوست دارد»؛ امام صادق(ع) نیز در این مورد میفرمایند: «هر مومنی که گرفتاری مومن دیگری را برطرف کند خداوند ۷۰ گرفتاری دنیا و آخرت را از وی دور میکند».
وی ادامه داد: انفاق و نیکی کردن غیر از ثواب اخروی، پاداش دنیوی نیز دارد در این خصوص امیرالمومنین(ع) میفرماید: «آنگونه که یاری میکنی، یاری میشوی»، یعنی در این دنیا هم پاداش عمل و نیکی خود را خواهیم دید و از هر دستی بدهید با همان دست پس میگیرید.
وی افزود: امام صادق (ع) نیز در مورد انفاق و احسان میفرماید: «خداوند در پی یاری مومن است، تا زمانی که مومن در پی یاری برادر دینی خود است».
وی افزود: امیر المومنین (ع) و سایر ائمه نیز نیاز فقرا را حتی المقدور به صورت مخفیانه برطرف میکردند و شبانه وسایل مورد نیاز فقرا را به خانه شان حمل میکردند؛ در کمکهای سری و مخفیانه اخلاص کار بیشتر بوده و عزت نفس فرد نیازمند نیز حفظ خواهد شد.
حجت الاسلام خیری افزود: البته کمک ظاهری و علنی هم جای خود دارد و در سوره بقره آیه ۲۷۴ به هر دو نوع انفاق (علنی و ظاهری و سری و مخفیانه) اشاره فرموده است.
انتهای پیام
نظرات