در خراسان شمالی طی برهه ای از زمان ویروس کرونا اوج گرفت و مسئولان مجبور به تعطیل کردن بسیاری از مکان ها همچون تالار، رستوران و حتی قبرستان کردند اما با برداشتن محدودیت ها دوباره روند به حالت اول برگشت و شاهد تجمعات در مراسم های مختلف بودیم.
معصوم زاده یکی از مکان هایی است که در داخل شهر بجنورد قرار دارد و بسیاری از شهروندان بجنوردی متوفی را در این مکان به خاک می سپارند.
این مکان به علت اینکه در داخل شهر قرار دارد و رفت و آمد و دسترسی به آنجا نیز راحت تر است، تعداد زیادی از مردم ترجیح می دهند تا فرد متوفی را در آنجا به خاک بسپارند و یکی از مکان های پرتجمع این شهر به خصوص بعد از ظهر و عصر روز پنج شنبه است.
با اعمال محدویت ها درب این مکان بر روی بازماندگان بسته شد و در آن برهه زمانی فقط سه تا چهار نفر اجازه حضور در آنجا را فقط برای امر خاکسپاری داده می شود و اجازه برگزاری مراسم سوم، و چهلم نیز داده نمی شد.
اما با برداشتن محدودیت ها متاسفانه دوباره شاهد تجمع های خیلی زیاد به خصوص در مکانی که تازه متوفیان به خاک سپرده می شوند، هستیم.
بسیاری از خانواده های بازمانده بدون رعایت هیچ یک از پروتکل های بهداشتی بر سر مزارها حضور پیدا می کنند، هیچ گونه فاصله گذاری اجتماعی بر روی مزار افرادی که به تازگی از دنیا رفته اند مشاهده نمی شود و همه چفت در چفت یکدیگر بر روی زیراندازی که برروی زمین پهن شده می نشینند و شروع به گریه کردن و یا خواندن دعا و قرآن می کنند.
ماسک یکی از مهمترین راه های پیش گیری از ابتلا به ویروس کرونا است اما اگر سری به آنجا در روز پنج شنبه بزنید بر روی دهان بسیاری از این افراد ماسکی نیز وجود ندارد و انگار این منطقه برای همیشه عاری از ویروس کرونا خواهد بود و احتمال ابتلای بازماندگان در این مکان با عدم رعایت نکات بهداشتی وجود ندارد.
در مراسم های سوم و چهلم از دست رفتگان افرادی نیز به عنوان مداح برای داغ کردن مراسم سوگواری آورده می شود و وی نیز از خانواده و فامیل بازمانده درخواست می کند که فاصله اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند اما گوشی بدهکار نیست.
سنگ های مزاری که با یک قوطی آب و با دست شسته می شود اما بعد از آن، از شستن خود دست و یا ضدعفونی کردن با مواد ضدعفونی کننده وجود ندارد تا زمانیکه بخواهد از آن مکان خارج می شود اما در این برهه زمانی آن دست ممکن است بارها به صورت و لباس ها برخورد کند.
در این مکان هنوز خیرات هم وجود دارد برخی از بازماندگان میوه، خرما، حلوا و ... که بر روی مزارآورده اند را در بین مردم پخش می کنند، اما تعدادی وسایل آورده شده برای خیرات را با همان دست های آلوده به منزل بازمی گردانند.
جلوی درب معصوم زاده نیز از گداهای نشسته شده که طلب کمک از مردم را می کنند غلغله است، همه آن ها بر روی زمین کنار یکدیگر و بدن ماسک نشسته اند.
سبد، نایلون و ... را کنار خود قرار داده اند تا بازماندگان وسایلی که برای خیرات آورده اند را به آن ها بدهند اما غافل از اینکه ممکن است فرد مبتلا به کرونا در آن محیط بوده، محیط را آلوده کرده و یا دست به آن مواد غذایی زده باشد.
بروز اختلالات روانی در صورت سپری نشدن مسیر سوگواری در میان بازماندگان
نیکزاد رئیس اداره مشاوره دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه در بحث مداخله در سوگ در اثر بحران یا حادثه و ... از بازماندگان انتظار وجود دارد که افراد طی چند مرحله واکنش هایی را از خود نشان بدهند، گفت: در چند ثانیه نخست از ایام سوگواری، انکار و شوک رخ می دهد و شخص بازمانده هیچ واکنشی را از خود نشان نمی دهد که این مرحله فقط طی چند ثانیه اتفاق می افتد.
وی افزود: در چند دقیقه و یا چند روز بعدی، شخص شروع به گریه و زاری با توجه به نوع فرهنگ و مراسمات خود می کند و این انتظار وجود دارد طی چهار تا شش هفته اثر آن کم کم کمرنگ تر شود.
نیکزاد با بیان اینکه با توجه به شیوع ویروس کرونا توصیه می شود تا افراد در مکان هایی با ازدحام بالا همچون آرامستان ها خودداری کنند، ادامه داد: باید سوگواری، روند طبیعی خود را طی کند و مختل نشود و در چنین شرایطی افراد می توانند با درخانه ماندن و قرار دادن وسایل فرد متوفی جلوی چشمان این مسیر را طی کرد.
وی تصریح کرد: خواندن دعا و برگزاری مراسم عزاداری در اندازه خیلی محدود و فقط با حضور اعضای خانواده از دیگر راه هایی است که می توانه بدون حضور بر سر مزار متوفی آن را انجام داد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: باید اجازه داد تا سوگ سیر طبیعی خود را در میان بازماندگان طی کند در غیر این صورت اگر نتوان به خوبی مداخله کرد تبدیل به عارضه و اختلالات روانی خواهد شد.
عبور از دوران سوگ را با همدلی و انتقال تجربیات، راحت تر و هموارتر کنید
شهین لنگری کارشناس مسئول سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: عبور از دوران سوگ را با احساس همدلی بیشتر، درک شرایط و انتقال تجربیات، راحت تر و هموار تر کنید.
وی اظهارکرد: فوت هر یک از اعضای خانواده خود به تنهایی شرایط سختی را به وجود می آورد، اما انسان ها بر اساس تجربه و ایجاد شرایط انتقال تجربیات و احساس درک متقابل می توانند عبور از دوران سوگ را هموارتر کنند.
لنگری با تاکید بر اینکه در این برهه زمانی باید پروتکل های بهداشتی را به منظور عدم ابتلا به بیماری کووید 19 رعایت کرد، افزود: در چنین شرایطی با انجام کارهای ساده می توان این حس را به صاحبان عزا القاء کرد که تنها نیستند، به طور مثال در این ایام با بردن غذای گرم برای سوگواران می توان التیام بخش روح و روان آنها بود و احساس امنیت و حمایت در آنها ایجاد کرد.
لنگری با اشاره به اینکه بهتر است در مکان های پر ازدحام حضور نیافت، بر تشکیل گروه های ختم مجازی اشاره و عنوان کرد: افراد می توانند بدون اینکه بر روی مزار فوت شدگان حاضر شوند جزئی از قرآن را انتخاب کرده و در منزل به منظور شادی روح اموات آن را تلاوت کنند، که این اقدام، مایه آرامش شخص عزادار و نمادی از همدلی با فرد عزادار است.
وی اضافه کرد: اطرافیان نیز در این برهه زمانیکه که بازماندگان نمی توانند برای رعایت پروتکل های بهداشتی بر روی مزار متوفی حاضر شوند، با ارسال پیام ها و تماس ها شامل ابراز همدلی، یادآوری محاسن اخلاقی، پیام های محبت آمیز و مرور خاطرات فرد متوفی تا حدی می توانند در آرامش و احساس امنیت سوگواران تاثیر گذار باشند.
لنگری با بیان اینکه هر فرد می تواند خلاقانه و با توجه به شناخت و تجربه خود از صاحب عزا اقداماتی را به منظور ابراز همدردی ارائه دهد، گفت: بنابراین باید سعی کنیم در این شرایط این پیام را به همدیگر برسانیم که تنها نیستیم و در همه شرایط احساس هم را درک می کنیم.
هنوز تعداد زیادی از مردم استان به رعایت پروتکل های بهداشتی پایبند نیستند
بررگر مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، تاکید کرد: متاسفانه هنوز تعداد کمی از مردم این استان از ماسک استفاده کرده و پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند.
وی خاطرنشان کرد: از مردم تقاضا می شود در صورت حضور در مکان هایی با ازدحام بالا، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات