دکتر مقصود فقیرپور در گفت وگو با ایسنا، گفتار و گفت وگو را دو واژه نزدیک به هم، اما متقاوت دانست و اظهار کرد: در گفتار می خواهیم حرف های خودمان را یکطرفه و صرف نظر از واکنش طرف مقابل بزنیم لذا گفتار معمولا با خودخواهی و خودمحوری همراه است.
وی با بیان اینکه در گفتار حرف های خودمان را بر دیگری تحمیل می کنیم، افزود: گفت وگو یک تعامل دوسویه و تساوی گرایانه است و گفتن و گوش دادن شکل می گیرد. اگر انسان ها یک گفت وگو را به درستی پیش ببرند، پیوند و رابطه شکل می گیرد و قوی می شود و ادامه پیدا می کند.
این روانشناس، همسران را نیازمند یادگیری راز گفت وگو دانست و تصریح کرد: عنصر اصلی در گفت وگوی درست و اثربخش زوجین گفتن و گوش دادن متقابل و نوبتی است؛ در چنین شرایطی نه تنها گفتن یکطرفه نیست، بلکه گوش دادن نیز خودخواهانه نمی شود و زن و شوهر می توانند درونیات خود را انتقال دهند و تفاهم ایجاد شود.
فقیرپور، تفاهم را به معنی فهمیدن یکدیگر دانست و گفت: اگر زوجین بتوانند درست و شفاف حرف بزنند و درونیات خود را کاملا منتقل کنند و نیز درست و دقیق گوش دهند، سوءتفاهم و کج فهمی و بدفهمی اتفاق نمی افتد. متاسفانه گاها زن و شوهرها یا هر دو بد می گویند و یا هر دو بد گوش می دهند.
وی با بیان اینکه زن و شوهر با هم، والدین با فرزندان و فرزندان با هم باید گفت وگو کردن را بلد باشند، عنوان کرد: خانواده هایی که از مهارت گفت وگو برخوردار هستند احساس خوب دارند و کارکردهای خانواده به خوبی انجام می گیرد.
این روانشناس، گفت وگو را نیازمند ایجاد فضای مناسب دانست و خاطرنشان کرد: برای اینکه هر کدام از اعضای خانواده یک گفت وگو را شروع کند باید به طرف مقابل احساس انتقاد و تمسخر و تحقیر و تهدید ندهد، زیرا در چنین شرایطی طرف مقابل یا جنگ یا گریز را انتخاب می کند و موضع دفاعی می گیرد که گفت وگو را مختل می کند.
فقیرپور، با بیان اینکه زن و شوهر باید با تمام وجود به طرف مقابل گوش دهند، اضافه کرد: باید طرف مقابل را در منطقه امن ذهن قرار دهیم تا حرف های ما را گوش دهد، اما زن و شوهرها گفت وگو را با تهدید شروع و فضا را ناامن می کنند. گفت وگو نیازمند تدارک است و باید برای زمان و فضای گفت وگو ارزش قائل شویم.
وی از زن و شوهرها خواست تفاوت های طبیعی و فردی را در گفت وگو مد نظر قرار دهند و اظهار کرد: از لحاظ طبیعی زنان هم بیشتر حرف می زنند و هم بیشتر گوش می دهند، اما مردان کم حرف تر هستند و کمتر گوش می دهند لذا در گفت وگو باید تعادل بین ویژگی های زن و مرد را مراعات کنیم و تفاوت های فردی را جدی بگیریم.
این روانشناس، مردان کم حرف را نیازمند حمایت و پاداش از طرف مقابل دانست و یادآور شد: زنان باید با توجه و دلگرمی به مردان گوش دهند تا وارد گفت وگو و تعامل شوند، اما تمسخر و تحقیر پیوندها را از بین می برد.
فقیرپور، همچنین از زن و شوهرها خواست گفت وگوکننده خوبی باشند و خاطرنشان کرد: گفت وگو راز با هم زیستن است و اگر بتوانیم گفت وگوکننده خوبی باشیم، خانواده خوبی خواهیم داشت، راحت زندگی می کنیم و با انسان ها در تعامل خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات