حجتالاسلام اسدالله زارع در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: شورای نگهبان یکی از ارکان مهم نظام جمهوری اسلامی است که در قانون اساسی جایگاه ویژهای برای آن تعریف شده است.
وی با بیان اینکه نهاد شورای نگهبان از جایگاه بسیار خطیری در نظام جمهوری اسلامی برخوردار بوده و علت اهمیت آن هم در وظایفی است که برعهده این نهاد قرار داده شده است، ادامه داد: امام خمینی (ره) در سال ۵۸، اعضای اولین دوره شورای نگهبان را منصوب کردند و با افتتاح اولین دوره مجلس شورای اسلامی اعضای حقوقدان شورای نگهبان نیز از سوی نمایندگان برگزیده شدند.
این مسئول با بیان اینکه اعضای شورای نگهبان ۱۲ نفر هستند، ادامه داد: این اعضا شامل شش نفر از فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسایل روز که از جانب مقام معظم رهبری و به حکم مستقیم ایشان منصوب میشوند و شش نفر نیز از حقوقدانان هستند که توسط ریاست قوه قضائیه به مجلس شورای اسلامی معرفی شده و با رأی اعتماد نمایندگان ملت در مجلس انتخاب میشوند.
زارع تصریح کرد: فقهای شورای نگهبان وظیفه پاسداری از احکام و موازین اسلام را به عهده دارند؛ همچنین در تطبیق مصوبات مجلس با معیارهای اسلامی تخصص دارند و علاوه بر این موظفند که قسمت دوم وظایف شورای نگهبان را همراه حقوقدانان این شورا به انجام رسانند.
این مسئول ادامه داد: وظیفه حقوقدانان این نهاد مقدس، پاسداری از قانون اساسی است. آنان به همراه فقها باید رصد کنند تا قوانین مصوب در مجلس مخالف با اصول قانون اساسی نباشد.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان باید با درک درست از مقتضیات زمان و مسایل روز جهان، موازین اسلامی را حفاظت و از قانون اساسی حراست کند، ادامه داد: شورای نگهبان با علم به اینکه احکام اسلام برای همه جهان و همه ادوار است و با شناخت زمان دقیق اجرا، به آنها تحرک و جذابیت میدهد. همچنین شورای نگهبان موارد تزلزل اساس و موازین اسلام و قانون اساسی را شناسایی میکند و اجازه نمیدهد که شکل قانونی به خود بگیرد.
امام جمعه هیدج افزود: از مهمترین وظایف شورای نگهبان میتوان به تشخیص عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با قانون اساسی، تشخیص عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با احکام اسلام توسط فقهای این شورا، نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرا عمومی، تفسیر اصول قانون اساسی، حضور در جلسات غیرعلنی مجلس شورای اسلامی برای اعتبار بخشیدن به مصوبات آن، در صورت تصویب سه چهارم نمایندگان مجلس و حضور در جلسات شورای بازنگری قانون اساسی اشاره کرد؛ بنابراین وظایف شورای نگهبان بر طبق اصول مختلف قانون اساسی شامل وظیفه تقنینی، تفسیری و نظارتی است.
انتهای پیام
نظرات