به گزارش ایسنا، مرکزی که با وسعت 11 هکتار در منطقه صالح آباد تهران ایجاد شده و در آن آموزشهای مختلفی به آتش نشانان ارائه میشود که این آموزشها شامل برگزاری کلاسها و همچنین آموزشهای عملی در شرایط مشابه حوادث واقعی است.
در این مرکز بخشهای مختلفی برای انجام آموزشهای عملی و همچنین افزایش توان آتش نشانان ایجاد شده است. در بخشی از این مجموعه امکاناتی همچون تختههای سنگ نوردی مصنوعی تعبیه شده است که برای تمرین و افزایش توان جسمی آتش نشانان مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در بخشهای مختلفی از این مجموعه ساختمانها و بخشهای مختلفی تعبیه شده تا به آتش نشانان آموزشهای لازم برای حضور هر چه بهتر در حوادث ارائه شود.
در یکی از این بخشها، ساختمان چهار طبقهای وجود دارد با عنوان "ساختمان آوار" که در هر طبقه آن آوارهای مختلفی شبیه سازی شدهاند و آتش نشانان برای تمرین سناریوهای مختلف و فراگیری نحوه حضور در آنها در حوادث در این ساختمان آموزش میبینند.
آتش نشانان علاوه بر اینکه با آوارهای مختلف آشنا میشوند از ابزارهای متفاوتی برای رسیدن به مصدومان حوادث نیز استفاده میکنند. به عنوان مثال در "ساختمان آوار" آتش نشانان هنگام فراگیری آموزشهای رسیدن به مصدوم باید استفاده از ابزارهای مختلفی مانند دستگاههای برش و سیستمهای هیدرولیکی امداد و نجات را تمرین کنند.
به گفته مسئولان مرکز آموزش سازمان آتش نشانی، در چنین شرایطی با توجه به سختی کار هر کدام از تیمها حدود 45 دقیقه باید در ساختمان حاضر شوند و پس از آن جای خود را به تیمهای دیگر بدهند.
در کنار ساختمان آوار فضای دیگری تعبیه شده است که از آن به عنوان "کارگاه کار در فضای محدود" نام برده میشود. در این بخش شرایط مختلف عملیات، در فضای محدود پیش بینی شده است و آتش نشانان با حضور در این کارگاه نحوه برطرف کردن این موانع و رسیدن به محل اصلی را تمرین میکنند. آنها با تجهیزات تنفسی وارد این فضا میشوند و باید با گذر از مناطق بسیار تنگ و همچنین تخریب و برداشتن موانع بتونی که مقابل آنها قرار دارد، از آن گذر کنند و در ادامه فضای محدودی تعبیه شده است که با سیم خاردار پوشیده شده و آتش نشانان به صورت سینه خیز باید این منطقه را رد کرده و در انتهای این فضا هم به نقطهای میرسند که محل نشت گاز است و باید آن را قطع کنند.
این فضا حدودا 30 متر وسعت دارد؛ اما یکی از سختترین عملیاتها در این فضا آموزش داده میشود. عملیاتی در شرایط واقعی، حدود دو ساعت و نیم طول میکشد. از موارد دیگری که در کارگاه فضای محدود هنگام آموزش به آتش نشانان قابل توجه است این است که آنها علاوه بر اینکه باید از این فضای محدود گذر کنند این کار را در شرایط تاریک انجام میدهند.
یکی از مواردی که در این عملیات مورد نظر قرار میگیرد زمان حضور در محل است. بر اساس ظرفیت سیلندرهایی که آتش نشانان با خود به همراه دارند و از آن برای تنفس استفاده میکنند آنها زمان محدودی برای حضور در این فضا دارند که موظف هستند هنگام به پایان رسیدن آن زمان مشخص، از محیط خارج شوند و جای خود را به تیم دیگری بدهند.
موقعیتهای رفتارشناسی حریق
در مرکز آموزش سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، یکی دیگر از بخشهایی که برای آموزش و تمرین تعبیه شده است مربوط به "موقعیتهای رفتارشناسی حریق" است. در این بخش آتش نشانان با لباسهای مخصوص باید وارد کانکسهایی شوند که در سقف و دیوارههای آن چوبهای نئوپان قرار میگیرد و آتش در این کانکسها گسترش پیدا میکند و آتش نشانان با حضور در این کانکسها حلقه کنترل کردن آتش را فرا میگیرند و در نهایت باید تلاش کنند تا با استفاده از کمترین میزان آب، حریق را کنترل کنند. آنها باید هنگام انجام این کار رفتار حریق را پیش بینی کنند و بر اساس این پیش بینی تاکتیکهای عملیاتی مناسب را اجرا کنند.
در طول این کانکس سه دماسنج مختلف هم راستای یکدیگر تعبیه شده که دماهای مختلف از 250 تا 750 درجه سانتیگراد را نشان میدهد که البته دمای 750 درجه دمایی است که در بالاترین قسمت کانکس میتواند ایجاد شود و در صورت رسیدن به این دما با به صدا درآمدن آژیر به مربیان کمک میشود تا دمای محیط را کنترل کنند و در صورت افزایش آن، با باز کردن دریچهای که در بالای کانکس ایجاد شده دمای محیط را کاهش دهند که بر اساس گفتههای مربیان مرکز آموزش آتش نشانی این تمرین در این بخش حدود 20 تا 25 دقیقه زمان میبرد و شرایط به گونهای است که در پایان تمرین، امکان اینکه آتش نشانان تا سه کیلوگرم وزن کم کنند نیز وجود دارد.
به گزارش ایسنا، مقابله با حوادث مواد شیمیایی رادیواکتیو و هستهای از موارد دیگری است که آتش نشانان در این زمینه آموزش میبینند و این تیمها از سال 91 در سازمان آتش نشانی تهران تشکیل شده است و آتش نشانهایی در این زمینه آموزش میبینند. در این بخش آتش نشانها که با لباسهای مختلفی وظیفه سطوح متفاوت عملیاتی را به عهده دارند تمریناتی را انجام میدهند تا برای مقابله با چنین حوادثی آمادگی لازم را داشته باشند. این افراد با لباسهای مخصوصی که برای چنین عملیاتهایی در نظر گرفته شده تمرین میکنند و از جمله وظایف آنها رفع آلودگی از افرادی است که در چنین حوادثی آسیب میبینند که برای این کار امکانات مختلف از جمله چادرهای رفع آلودگی برپا میشود.
بنابراین گزارش، در محوطه مرکز آموزش سازمان آتش نشانی بخشی در نظر گرفته شده که در آن کانکسهای مختلفی قرار دارد و در این قسمت آتش نشانان موارد مربوط به بررسی علت حادثه را تمرین میکنند. در این نوع تمرین دو گروه حضور پیدا میکنند که گروه اول اقدام به آتش زدن وسایلی میکنند که در این کانکسها قرار میگیرد و پس از ایجاد آتش سوزی گروه دوم باید در صحنه حضور پیدا کنند و اعضای این گروه باید بتواند علت حادثه را تشخیص دهد.
بخش دیگر بازدید خبرنگار ایسنا از کارگاه تخصصی برق بود. در این کارگاه که تابلوهای مختلف برق و ادوات برقی قرار گرفته است آتش نشانان با این موارد آشنایی پیدا میکنند تا هنگام حضور در حوادث بتوانند با آشنایی کامل جریان برق را قطع کنند و این آموزشها از آنجایی اهمیت دارد که حدود 40 درصد از حریقها به دلایل مربوط به موارد برقی، در شهر تهران رخ میدهد.
یکی دیگر از مواردی که آتش نشانان در آن باید به آمادگی مناسب برسند کار در ارتفاع است. بخشی از حوادث نیاز به حضور در ارتفاعات دارد و از آن جمله میتوان به سقوط پاراگلایدر روی کابلهای برق و همچنین حوادث مربوط به داربستها اشاره کرد که کارگاهی نیز برای کار در ارتفاع در این مرکز در نظر گرفته شده است و گروهی از آتش نشانان با حضور در سولهای که برای تمرین در این رابطه ایجاد شده است آموزشهای لازم را فرا میگیرند.
در این سوله آتش نشانان اصول اولیه برای بالا رفتن توسط طنابهای مخصوص و آشنایی با گرههای مختلف این طنابها را فرا میگیرند. این آموزشها از جمله آموزشهایی است که به عنوان موارد پایه محسوب میشود و آتش نشانهایی که در هر گونه عملیات که ارتفاعات رخ میدهد حضور پیدا میکنند باید این آموزشها را فرا بگیرند.
تمرین برای شرکت در حوادث مربوط به انفجار مخازن یکی از تمرینهای اساسی آتش نشانان محسوب میشود که هنگام بازدید از مرکز آموزش سازمان آتش نشانی این تمرین انجام شد.
به گفته مربی آموزش آتش نشانان، حضور در چنین حوادثی معمولا به صورت ترکیبی و با حضور چند ایستگاه انجام میشود و آنچه در حریق تانکرها و مخازن مورد اهمیت است خطر انفجار است که اولویت اول آتش نشانان در حین عملیاتها حذف و یا به حداقل رساندن خطر انفجار است.
هنگام انجام این تمرین پس از اینکه انفجار یک تانکر رخ داد تعدادی از آتش نشانان با استفاده از کف اقدام به اطفای تانکر کردند و در این راستا آموزشهای مربوط به نحوه خاموش کردن و همچنین استفاده صحیح از شیلنگهای کف را تمرین کردند و پس از خاموش کردن حریق یک نفر از نیروهای عملیاتی موظف به حفظ تانکر و اطمینان از خنک شدن آن شد. بر اساس این آموزشها در چنین شرایطی فردی که این وظیفه را بر عهده دارد با تست تانکر باید از خنک شدن آن مطمئن شود و در صورتی که تانکر خنک نشده باشد عملیات باید ادامه پیدا کند.
در این مرکز بخشهای دیگری هم وجود دارد که در آن تستهای دورهای آمادگی جسمانی آتش نشانان انجام میشود. همچنین ساختمانی در این مجموعه وجود دارد که کلاسهای آموزشی در آن برگزار میشود.
به گزارش ایسنا، مرکز آموزش سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران از سال 81 در اختیار این سازمان قرار گرفته و به گفته مجید آرون معاون آموزشی و تربیت بدنی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران جزو بهترین مرکز آموزشی در سطح خاورمیانه محسوب میشود و به اعتقاد وی این مرکز میتواند در دنیا نیز حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد.
آرون معتقد است که مرکز آموزش سازمان آتش نشانی نمونه کوچکی از مرکز آموزشی کالج مورتن انگلیس است.
گزارش از محمد قاسمی
انتهای پیام
نظرات