حجت الاسلام قاسم فلسفی، دوشنبه شب ۱۷ بهمن ماه، در نشست تخصصی روایت انقلاب که به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی خراسانجنوبی برگزار شد با اشاره به جایگاه جوان، اظهار کرد: امام خمینی(ره) فرمودند: «شما دانشجویان ذخایر این مملکت هستید، جوانید، دانشجو هستید، ذخیره این مملکت هستید؛ شما ذخیره ما هستید و من خدمتگزار شما هستم؛ امید من به شماست و شماها وارث این کشور هستید».
به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه وارث بودن جوانان و فارغ التحصیلان فرهیخته و متعهد کشور نیازمند توجه به چند نکته است، تصریح کرد: این امر، متولیان و صاحبان قدرت را در برابر آنان و آینده و خواستههایشان مسئول میسازد و رفتار عاطفی مناسب و درک موقعیت و منزلت دانشجویان، عامل تاثیرگذاری در هدایتگری اندیشهها و عاطفههای سرشار آنان خواهد بود.
فلسفی با بیان اینکه وارث بودن جوانان و فارغ التحصیلان فرهیخته و متعهد کشور بدبینیها و تکفیرهای جاهلانه به مرور زمان رابطه آنان را به تنگنای خسران آمیز تبدیل میکند، افزود: رهبر فقید انقلاب، همواره بر روش و منش پدرانه و مهرورزانه با نسل جوان دانشگاهی تاکید و سفارش داشت و اولیای امور را از بیتفاوتی بر حذر میداشت.
وی بیان کرد: جوانی، در میان الطافی که خداوند به انسان عطا کرده است، ارزش بسزایی دارد؛ هر چند بشر، درباره اهمیت آن کمتر اندیشیده و موفق نشده و این مظهر رحمت و لطف پروردگارش را درک کند و در برابر آن، سپاسگزاری راستین باشد.
فلسفی ادامه داد: در مکتب پرافتخار اسلام و در سیره و سخن و زندگی فردی و اجتماعی معصومان(ع)، توجه به نسل جوان، بهرهگیری از این مجال و شکوفایی استعدادهای جوانی، از اهمیتی بسیار برخوردار است؛ طبق روایتی که در کتاب بحارالانوار آمده رسول اکرم(ص) به ابوذر غفاری توصیه کردهاند، جوانی را پیش از رسیدن پیری غنیمت شمار.
وی افزود: همچنین طبق روایتی که از امام صادق(ع) در کتاب کافی آمده در فرازی از تفسیر ایه «وَلا تَنْسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیا»، آمده است که فرمودند: سلامت، نیرومندی، فراغت، جوانی و نشاط خود را فراموش نکن و در دنیا از آن بهرهبرداری کن و متوجه باش که از چنین سرمایههای بزرگی، به نفع امور معنوی و آخرتی، بهره ببری.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: نکتهای که بسیار مهم و قابل توجه بوده این است که در فرهنگ قرآن و عترت، دوران جوانی، روزهای مسئولیت، بیداری و به خود آمدن است؛ زمان شکوفایی، کار و تلاش؛ در این روزها، جوان باید به سعادت خود و جامعه فکر کند و در راه خوشبختی دنیا و آخرت خویش، گام بردارد تا بتواند چنین مجال بینظیری را که تجدید نمیشود و بازیافت ندارد، قدر بداند.
امام خمینی؛ همدل و همزبان جوانان
وی با بیان اینکه نکته مهمی که در مورد مسئولین باید به آن توجه شود این است که باید ارتباطی تنگاتنگ، عمیق، شکل دهنده و جهتبخش با جوانان داشته باشند و بکوشند با آنان همزبان شوند، تصریح کرد: در میان رهبران نهضتها و ملتها، امام خمینی (ره) اسوهای بیبدیل است که در قدم اول با پیروی از نیاکان پاکش، از سالهای جوانی، سجایای اخلاقی و کرامتهای انسانی را در وجود خویش متجلی ساخت و در قدم دوم، راهنما و دلیل راه مردم شد و با فیض انفاس قدسی و به مدد دم مسیحایی خود، به قلبها و جانها، زندگی و پویایی ویژهای بخشید و آنان را که مستعد هدایت و رهایی بودند، از گرداب هلاکت و غرقاب نیستی، خلاصی داده و به ساحل آرامش و نجات، رهنمون ساخت.
فلسفی ادامه داد: امام راحل، در عین حال که به تحصیل و تدریس رشتههای گوناگون علمی، اخلاقی، عرفانی و اشتغال میورزید، همواره خدمت به دین و مهربانی بر همگان، به ویژه جوانان را مطلوب خویش تلقی میکرد و از هر مجالی، به منظور تعالی و تکامل روح و اندیشه نسل نو، بهره میجست و از همان آغاز رهبری خود نشان داد که مخاطبان و امیدهایش را در گهوارهها، مدرسهها و دانشکدهها میجوید و میپرورد.
جوان؛ سرمایه معنوی کشور
وی با بیان اینکه اگر نگاهی به پیامها و سخنان بلند امام داشته باشیم درمییابیم که حضرت امام، از تمامی زمینهها و مایههای علمی، برای تاثیرگذاری بر روح و جان جوانان، در مسیر هدفهای معنوی انقلاب، بهرهمند شده است، اظهار کرد: حضرت امام، با آگاهی از جنبههای شخصیتی و روانشناختی این قشر، شرایط و مسائل فرهنگی و تحلیل مباحث سیاسی در حساسترین شرایط سیاسی، جوانان را مخاطب قرار داده است.
فلسفی با بیان اینکه مهمترین مسئلهای که در هفته دوم جنگ، تهدیدی جدی برای ایران به شمار میرفت، خطر سقوط اهواز بود، امام خمینی(ره) در سخنرانی تاریخیشان فرمودند مگر جوانان اهوازی مردهاند که دشمن آنجا را تصرف کند، افزود: بعد از آن بود که علی غیور اصلی مسئول آموزش سپاه خوزستان با ۲۸ نفر از نیروهایش به سمت دشمن حرکت کرد و حماسهای جاویدان آفرید؛ امام عقیده داشت که جوانان، سرمایههای ارزشمند معنوی یک کشورند و از همین رو بود که نگه داشت، حفظ و رشد این سرمایهها را بسیار مهم تلقی میکردند و به تکلیف خطیری که در جلوگیری از خطر غفلت جوانان به عهده همگان بود، توجه ویژهای داشتند و این غفلت را دو سویه میدانستند؛ از یک سو غافل شدن جوانان از ارزشها، اصول و مبانی دینی و اعتقادی و از سوی دیگر غافل شدن اولیا و مسئولان فرهنگی و فکری جامعه از نسل جوان.
وی با بیان اینکه امام به اصل بیداری و هشیاری جوانان، اعتقادی راسخ داشت و در موضعگیریها، پیامها و مصاحبهها و نصیحتهای خویش، به این بعد توجهی ویژه داشت، اظهار کرد: حضرت امام، به خوبی میدانست که یکی از مهمترین ویژگیهای دوران جوانی تجلی روح عرفان، اخلاق و معنویات است و این قشر جوان است که میتواند آماده پذیرش فضیلتها و ارزشهای الهی باشد و زمینههای کمالطلبی در چنین نسلی به خوبی بروز میکند؛ از این روی، روی دو نکته تاکید ویژهای داشتند اولا بر این باور بود که باید بخش قابل توجهی از سرمایهگذاریها و برنامهریزیهای دستاندرکاران امر تعلیم و تربیت و تلاشگران عرصه فکری و فرهنگی، متوجه این قشر باشد و دوما، محور اساسی و اصلی سیاستگذاریهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مخاطبهای اصلی رسانههای جمعی، همواره جوانان باشند.
فلسفی با بیان اینکه نکته مهم دیگر در نگاه ژرف و همراه با بصیرت سکاندار اصلی انقلاب اسلامی در امر مبارزه، این بود که در راستای توجه به تمامی اقشار درگیر در امر مبارزه، عنایت ویژه نسبت به جوانان، مورد غفلت قرار نگیرد، تصریح کرد: مسئله بسیار مهم و قابل توجه در نگرش امام درک و شناخت راستین ایشان از مراتب و کمالات انسان و نیازهای واقعی جوانان بود که سبب توجه و تذکر نکتههای لازم به نوجوانان و جوانان جامعه شد؛ نتیجه این حساسیت بسیار نسبت به رشد جنبههای روحی و معنوی، در میان نسل پرانرژی جوان، این شد که در سالهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی، تحول چشمگیری در قشر جوان جامعه پدید آمد و گروه زیادی از خداجویان رها شده از امور پست و حیوانی، راه سعادت خود را در تزکیه نفس و سلوک به سوی حق بجویند.
وی با بیان اینکه نفوذ معنوی و قدرت شگرف و تاثیر حیرتانگیز کلام امام، عاشقان و دلدادگانی را در میان جوانان پرورش داد که بسیاری از اهل معنا و معرفت، به حال آنان غبطه میخوردند، خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، نسل جوان جامعه، گمشده و الگوی برتر خویش را در وجود پربرکت و شخصیت جامع حضرت امام یافتند و کوشیدند به اخلاق و رفتارش اقتدا کنند و رهنمودهایش را در عرصههای ایستادگی، فرهنگ و اخلاق، بهکار بندند.
فلسفی بیان کرد: در کتاب صحیفه نور، امام راحل در فراز یکی از بیانات خویش فرمودند: «ای جوانان؛ خداوند، پشتیبان شما باشد. من به همه شما ارادت دارم، اخلاص دارم، محبت دارم، دوستی دارم. شما از خود من هستید و من هم از خود شما. ان شاءالله موفق باشید، موید باشید، جدیت کنید در تحصیل؛ جدیت کنید در اینکه خودتان را خوب بار بیاورید. خدا حفظتان کند، سلامت باشید انشاءالله».
وی با بیان اینکه از نظر امام، قشر جوان که چون سدی محکم در برابر دشمنان ایستادند و برای رضای پروردگار، فداکاری و جانفشانی و از ارزشهای قرآنی و اسلامی پاسداری کردند، محبوب خداوند متعال هستند و چنین نیروی ارزشمندی را افتخار اسلام و سرزمین ایران معرفی میکند، تصریح کرد: در مجموع، از بیانات و رهنمودهای امام در ارتباط با جوانان بر میآید که هم خود بیدار باشند و هم جامعه را از بیتوجهی و بیتفاوتی و نادانی، نجات دهند و در شناسایی اسلام، جدیت کرده، قرآن را آموخته و بهکار بندند و در پیشبرد آرمانهای اسلام، بکوشند.
فلسفی ادامه داد: در بیانات آمده که جوانان با کمال قدرت، به سوی تعالی و ترقی گام بردارند و از توطئههای شیطانی، هراس به خود راه ندهند؛ از اختلاف و تفرقه بپرهیزند و در تقویت اراده خود همت ورزند؛ کشور را از وابستگیهای فکری، سیاسی و اقتصادی برهانند و استقلال واقعی و همه جانبه و کاملی را به ارمغان آورند.
وی با بیان اینکه از نگاه امام جوان دارای ویژگیهای منحصر به فردی از جمله پاکی، لطافت روح و صفای باطن است، تصریح کرد: از این رو، توصیه امام به جوانان این است که تا چنین تواناییهایی را دارند و میتوانند در برابر مفاسد اخلاقی قیام کنند، بیشتر به اصلاح نفس توجه کنند؛ چرا که در سالهای بالاتر، هم قوای آدمی به تحلیل رفته و هم دیگر از چنین نشاط معنوی خبری نیست.
فلسفی یادآور شد: امام در وصیت نامه سیاسی ـ الهی خود تاکید میفرماید، جوانان به دلیل همین ویژگیهای معنوی، راه انبیا و اولیا را ادامه میدهند و در جبهههای نبرد حق علیه باطل، جرعههایی از شهادت را نوشیدهاند که چنین به وجد آمدهاند.
حمید مرادی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز با تسلیت رحلت حضرت زینب(س)، اظهار کرد: آن حضرت مبلغ اصلی جریان کربلا بود و توانستند با تبیین گری مانع فراموشی این جریان شوند.
وی در مورد نگاه به جوانان در بطن انقلاب، تصریح کرد: با همت همین جوانان انقلاب به پیروزی رسید و اکنون نیز در هر برههای به جوانانی آگاه نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب به جوانان توجه ویژهای دارند، تصریح کرد: دانشجویان نباید گیرنده دادههایی گزینشی باشند، بلکه باید پردازنده و تریبون حقایق برای جامعه باشند، چنانچه رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم اشاره میکنند که برای برداشتن گامهای استوار در آینده، باید گذشته را درست شناخت و از تجربهها درس گرفت؛ اگر از این راهبرد غفلت شود، دروغها به جای حقیقت خواهند نشست و آینده مورد تهدیدهای ناشناخته قرار خواهد گرفت؛ بنابراین یکی از مهمترین رسالتهای دانشجویان دریافت منابع شناخت صحیح، پردازش دقیق این دادهها و بیان آنها در سطح جامعه است.
انتهای پیام
نظرات