• یکشنبه / ۷ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۴:۱۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401120704929
  • منبع : نمایندگی همدان

مشاوره‌های حقوقی آنلاین آری یا خیر؟

مشاوره‌های حقوقی آنلاین آری یا خیر؟

ایسنا/همدان مشاوره حقوقی آنلاین، موضوعی است که شاید بارها در فضای مجازی با آن مواجه شده باشیم. تبلیغات خوش رنگ و لعابی که در صفحات مختلف مجازی وجود دارد و شما را ترغیب می‌کند تا در صورت مواجهه با مسأله حقوقی از این وکلا استفاده کنید اما آیا این نوع مشاوره پاسخگوی نیاز موکلین است؟ 

مسائل حقوقی همواره با جزئیات و چالش‌های متفاوتی مواجه است و درگیری زیادی برای مردم به وجود می‌آورد بنابراین شهروندان برای احقاق و آگاهی نسبت به حقوقشان، از وکلا استفاده می‌کنند.

مشاوره‌های حقوقی آنلاین، با گسترش فضای مجازی در میان مردم شایع شده و شهروندان به علت پرداخت هزینه کمتر و دسترسی راحت‌تر از آن استفاده می‌کنند. حالا باید دید این شیوه چه مزایا و معایبی دارد؟ ایسنا در نشستی با حضور وکلای پایه یک دادگستری و مدرس دانشگاه، مزایا و معایب این شیوه را بررسی کرد.

یک وکیل پایه یک دادگستری در همدان در این نشست اظهار کرد: حق دسترسی به وکیل و مشاور حقوقی، یک حق بنیادی در حقوق بشر است یعنی اگر نباشد، کرامت انسانی مخدوش شده و بخشی از انسانیت فرد نادیده گرفته می‌شود و شما در دادگاه باید از حقوق مصرح خود در دادرسی منصفانه استفاده کنید.

وحید جلایی در رابطه با وضعیت مشاوره‌های حقوقی در فضای مجازی یا به صورت تلفنی، تصریح کرد: در فضای مجازی کنترل صددرصدی مطرح نیست و فقط می‌توان آن را مسدود و فیلتر کرد. بنده می‌توانم در فضای مجازی خود را هر کسی معرفی کنم و اطلاعات غلط بدهم، چگونه می‌توان این شرایط را کنترل و پیگیری کرد؟

وی ادامه داد: معتقدم اساساً کانون وکلا و مراکز مشاوره نباید وارد این فضا شوند چراکه مشاوره کار غیرحضوری نیست و ممکن است افراد براساس اطلاعات غلط فضای مجازی تصمیم‌گیری کنند. 

این مدرس دانشگاه با اعلام مخالفت نسبت به مشاوره حقوقی آنلاین، توضیح داد: حقوق که فقط قانون نیست‌، ۱۰ها مسأله، تحلیل و شرایط مختلف وجود دارد، ما در مشاوره‌های مجازی، جزئیات را در اختیار نداریم و شرایط را نمی‌توانیم بسنجیم. پرونده‌هایی وجود دارد که ۵۰۰ صفحه گزارش دارد، چگونه بدون دیدن پرونده می‌توان در رابطه با آن اظهارنظر کرد؟ دانش حقوقی یک شرط لازم است اما کافی نیست. 

وی خاطرنشان کرد: در برخی مواقع بعد از چند جلسه مشاوره متوجه می‌شویم که موکل چیزی نگفته یا دروغ گفته است و باید در رابطه با جزئیات سوال شود بنابراین در مشاوره اینترنتی چگونه باید متوجه شد؟ حقوق یک دانش کلی است اما جزئیات برای مردم مهم بوده و پرونده‌ها مورد به مورد با هم متفاوت هستند. 

جلایی با اشاره به اینکه برای ارائه مشاوره می‌توان از کلینیک‌های حقوقی استفاده کرد تا دسترسی راحت‌تری به وکلا فراهم شود، مطرح کرد: مشاوره، کار غیرحضوری نیست. وقتی فردی با بنده تماس می‌گیرد به واسطه حفظ احترام آن شخص، پاسخ کلی به او می‌دهم اما جزئیات و یا اقدامی که باید انجام دهد را نمی‌گویم. 

وی بیان کرد: برخی سایت‌ها وجود دارند که اصلاً مشخص نیست چه کسی پشت آن است و ممکن است اطلاعات غلط حقوقی بدهند.

این وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به فعالیت وکلا در فضای مجازی، مطرح کرد: در آیین‌نامه وکالت مطرح شده که وکلا نباید رفتاری خلاف شأن وکالت داشته باشند اما برخی وکلا در فضای مجازی تبلیغ می‌کنند در صورتی که نباید این کار انجام شود، تبلیغ وکیل، کارش است. تبلیغ، خلاف شأن وکالت است‌ و شأن وکیل باید رعایت شود. 

دیگر وکیل پایه یک دادگستری حاضر در نشست ایسنا، گفت: باید این واقعیت را بپذیریم که توپ در فضای مجازی است بنابراین ما ناگزیر هستیم از این فضا استفاده کنیم و باید زیرساخت مشخص و تعریف شده‌ای داشته باشیم و نظارتی وجود داشته باشد، نمی‌توان چیزی که مردم تمایل دارند را نادیده گرفت. 

سعید دانشخواه تصریح کرد: مشاوره حقوقی از نظر هزینه و وقت به صرفه‌تر است و مراجعه، استرس و اضطراب کمتری دارد اما نمی‌توان در این مشاوره‌ها اعتماد کرد. چگونه اعتماد می‌کنید که فرد مشاوره دهنده همان شخصی است که مد نظر شماست و از او وقت گرفتید؟ 

وی ادامه داد: در این مشاوره‌ها، مسئولیتی متوجه فرد مشاوره دهنده نیست اما در مشاوره حضوری وکیل شما موظف است اطلاعات درست را در اختیار شما قرار دهد و در برابر شما مسئول است. 

این وکیل پایه یک دادگستری خاطرنشان کرد: گرداندن فضای مجازی فقط نیازمند فن بیان است و آدرس و اطلاعاتی وجود ندارد بنابراین ممکن است اخلاق حرفه‌ای رعایت نشود. 

دانشخواه در پایان با بیان اینکه وکالت هنر است، یادآور شد: وکیل باید فن بیان، نگارش و دانش حقوقی داشته باشد و صرف دانستن ماده قانونی، نمی‌توان به مردم مشاوره حقوقی داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha