• یکشنبه / ۲۰ آبان ۱۴۰۳ / ۱۲:۱۲
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403082014597
  • خبرنگار : 50990

یک مسئول در دانشگاه علوم پزشکی مشهد:

مسمومیت با گاز مونوکسید کربن را جدی بگیرید

مسمومیت با گاز مونوکسید کربن را جدی بگیرید

ایسنا/خراسان رضوی دانشیار گروه سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن هشدار در زمینه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن درروزهای سرد گفت: نصب نادرست دودکش‌ها، تهویه نامناسب و روشن کردن خودرو در محیط‌های بسته مانند پارکینگ از اصلی‌ترین دلایل مسمومیت با مونوکسید کربن در منازل است.

با فرارسیدن فصل سرما و کاهش دما، استفاده از وسایل گرمایشی افزایش یافته و متاسفانه خطر مسمومیت با گازهای سمی، از جمله مونوکسید کربن نیز به دنبال آن شدت می‌گیرد. در روزهای اخیر، گزارش‌های متعددی از موارد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در مناطق مختلف کشور منتشر شده است که زنگ خطری برای افزایش هوشیاری شهروندان در خصوص خطرات این گاز خطرناک به شمار می‌رود. با توجه به افزایش شیوع مسمومیت‌های گازی در این ایام، ضرورت آگاهی‌رسانی در خصوص علل، علائم و راه‌های پیشگیری از این نوع مسمومیت‌ها بیش از پیش احساس می‌شود.

دانشیار گروه سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همین زمینه و در  گفت‌وگو با  ایسنا اظهار کرد: شایع‌ترین نوع مسمومیت‌ها، مسمومیت‌های دارویی و پس از آن، مسمومیت با مونوکسید کربن است.

دکتر سیدرضا موسوی با اشاره به ویژگی‌های گاز مونوکسید کربن، خاطرنشان کرد: گاز مونوکسید کربن، گازی بی‌رنگ، بی‌بو و بی‌مزه است که فرد متوجه حضور آن در محیط نمی‌شود؛ چگالی این گاز با هوا برابر است و در عرض چند دقیقه می‌تواند منجر به کاهش سطح هوشیاری و بیهوشی فرد شود.

وی درخصوص علل بیشتر مسمومیت‌های مونوکسید کربن، ادامه داد: نصب نادرست دودکش‌ها، تهویه نامناسب و روشن کردن خودرو در محیط‌های بسته مانند پارکینگ از اصلی‌ترین دلایل مسمومیت با مونوکسید کربن در منازل است.

بررسی سلامت دودکش‌ها و اطمینان از وجود کلاهک روی آن، بسیار ضروری است

موسوی با بیان اقدامات پیشگیرانه، اظهار کرد: برای پیشگیری از این نوع مسمومیت، توصیه می‌شود به‌طور سالانه، دودکش‌ها مورد بررسی قرار گیرند. بسیاری از افراد به این موضوع بی‌توجهی می‌کنند، در حالی که بررسی سلامت دودکش‌ها و اطمینان از وجود کلاهک روی آن، بسیار ضروری است، همچنین، گرم بودن قسمت فلزی دودکش نشان‌دهنده عملکرد صحیح آن است. رنگ شعله گاز نیز اهمیت دارد و باید آبی باشد. شعله زرد، نارنجی یا قرمز نشان‌دهنده تولید گاز مونوکسید کربن نامناسب است.

دانشیار گروه سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: لزوم بررسی دودکش‌ها پس از هر زلزله و پس‌لرزه تاکید می‌شود، زیرا حتی کوچک‌ترین لرزش می‌تواند به دودکش‌ها آسیب برساند. همچنین استفاده از وسایل گرمایشی در حمام به‌دلیل فضای کوچک آن باید خودداری کرد.

وی با بیان علائم مسمومیت با مونوکسید کربن، تصریح کرد: علائم مسمومیت با مونوکسید کربن، مانند سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، اختلال در تنفس، اسهال، استفراغ، سوزش چشم و آبریزش بینی، شبیه به علائم سرماخوردگی است. اگر فردی در خانواده این علائم را بدون تب داشته باشد و در خارج از خانه حالش بهتر شود، احتمال وجود گاز مونوکسید کربن در منزل وجود دارد.

 دانشیار گروه سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد در زمینه اقدامات در صورت بروز مسمومیت گازی، اضافه کرد: در صورت مشاهده علائم مسمومیت، ابتدا باید وسایل گرمایشی و تهویه منزل را بررسی کرد. اگر فردی در خانه بیهوش شد، ابتدا باید همسایگان را مطلع کرد و بدون اطلاع از وضعیت، وارد خانه نشد. سپس در و پنجره‌ها را باز کرد و شیر گاز را بست. مصدوم را به فضای آزاد منتقل کرده و با اورژانس ۱۱۵ تماس گرفت.

وی با بیان اقدامات اولیه برای مصدوم مطرح کرد: اگر مصدوم هوشیار و تنفس داشت، باید به او کمک کرد تا نفس‌های عمیق بکشد. اگر بیهوش بود ولی تنفس داشت، باید او را به پهلو خواباند و در صورت عدم تنفس، احیا و ماساژ قلبی و تنفسی را آغاز کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha