• چهارشنبه / ۲۳ آبان ۱۴۰۳ / ۱۱:۱۰
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1403082317040
  • خبرنگار : 50134

کتاب، پنجره‌ای به دنیای بی‌پایان آگاهی

کتاب، پنجره‌ای به دنیای بی‌پایان آگاهی

ایسنا/آذربایجان غربی از گذشته کتاب یکی از ابزارهای قدرتمند انتقال مفاهیم، دانش و تاریخ از نسلی به نسل دیگر بوده است.

اهمیت مسئله کتاب و علم‌آموزی به قدری است که معجزه پیامبر اسلام نیز کتاب قرآن و دعوت به خواندن ( اِقرا بِسم ....) است.

یک جامعه برای توسعه در تمامی حوزه‌ها و حل بسیاری از مشکلات اجتماعی باید شهروندانی اهل علم و مطالعه پرورش دهد و خرید کتاب، خواندن کتاب‌های مفید برای مردم کشور به یک عادت تبدیل شود و در کنار این دسترسی به کتابخانه‌های عمومی نیز آسان شود.

اگر امروز در جامعه دچار مشکلات فرهنگی هستیم یکی از دلایل آن غفلت از کتاب و مطالعه مفید است و کارشناسان نقش و کوتاهی نهادهای فرهنگی را در کاهش کتاب سرانه مطالعه را بیشتر از دیگر بخش‌ها می‌دانند.

امروزه هر چند با وجود گسترش فضای مجازی و افزایش کتاب‌های گویا و نشر کتاب‌های الکترونیکی، نرم‌افزارهای موبایلی باز هم نمی‌توان بطور قطع این فضا را جایگزین حوزه کتاب کرد.

هر ساله هفته پایانی آبان ماه هفته "کتاب و کتاب‌خوانی" نامگذاری می‌شود که فرصتی مناسب برای ترویج و تقویت مطالعه و آشنا کردن شهروندان با کتاب و کتاب‌خوانی است امسال نیز سی و دومین هفته کتاب و کتاب‌خوانی با شعار "خواندن برای همدلی" و با هدف ترویج کتاب خوانی در سراسر کشور برگزار می‌شود.

فاروقی ۳۸ساله در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا افزود: کتاب خواندن بویژه کتاب‌های تاریخی را خیلی دوست دارم اما به دلیل مشغله زیاد کاری، چندسالی است که کتاب نخوانده‌ام.

پریناز رسولی ۳۰ساله و شاغل، یکی دیگر از شهروندان ارومیه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا افزود: به کتاب‌خوانی علاقه دارم قبلا در کنار کتاب‌های درس و دانشگاه خیلی کتاب می‌خواندم اما الان کتاب‌ها خیلی گران شده‌اند با وجود این‌ تلاش می‌کنم هر ماه حداقل یک کتاب بخوانم.

حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی امام جمعه ارومیه در گفت وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به ۲۴ آبان سالروز رحلت علامه طباطبایی و هفته بزرگداشت کتاب و کتاب‌خوانی تصریح‌کرد: مسئله کتاب و کتاب‌خوانی یک مسئله مهم در دین اسلام است و در دین ما به کتاب و نوشتن اهمیت زیادی قائل شده است.

امام جمعه ارومیه یادآورشد: امروزه مسئله کتاب و نوشتن یک امر بسیار مهم است و در دنیا مفاهیم و علم با کتاب به نسل‌های بعدی منتقل می‌شود و این معلومات نسل به نسل پیشرفت می‌کند.

قریشی ادامه داد: در دین ما نیز به مساله کتاب و نوشتن و علم اهمیت بالایی داده شده و معجزه پیامبر اکرم (ص) علم بوده و خداوند به قلم قسم خورده است.

وی اظهار کرد: ائمه معصومین (ع) نیز بسیار به کتاب خواندن و نوشتن دعوت کرده اند و لذا  باید در کشورمان به مطالعه بسیار اهمیت دهیم و فرزندان خود را اهل کتاب و علم آموزی تربیت کنیم.

خدیجه معصومی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: کتابخوانی، از کارآمدترین ابزارهای ایجاد نظم اجتماعی، مهارت‌های هوشمندی فردی و جمعی، پرورش شخصیت خلاق است که به ایجاد و تجدید حیات اخلاقی و دینی و مذهبی، عمق‌دهی به مفاهیم و ادراکات، معنادهی به معلومات، نشاط روحی، الهام بخشی، ارتباط آفرینی و جامعه سازی نیز کمک می‌کند.

وی با تاکید به اینکه هیچ رسانه‌ای نتوانسته است جایگاه کتاب را به عنوان ابزار بنیادین فرهنگ ساز و تمدن آفرین کسب کند، اظهارکرد: آگاهی بخشی و دانش افزایی، توسعه و پیشرفت و گفتمان‌سازی در حوزه فرهنگ عمومی، بخشی از جلوه های حضور کتاب در تاریخ و جغرافیای فکری ماست.
معصومی در ادامه با اشاره به اینکه کتابخانه‌های عمومی به باشگاه فرهنگی- اجتماعی تبدیل شده و  نسل جدید کتابخانه‌ها، پا را فراتر از کارکرد سنتی گذاشته‌اند، یادآورشد: در استان 76 باب کتابخانه عمومی نهادی فعال در شهرستان‌های استان با بیش از یک میلیون و 600 هزار جلد کتاب برای گروه‌های مختلف سنی وجود دارد، همچنین 25 باب کتابخانه مشارکتی و مستقل دارای مجوز فعالیت، به عموم ارائه خدمات کتابخانه‌ای انجام می‌دهند. 

همچنین وی از همکاری 3 کتابخانه عمومی مشارکتی در پادگان ارتش شهرستان‌های ارومیه، مهاباد و سلماس خبر داد و گفت: همکاری و فعالیت‌های بسیار خوبی در این کتابخانه‌ها برای نظامیان و خانواده‌های ایشان صورت می‌گیرد. 
 مدیرکل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان غربی با اشاره به اهمیت نقش کتابخانه روستایی در توسعه پایدار و متوازن جوامع، تصریح‌کرد: کتابخانه روستایی یکی از اثرگذارترین پایگاه‌های اجتماعی و فرهنگی هر روستا است که جایگزین بسیاری از امکانات و خدمات در شهر است و  نقش مهمی در ترویج فرهنگ کتاب خوانی دارند.

ایزدی، جامعه شناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با تاکید به اینکه نباید موضوع مهم کتاب را فقط به هفته کتاب خلاصه کرد، افزود: باید نهادهای فرهنگی در تمامی روزهای سال برنامه‌های برای ترویج فرهنگ کتاب و مطالعه داشته باشند و شیوه‌های جذب افراد به ویژه نسل جوان را به کتاب و مطالعه بشناسند.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه کتاب بهترین وسیله برای کسب علم و اطلاعات و انتقال دانش است، خاطرنشان کرد: کتاب موجب توسعه فرهنگی جامعه می‌شود و ابزار مهم در افزایش سطح آگاهی و دانش است باید مدارس و دانشگاه‌ها به کتابخانه‌های با کتب جدید و بروز مجهز شوند تا دانش‌آموزان و دانشجویان راغب به کتاب‌خوانی شوند.

ایزدی با تاکید به اینکه کتاب ابزار تفکر و رشد انسان است، یادآورشد: از گذشته تا به امروز تمام جوامع پیشرفته با کتاب و کتاب‌خوانی آشنا بودند چنانچه در دین اسلام نیز این مسئله یک موضوع مهم و با اهمیت تلقی می‌شود.

وی تصریح‌کرد: عدم آگاهی از اهمیت مطالعه در زندگی شخصی و اجتماعی، ضعف در فرهنگ سازی، هزینه بالا و گرانی کتاب از جمله دلایل کاهش سطح کتاب‌خوانی در جامعه است.

وی  با تاکید به اینکه کتاب باید در سبد خرید خانواده‌ها قرار گیرد و نباید به خواندن کتب درسی اکتفا کرد، ادامه داد: نباید بگذاریم گسترش فضای مجازی نسل حاضر و آینده را از کتاب دور کند، باید فضای مجازی وسیله‌ای برای تبلیغ و توسعه فرهنگ کتاب و مطالعه باشد همچنین باید کتابخانه‌های عمومی را استفاده از علم و تجهیزات مدرن بروز کرده و کتاب‌های جدید و بروز را در اختیار مردم قرار داد.

به گزارش ایسنا، آسیب‌شناسی حوزه کتاب باید جز اولویت‌ها و برنامه‌های وزارت فرهنگ و ارشاد و دستگاه‌های فرهنگی باشد تا بتوان جامعه‌ای کتابخوان و اهل کتاب و مطالعه و باسواد تربیت کرد چرا که امروزه صرف خواندن کتاب مسئله و دغدغه نیست بلکه خواند کتاب همراه با اندیشیدن و تفکر مسئله و چالش است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha