• سه‌شنبه / ۱۶ دی ۱۳۹۹ / ۱۳:۰۵
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 99101612116
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

از خانه بدون زباله "بئا جانسون" تا گسترش "زباله صفر" در خراسان جنوبی

از خانه بدون زباله "بئا جانسون" تا گسترش "زباله صفر" در خراسان جنوبی

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه هیچ احساسی زیباتر از این نیست که فرد خود را بخشی از راه‌حل برای نجات زمین بداند افزود: بیش از یک دهه پیش، جنبش زندگی بدون زباله توسط خانمی به نام بئا جانسون و در خانه چهار نفره او آغاز شد، از آن زمان تا امروز، او در تلاش است تا این ایدئولوژی را در سراسر جهان گسترش دهد.

حسن اکبری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: برخلاف تصور عموم  " نه به پلاستیک"  یک چالش و جنبش زودگذر و بخش کوچکی از سبک زندگی ماندگار پسماند صفر  است، این شیوه به ساده زیستی، نداشتن مصرف گرایی و اسراف نکردن گرایش دارد، با اقتصاد مقاومتی مرتبط و به آموزه‌های دینی و اخلاقی ما بسیار نزدیک است.

وی با بیان اینکه پسماند صفر یعنی استفاده نکردن از یک بار مصرف‌ها و کاهش پسماندهای تر و خشک، افزود: مدیریت و کاهش پسماند کار پیچیده‌ای نیست، کافی است کالاهای پایدار را جایگزین یک بارمصرف‌ها کنیم؛ فرد باید ببیند بیشترین پسماندش از کدام بخش است، به این ترتیب که پسماندها را در یک بازه زمانی مثلا یک هفته‌ای، نگهداری و بررسی کند؛ سپس کاهش را از بخشی شروع کند که بیشترین تولید زباله را دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: بانوی خلاق در بحث پسماند تر آشپزخانه می‌تواند به جای ریختن باقی مانده غذا در زباله، آن را به غذای دیگری تبدیل کند، پسماندهای تر آشپزخانه مثل پوست میوه، آشغال سبزی، غذای مانده، تفاله چای، پوست تخم مرغ و... را داخل سبد و در بالکن یا حیاط گذاشته تا با رطوبت گیری و خشک کردن وزنش کم و به کود و کمپوست تبدیل شود.

اکبری ادامه داد: این کار باعث حذف شیرابه و کپک مضر، مصرف کمتر پلاستیک، حمل ساده، کاهش هزینه برای شهرداری، حذف بوی بد و داشتن سطل آشغالی تمیز می‌شود، شیرابه‌ها آب‌های روان، زیرزمینی و خاک را آلوده می‌کنند، پسماند خشک مانند کاغذ، پلاستیک، قوطی و... را هم می‌توان با خرید آگاهانه کم کرد.

وی افزود: از تمام زباله‌های تجزیه ناپذیری که سالانه در جهان تولید می‌کنیم، تنها 9 درصد را بازیافت می‌کنیم، این یعنی ما هر سال 91 درصد زباله‌هایمان را در زمین تل انبار می‌کنیم؛ تصور کنید اگر هر سال بیش از 90 درصد زباله‌های منزلتان را در محیط خانه نگهدارید، چه اتفاقی خواهد افتاد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی  بیان کرد: جنبش زباله -صفر فلسفه‌ای است که می‌خواهد مردم را به تجدیدنظر در مورد رویکردشان نسبت به زباله فراخواند و آنها را تشویق کند تا میزان زباله‌های تجزیه ناپذیری که تولید، دفن، سوزانده یا در آبها رها می‌شوند را به صفر برسانند.

اکبری ادامه داد: در واقع جنبش زباله-صفر در پی آن است که هر فرد را تشویق کند تا با مشارکت در تولید و مصرف مسئولانه به کاهش زباله، استفاده مجدد و بازیافت کمک کند و باری از دوش زمین بردارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار کرد: جنبش زندگی بی زباله سبکی از زندگی است که در آن افراد قصد دارند خروجی زباله‌های خود را به طور کامل از بین ببرند، گرچه شاید به نظر برسد که این یک رویای زیبا اما دست نیافتنی است، اما افراد زیادی در سراسر دنیا ثابت کرده‌اند که این کار، شدنی است.

اکبری اظهار کرد: این رهبران جنبش زندگی بدون زباله، با ارزیابی مجدد نحوه برخورد با مفهوم سطل زباله، به جهانیان می‌آموزند که همه ما توانایی ایجاد تغییر در محافظت از محیط زیست خود را داریم؛ در واقع پسماند صفر، تلاشی است برای کاهش بار بر شانه‌های زمین.

سبک زندگی بی زباله یعنی چه؟

 وی افزود: سبک زندگی بدون زباله یا اجرای مجموعه‌ای از راهکارهای متمرکز بر پیشگیری از تولید زباله است که باعث طراحی مجدد چرخه‌های عمر منابع و استفاده مجدد از آن‌ها می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: هدف از این سبک زندگی این است که هیچ زباله‌ای به محل دفن زباله، زباله سوز یا اقیانوس ارسال نشود؛ در حال حاضر، فقط زباله‌های پلاستیکی بازیافت می‌شوند.

اکبری ادامه داد: در سیستم زباله صفر، مواد تا زمانی که قابل مصرف بهینه باشند، دوباره استفاده می‌شوند؛ سبک زندگی بدون زباله در تلاش است که این سیستم خطی را به یک سیستم دایره‌ای الهام گرفته شده از طبیعت تبدیل کند؛ در واقع بدون زباله زندگی کردن یعنی تعریف دوباره سیستم.

وی یادآور شد: ما در حال حاضر در یک اقتصاد خطی زندگی می‌کنیم که منابع را از زمین می‌گیریم و پس از بهره برداری از آن‌ها، پسماند را در یک سوراخ غول پیکر در زمین دفن می‌کنیم؛ در طبیعت هر منبع پس از استفاده، به چرخه طبیعی باز می‌گردد و دوباره استفاده می‌شود؛ در واقع هیچ زباله‌ای در طبیعت تولید نمی‌شود، بنابراین ما نیز باید رفتار منصفانه‌ای با طبیعت داشته باشیم.

به گزارش ایسنا، بئا جانسون به همراه همسر و ۲ فرزندش در کالیفرنیا زندگی می کند. آن ها در سال ۲۰۰۸ به خانه جدیدی اسباب کشی کردند و “بی” درگیر مقدار وسایلی بود که باید حمل می کردند. او به این فکر می کرد که می توانستند وسایل کمتری برای جا به جایی داشته باشند و به همین دلیل به بحث مینیمالیسم در طبیعت علاقمند شد و از آن زمان به بعد سبک زندگی و خانه اش را برای این که ضرر کمتری به کره زمین برساند کاملا تغییر داد.

نمره ضعیف بازیافت زباله در کشور 

اکبری با بیان اینکه دفع اصولی پسماند در تمام کشور از قانون عقب است، افزود: اکنون قانون تکلیف کرده که از سال ۹۲ در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها تفکیک صورت گیرد و به روش مناسب دفن شود یا به صورت کمپوست درآید، اما در عمل ان چنان اجرایی نمی‌شود.

وی ادامه داد: در کم تر نقطه‌ای در کشور این اتفاق می‌افتد و در خراسان جنوبی رسما تفکیک از مبدا نداریم چراکه شهرداری‌ها زیرساخت آن را فراهم نکرده‌اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: زباله‌ها به صورت مخلوط به محل دفن منتقل می‌شود و در چنین شرایطی پتانسیل آلودگی بالاست.

اکبری با بیان اینکه قالب مراکز دفن زباله ما شرایط خوبی ندارند، افزود: حدود ۴۳ زباله گاه مشخص در استان داریم که این تعداد غیر از روستاها است.

وی با بیان اینکه این زباله‌گاه‌ها مرتبا بازدید می‌شوند و حدودا تاکنون متوسط بیش از ۱۰۰ اخطار به زباله گاه‌ها صادر شده است، تصریح کرد: چهار مورد از زباله گاه‌های مراکز شهرستان‌ها که به اخطارها بی توجهی کردند به مراجع قضایی معرفی شدند.
 


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha