• سه‌شنبه / ۱ آذر ۱۴۰۱ / ۱۷:۰۰
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 1401090100327
  • خبرنگار : 71594

دهقانی: هدف از واردات، یافتن خودروی مناسب اقتصادی برای مردم است

دهقانی: هدف از واردات، یافتن خودروی مناسب اقتصادی برای مردم است

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هدف کلی از واردات خودرو این است که انتقال تکنولوژی داشته باشیم و با تشکیل قطب های جدید خودروسازی در کشور صنعت خودروسازی ما شکوفا شود، تاکید کرد: این سیاست درستی نیست که به برخی افراد مجوز داده شود که چندین هزار دستگاه خودرو وارد کنند بدون اینکه فکر پشتیبانی آن را داشته یا خدمات پس از فروش ارائه دهند و همچنین انتقال تکنولوژی نداشته باشند.

الله وردی دهقانی در گفت و گو با ایسنا، در رابطه با انتقاد دبیر انجمن خودروسازان داخلی از آیین نامه واردات خودرو، گفت: انتقاداتی که در رابطه با واردات خودرو وجود دارد این است که اجازه داده شود کسانی خودروهایی را که دلشان می خواهد بیاورند و کار بازرگانی کرده و سود ببرند و اینکه بر سر تولید داخلی چه می آید و آیا سود بلندمدت، انتقال تکنولوژی و خدمات پس از فروش هم برای استفاده کنندگان وجود خواهد داشت یا خیر، مهم نیست.

وی در ادامه تصریح کرد: تمام جمع بندی ها به این نتیجه رسید که وزارت صنعت، معدن و تجارت یک آیین نامه برای این موضوع تنظیم کرد و چندین جلسه هم در مجلس گذاشته شد و در مجمع تشخیص مصلحت نیز جلساتی برگزار شد و نهایتا اینگونه جمع بندی شد که اولا شرکت هایی بیایند خودروهایی را وارد کنند که تداوم داشته باشد، شامل تحریم‌ها و اینگونه مسائل نشود، همراه با انتقال تکنولوژی باشد وهمچنین سود معقولی داشته باشد و اینگونه نباشد که یک نفر خودرویی را وارد کند و چند برابر سود ببرد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: بلکه باید سود معقول ۱۵ تا ۳۰ درصدی ببرد و مازاد بر این هم اگر عایدی داشت به بیت المال و خزانه کشور بدهد و همچنین در جایی مانند بورس این خودروها فروخته شود و واردکننده سود معقول خود را ببرد و متعهد شود تکنولوژی می آورد و متعهد شود خدمات پس از فروش نیز می دهد.

وارد کننده خودرو باید سود معقول ۱۵ تا ۳۰ درصدی ببرد و مازاد بر این هم اگر عایدی داشت به بیت المال و خزانه کشور بدهد

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: این سیاست درستی نیست که به برخی افراد مجوز داده شود که چندین هزار دستگاه خودرو وارد کنند بدون اینکه فکر پشتیبانی آن را داشته باشند یا خدمات پس از فروش ارائه دهند و انتقال تکنولوژی نداشته باشند و از سوی دیگر به تولید کشور هم آسیب بزنند، بنابراین همه این موارد دیده شده و دارد کار اجرایی می شود.

دهقانی اظهار کرد: با توجه به اینکه ما ۴، ۵ سال واردات خودرو نداشتیم «هدف از واردات» یافتن خودروی مناسب اقتصادی برای مردم است و البته هدف از وارد کردن خودروهای لوکس نیست. هر چند که نظر من این است که باید سلایق شخصی محترم شمرده شود و حتی خودروهایی که در داخل طرفدار دارند و برخی می خواهند استفاده کنند هم وارد شود و ایرادی ندارد که در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد، چراکه اینها هم بخشی از تقاضای بازار است و اگر این موارد هم تامین شود فشار از روی بخش های دیگر خودرویی برداشته می شود.

وی همچنین تاکید کرد: در واردات خودرو در عین حال که می خواهیم بازار را تنظیم کرده و تقاضا را جواب بدهیم و تامین کنیم، صنایع خودروسازی و حمل و نقلمان را نوسازی کرده و بین تولیدکنندگان داخلی رقابت ایجاد کنیم، «هدف کلی» این است که انتقال تکنولوژی و کمک به تشکیل قطب های جدید خودروسازی در کشور انجام دهیم که همه این اقدامات در کوتاه مدت و درازمدت منجر به این شود که صنعت خودروسازی ما شکوفا شده و این صنعت را حفظ و بروز کنیم.

نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی در پایان تاکید کرد: «هدف» از این اقدامات این است تا اولا از نظر اقتصادی برای کشور ارزش افزوده داشته باشد و ثانیا تامین نیاز بازار داخلی را داشته باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۱۷:۵۸

اقتصادی برای مردم با عرضه در بورس ؟!

avatar
۱۴۰۱-۰۹-۰۱ ۱۸:۰۰

تقریبا همه کشورها یک خودرو ملی که ساخت و طراحی ان به دست مهندسان آن کشور است دارند چرا ایران باید خودرو وارد کند و خودرو وارداتی را خودرو ملی کند واقعا این همه مهندس که از دانشگاه فارغ التحصیل میشوند هیچ عملی ندارند واقعا مگر امکان دارد این همه سال پراید که مخصوص کره بود تولید میکردند و کسی صداش در نمیومد که مهندس و طراح خودرو داخلی ما کجاست