جلسه کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر قم دوشنبه شب ۱۴ آذر با موضوع ساماندهی خانه مسافرها در سالن جلسات شهید باکری شورای اسلامی شهر قم برگزار شد.
به گزارش ایسنا، در این جلسه ابوالقاسم مقیمی معاون هماهنگی امور زائرین استانداری قم و علیرضا ارجمندی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم نیز حضور داشتند.
ضرورت تقویت انگیزههای نوسازی در بافت پیرامونی حرم مطهر
محسن محرری در این جلسه تغییر کاربری برای خانه مسافرها را مورد توجه قرارداد و اظهار کرد: برای اخذ مجوز خانه مسافر برای یک سال نیاز به تأمین پارکینگ نیست.
وی تقویت فرایند صدور مجوز برای خانه مسافر را عامل عدم توسعه بافت فرسوده دانست و افزود: با تقویت این فرایند، دیگر انگیزهای برای توسعه و نوسازی در بافت فرسوده نبوده و شاهد عدم توسعه بافت فرسوده خواهیم بود و حتی ساخت مهمانپذیر و خانه مسافر رسمی از بین میرود.
رئیس کمیسیون حقوقی و نظارت شورای اسلامی شهر قم تأکید کرد: باید با تعریف بستههای تشویقی کمک به ساخت مهمانپذیریهای رسمی و نه توسعه خانه مسافرها کنیم که البته نیاز به همکاری اداره کل راه و شهرسازی نیز دارد، بهطور مثال در پهنهای با ۲۰۰ متر فاصله با حرم مطهر ظرفیت ساخت مهمانپذیر با حداقل اعتبار وجود دارد.
وی مشخص شدن سقف مجوزهای خانه مسافرها را لازم خواند و گفت: تا یک عدد مشخصی باید مجوز خانه مسافر صادر شود و رویکرد شورا و شهرداری به سمت صدور خانه مسافرهای نوساخته شده و در مسیرهای پیرامونی حرم مطهر(س) باشد.
شهرداری و شورای شهر همواره رویکرد رفع نیازهای اقامتی در قم دارد
در ادامه نیز مجید اخوان اظهار کرد: شهر قم در حوزه تأمین تخت اقامتی همیشه کمبودهایی داشته و رویکرد شورای شهر و شهرداری قم همیشه به سمت رفع این خلأ در شهر بوده است.
وی از وجود سیاستهای تشویقی برای ساخت مهمانپذیر در شهرداری خبر داد و افزود: ساماندهی خانه مسافرها نیز از سال گذشته یکی از موضوعات مورد پیگیری شورای شهر بوده است، اما خانه مسافرها همیشه دارای حداقل استانداردها برای اسکان مسافران است و عدم توانایی تأمین پارکینگ خانه مسافرها تنها یکی معضلات این اماکن اقامتی است.
عضو شورای اسلامی شهر قم تصریح کرد: خانه مسافرها بهصورت موقت طبق تبصره ۱۳ تنها ۵ سال میتوانند از طرحهای تشویقی استفاده کنند و اگر بخواهند به این کار ادامه بدهند، باید مجوز گرفته و پارکینگ و استحکام بنا داشته و تغییر کاربری بگیرند، در غیر این صورت نمیتوانند ادامه فعالیت بدهند.
وی در ادامه به قانون جدید درآمدهای پایدار شهرداریها اشاره کرد و گفت: با اجرایی شدن این قانون حتی امکان صدور مجوزهای موقت نیز از بین میرود و برای همه شهرها اجرایی میشود و جایی برای تجاری موقت نخواهد بود و این تجاری موقت درواقع قانون نبوده و راهکاری ابداعی در شوراهای شهر بوده است.
اخوان در پایان توسعه خانه مسافر در پیرامون حرم را عامل افزایش ارزشافزوده این محدوده دانست و بیان کرد: با اجرای قانون جدید درآمدهای پایدار شهری اصلاً امکان صدور مجوز بهصورت موقت برای خانه مسافرها در این محدوده نخواهد بود، مگر راهکار جدیدی ارائه شود که بتوانیم بر اساس قانون جدید مجوز صادر کنیم.
ضوابط تأمین پارکینگ در زمان صدور مجوز برای خانه مسافرها در قم بازنگری شود
همچنین سید محمدحسین دهناد به لزوم تأمین پارکینگ در مورد خانه مسافرها برای اخذ مجوز اشاره کرد و اظهار داشت: ضوابط تأمین پارکینگ در بافت فرسوده و زمان صدور مجوز برای خانه مسافرها باید بازنگری شود.
وی ضوابط مربوط به پارکینگ را موردبررسی قرارداد و افزود: بخشی از ضوابط تأمین پارکینگ مربوط به حوزه شهرسازی بوده و ضریب ایستایی دارد و تأکید داشته که به ازای هر تخت چه میزان پارکینگ باید تأمین شود.
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر قم، سپس ضوابط مربوط به حوزه ترافیک در تأمین پارکینگ را موردتوجه قرارداد و گفت: در حوزه حملونقل برای تأمین پارکینگ باید نرخ جذب سفر مورد بررسی قرار بگیرد و به ازای هر میزان سفر و با نوع وسیله نقلیه، میزان تأمین پارکینگ محاسبه میشود.
وی از اجرای این بخش از ضوابط پارکینگ در اصفهان، مشهد و تهران خبر داد و یادآور شد: در این سه شهر تیپهای مختلف سفر را موردبررسی قرار داده و مشخص کردهاند که از این تعداد چه میزان با خودروی شخصی، چه تعداد بدون خودروی شخصی و با حملونقل عمومی و بینشهری انجام میشود.
دهناد تأکید کرد: باید با این نگاه کاربریهای مشخص را موردبررسی قرار دهیم و میزان نرخ سفر و جذب سفر را محاسبه کنیم، زیرا با این نگاه بخشی از مشکلات بافت فرسوده برای تأمین پارکینگ حل خواهد شد و بر اساس همین نگاه ضوابط قابلیت بازنگری را دارد.
ایجاد فضای رقابتی با تعریف بستههای تشویقی برای ساخت مهمانپذیر در قم
نرجس نیازمند نیز تعداد مسافران و زائران شهر قم را موردبررسی قرارداد و اظهار داشت: با توجه به حجم زیاد مسافران و زائران، به همه نوع امکان اقامتی در شهر نیاز داریم.
وی شرایط اقتصادی مردم قم را مطلوب ارزیابی نکرد و افزود: ظرفیت بسیار خوبی در حوزه گردشگری مذهبی و حرم حضرت معصومه(س) برای شهر قم وجود دارد و باید همه دستگاهها به افزایش ساعت ماندگاری مسافر کمک کنند تا رونق اقتصادی در شهر اتفاق بیفتد.
عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر قم تأکید کرد: استفاده از همین پتانسیل کافی است تا شرایط اقتصادی مردم قم عالی شده و شهر توسعه پیدا کند.
وی ادامه داد: باید سیاستهای رقابتی و تشویقی برای ساخت مهمانپذیرهای استاندارد در پیرامون حرم به وجود آید تا با این کار تمرکز از محلههایی مانند کوچه آبشار که هیچیک از ملاحظات ایمنی را ندارد، برداشته میشود.
نیازمند در پایان تذکر داد: باوجود شرایط مطلوب و جذابیت سفر در قم، طرح تشویقی فضای رقابتی ایجاد کرده و این فضای رقابتی میتواند حتی در بهبود بافت فرسوده نیز تأثیر داشته و در شورای شهر دوجانبه به این موضوع نگاه شده است.
همچنین روحالله امراللهی با اشاره به مشکلات خانه مسافرها در شهر قم اظهار داشت: نیروی انتظامی ازنظر اجتماعی و شهرداری منطقه هفت ازنظر ایمنی با تعدادی از این خانه مسافرها مشکلاتی دارند.
وی پیشنهادی برای ارائه بستههای جامع برای قوانین خانه مسافرها مطرح کرد و گفت: بستهای درآمدی با همکاری کمیسیون برنامهوبودجه در حال تدوین بوده و هرکجا نیاز به مصوبهای از طرف شورا برای تأمین حقوق شخص و رفع مشکلات منطقه در پلمب مجموعه وجود دارد، ارائه میشود.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر قم، یکی از کاستیهای مربوط به خانه مسافرها را عدم نظارت دقیق بر این امکان دانست و افزود: متأسفانه رصد درستی نسبت به این خانه مسافرها نداشته و اطلاعات سیستمی از این خانه مسافرها وجود ندارد و باید وارد فضایی شویم که خانه مسافرها دارای سازوکار قانونمندی شوند.
وی تصریح کرد: بر اساس این بسته باید سازوکار فعالیتهای خانه مسافرها بر روی ریل آییننامهای حرکت کند که بهصورت جدی در معاونت سیاسی و امنیتی استانداری در حال پیگیری است تا شاهد اتفاقات ناخوشایندی نباشیم و تقاضا داریم از مدیران استانی، شهرداری، میراث فرهنگی و د حوزه درآمد که بستهها و پیشنهادهای خود را ارائه دهند.
امراللهی، شورا را مرجع خوبی برای بررسی بستههای پیشنهادی برشمرد و ابراز کرد: شورای شهر در صورت وجود مشکلاتی در ماده ۵ و مغایرت با قوانین معماری و شهرسازی کشور میتواند کمک کرده و کارها را سرعت دهد، البته ما مصوبه شورای تأمین را در این خصوص داریم.
وی ادامه داد: همچنین میتوانیم از ظرفیت زمینهای خارج از محدوده و زمینهای مجموعه طبقات تشویقی صرفاً برای مجموعههای اقامتی در محدوده خاص بهعنوان امتیاز استفاده کنیم، همچنین کسانی که با ظرفیت اقامتی تجدید بنا کردند میتوانند یک طبقه تشویقی دریافت کند، البته این بلوک مشخص هیچ مخاطره ثانویه در حوزههای مختلف و حریم حرم مطهر ایجاد نکند.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر قم ایجاد بستههای تشویقی را عاملی برای تبدیل خانه مسافرها به مهمانپذیرهای ذکر کرد و گفت: با این امتیاز میتوانیم سازوکار مشخصی را به خانه مسافرها بدهیم تا برای گرفتن مجوز، تشویق شده و خانه مسافرها با تبدیل به مهمانپذیر ساماندهی شوند.
وی شهر مشهد را بهعنوان الگو نام برد و گفت: با اجرای این طرح زمانی که مسافر وارد شهر میشود دیگر وارد فضای نامناسب نمیشود و مدیران و مسئولان شهر نیز نگران اتفاقات غیرمنتظره از جنبههای اجتماعی و ایمنی نخواهند بود و حاشیههایی برای شهر ایجاد نمیشود.
امراللهی، منطقه اطراف کوه دوبرادران را برای ساخت ارزان سرا پیشنهاد داد و مطرح کرد: برای رسیدن به شرایط مطلوب نیاز به همکاری و همافزایی تمام دستگاهها در کنار هم داریم و نباید همه بار را بر دوش شهرداری بگذاریم، زیرا در این صورت کار ابتر باقی خواهد ماند.
وی در ادامه جلسه مطرح کرد: متأسفانه در فضای مدیریت استانی نگاهی برای تدوین چشمانداز شهر وجود نداشته و شورای شهر و شهرداری باید یکسره پاسخگوی کارهای عمرانی خود باشد، درحالیکه در چند سال گذشته تمام ظرفیتهای شهر برای توسعه بسیج شده بود.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر قم اضافه کرد: برای توسعه شهر نیاز به فاکتورهای زیادی است که شهر قم دو پتانسیل گردشگری و ظرفیت علمی و اجتهاد را دارد و باید قم را در شان خودش نگاه کنیم، روزی قرار بود قم پایتخت معنوی کشور شود اما امروز اصلاً چنین نگاهی به شهر نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اینچنین خانه مسافرها درشان قم نبوده و باید به سمتوسوی ساخت مهمانپذیرهایی با شأن قم حرکت کنیم و چشماندازی برای شهر قم پیشبینی کنیم، سپس برای آن فضای پذیرایی تعریف کنیم و به سمت اجرایی کردن آن حرکت کنیم تا بزرگترین سرمایه شهر که حریم شهر است حفظ شود.
انتهای پیام
نظرات