سمیه سلیمانی در گفت و گو با ایسنا، مهارتهای زندگی را لازمه بهزیستی دانست و افزود: فراگیری آشنایی با مهارتی تحت عنوان «همدلی» یا به عبارتی درک احساس دیگران ضروری است.
وی با بیان اینکه روانشناسان از سال ۱۹۵۷ تلاش داشتند تا دریابند منشاء همدلی کجاست و چگونه میتوان فرزندان همدلتری تربیت کرد، اظهار کرد: بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده مشخص شد در کنار عواملی چون نظم و انضباط، گرمی و عشق در رابطه، صبوری، تأیید و تشویق و تنبیه به موقع والدین، بهترین پیشبینی کننده همدلی در مردان و زنان ۳۰ ساله رابطهای بود که آنها در ۵ سالگی با والدین خود داشتند.
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی بیان کرد: در این تحقیقات مشخص شد هرچه رابطه والدین و فرزندان در سنین دبستان خوب و صمیمیتر باشد، کودکان، همدلی (توانایی درک احساسات و عواطف دیگران و دیدن دنیا از زاویه دید آنها) را بهتر یاد میگیرند و بزرگسالان همدلتری میشوند و هرچه رابطه والد و فرزندان در این سنین رو به سردی و فاصله و «ول کن بابا» و حوصلهاش را ندارم پیش رود در بزرگسالی احتمال اینکه کودک به سمت خودمحوری، خودکامگی، بیتوجهی به حال و احوال و خواستههای دیگران پیش رود، بیشتر است.
وی در پاسخ به اینکه چطور میتوان مهارت همدلی خود را ارتقاء داد؟ گفت: همانطور که گفته شد این یک مهارت مهم برای ایجاد رابطه قوی و ارتباط مؤثر است.
سلیمانی با بیان اینکه برای فراگیری و بهبود مهارت همدلی چند راه وجود دارد که میتوان آنها را به کار گرفت، اذعان کرد: تمرین گوش دادن فعال، خود را جای آنها گذاشتن، توجه کردن به نشانههای غیرکلامی، تمرین کردن ذهن آگاهی، خواندن داستان و به دنبال بازخورد بودن بخشی از این راهها برای بهبود مهارت همدلی است.
وی با تأکید بر اینکه باید گوش دادن فعال را تمرین کرد، افزود: وقتی فرزندتان با شما صحبت میکند بدون وقفه با تلاش برای ارائه راهحل به آنچه میگوید تمرکز کنید. با برقراری تماس چشمی، تکان دادن سر و پرسیدن سؤالات «شفاف» نشان دهید به او گوش میدهید.
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی همچنین از والدین خواست خود را جای فرزندشان بگذارند و سعی کنند مسائل را از دید طرف مقابل ببینید، مثلاً تصور کنید اگر در موفقیتهای آنها بودید چه احساسی داشتید یا سؤالاتی بپرسید تا درباره تجارب آنها بیشتر بدانید.
وی با بیان اینکه باید به نشانههای غیرکلامی توجه کرد، تصریح کرد: مردم اغلب احساسات خود را از طریق زبان بدن، لحن صدا و حالات چهره خود بیان میکنند باید به این نشانها توجه کرد تا درک بهتری از احساس طرف مقابل داشته باشید.
سلیمانی همچنین تمرین کردن ذهن آگاه را ضروری دانست و افزود: ذهن میتواند به شما کمک کند تا آگاهی بیشتری نسبت به افکار و احساسات خود ایجاد کنید که به نوبه خود میتواند به درک بهتر و همدلی با دیگران کمک کند.
وی در خصوص خواندن داستان گفت: این کار میتواند به شما کمک کند تا مهارتهای همدلی خود را توسعه دهید، زیرا به شما امکان میدهد جهان را از دیدگاههای مختلف ببینید و احساسات و انگیزههای شخصیت داستانی را درک کنید.
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی با تأکید بر اینکه والدین باید به دنبال بازخورد باشند، اظهار کرد: باید از دوستان و اعضای خانواده در مورد مهارتهای همدلی خود بازخورد بخواهید. آنها ممکن است بتوانند پیشنهاداتی در مورد چگونگی بهبود شما ارائه دهند.
وی خاطرنشان کرد: همدلی مهارتی است که با تمرین و تلاش میتوان آن را توسعه داد. با تمرکز بر درک و ارتباط با دیگران، میتوان مهارتهای همدلی خود را بهبود ببخشید و روابط قویتری ایجاد کنید.
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی در پایان گفت: اگرچه فراگیری همدلی با کودکان مهارتی بسیار مهم و ضروری است اما بسیاری از خانوادهها با آن غریبهاند و آگاهی از آن ندارند.
انتهای پیام
نظرات