سید محسن اصغری نکاح، امروز ۲۰ اردیبهشت ماه در نشست خبری که در مرکز روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در کشور چند سازمان نظام حرفهای مانند سازمان نظام مهندسی، پزشکی، پرستاری و... مشغول به فعالیت هستند. بهطور کلی وظیفه سازمان نظامها پیگیری وضعیت افرادی است که از دانشگاه فارغالتحصیل شده و میخواهند وارد فعالیتهای حرفهای و کاری شوند. این افراد بایستی با مراجعه به سازمان نظامها برای گرفتن مجوز پروانه کسب اقدام کنند که درواقع بهنوعی صلاحیت سنجی حرفهای میشوند.
سرپرست سازمان نظام روانشناسی و مشاوره خراسان رضوی افزود: به دلیل رشد زیاد فارغالتحصیلان دانشگاهها و آمادگی این افراد برای ورود به حوزه حرفهای، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره اقدامات تازهای درخصوص صلاحیتسنجی فارغالتحصیلان اتخاذ کردهاست.
وبی ادامه داد: در دوره چهارم تدبیر بر این است که شأن حرفهای افراد به صورت دو مرحلهای سنجیده شود. مرحله اول شامل آزمون تخصصی کتبی است. این آزمون شامل سوالات تحلیلی و کاربردی است که توسط سازمان نظام روانشناسی در معاونت آموزش و پژوهش طراحی شده و با استانداردهای سازمان سنجش اجرا میشود. حدود ۸۰۰ هزار نفر در این آزمون شرکت کردند و حدود ۸۳۰ نفر با حد نصاب پذیرفته شدهاند. این افراد پس از کسب قبولی، وارد مرحله مصاحبه حضوری میشوند. این مصاحبه به دلیل بررسی ابعاد مختلف شخصیتی، منش، پختگی و مهارتهای حرفهای پذیرفتهشدگان مرحله اول انجام میشود و صلاحیت حضور این افراد به عنوان روانشناس برای خدمت به جامعه سنجیده شود.
اصغری نکاح درخصوص تیمهای مصاحبه گفت: در حال حاضر بهصورت همزمان بین هشت تا ده تیم مصاحبه تشکیل شده که متشکل از سه نفر، اعضای هئیت علمی مختلف استان و افراد خبره و حرفهای دارای صلاحیت است. یکی از امتیازات این دوره، حضور ۵۶ نفر ازتمامی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و سازمانها و نهادها و افراد خبره در حوزه روانشناسی و مشاوره است. این افراد از شهرهای مشهد، نیشابور، کاشمر و... به عنوان سرمایه اجتماعی در اتاقهای مصاحبه مشغول به فعالیت هستند.
وی افزود: برنامه مصاحبهها طی دو هفته انجام میشود. افراد پذیرفته شده در آزمون کتبی، پس از ثبتنام اولیه به مرکز روانشناسی دانشجویی دانشگاه فردوسی رجوع میکنند. با توجه به تمرکززدایی و اختیاراتی که به استانها داده شده، خراسان رضوی بهعنوان یک کلان استان پس از تهران، بیشترین حجم مصاحبه را دارد و ازطرفی صدور پروانهها به صورت دیجیتال انجام میشود.
سرپرست سازمان نظام روانشناسی و مشاوره خراسان رضوی افزود: برای هر فرد پذیرفته شده در آزمون دو مرحلهای، یک صفحه شخصی درنظر گرفته میشود که همه مدارک شخصی و حرفهای شخص در این صفحه بارگذاری میشود و افراد پس از تایید مصاحبهکنندگان میتوانند پروانه کسب خود را درعرض ۱۰ روز، در کمترین زمان، به صورت دیجیتال در این صفحه دریافت کنند. گام بعدی برای افرادی که تقاضای تاسیس کلینیک و مرکز روانشناسی را دارند به این صورت است که افراد مکانی را به سازمان نظام روانشناسی معرفی میکنند. سازمان موظف است با حضور در مکان، شرایط رفاهی مراجعین را بررسی و تایید کند.
وی تشریح کرد: هدف این است که در این دوره حداکثر همکاران ما وارد عرصه خدماترسانی به جامعه شوند، لذا فرجهای برای افراد جامانده از مصاحبه در نظر گرفتهایم. با توجه بهاینکه این افراد یکبار در آزمون کتبی شرکت کرده واز لحاظ دانش علمی و تحلیلی پذیرفته شدهاند، پیشبینی میشود حدود ۸۰ درصد پذیرفتهشدگان در مرحله اول در مصاحبه نیز تاییده سازمان را بگیرند.
اصغری نکاح ادامه داد: بهداشت روان یکی ازمسائل کلیدی زندگی فردی واجتماعی بوده و با ارتقا سطح کیفی جامعه رابطه مستقیم دارد. بهطور استاندارد، برای هر ۵۰ خانواده، باید یک روانشناس در جامعه دردسترس باشد. با درنظر گرفتن این استاندارد، در شهر مشهد ظرفیت جامعه روانشناسان و مشاورین باید افزایش یابد. در ایران نیاز به ۵۲۰ هزار روانشناس داریم و ۲۰ هزار نفر از این ظرفیت در کشور فعال هستند. بایستی کمیت جامعه روانشناسی به سطحی برسد تا افراد بتوانند قدرت انتخاب بیشتر و درجه آزادی بالاتری داشتهباشند و در این صورت رقابت بین روانشناسان باعث افزایش کیفیت ارائه خدمات میشود. یک روانشناس و مشاور باید دائم برای ارتقای سطح علمی خود تلاش کند.
وی درخصوص سیاستها و اهداف سازمان توضیح داد: از اهداف اصلی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در سطح استان، نظارت بر عملکرد و خدمات ارائه شده توسط کلینیکها و مراکز، ارتقا آگاهی و شناخت بهتر افراد جامعه و دفاع از حقوق مراجعین و توانمندی همکاران و افزایش هویت حرفهای روانشناسان است. درتلاشیم که تعاملات نظام سازمان روانشناسی را با دانشگاهها در جهت فعالیتهای حرفهای همگام با دانش پیش رود. همه افرادی که کارشناسی ارشد روانشناسی را اخذ میکنند میتوانند عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره شوند. تعداد اعضا در کل کشور، ۵۵ هزار نفر برآورد میشود. سامانه بعضی از افراد راکد است و در آینده آمار دقیق را اعلام میکنیم.
دانشیار روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد درمورد آگاه سازی افراد جامعه تشریح کرد: آگاهی و درک مردم برای رجوع به روانشناس ومشاور نسبت به ده سال پیش ارتقا پیدا کرده و رسانه نقش پررنگی در این راستا دارد. افراد باید درخصوص شناخت یک روانشناس مورد تایید و قابل اعتماد نیز آگاهی کافی بهدست آورند. افراد بایستی برای دریافت خدمات به تابلو و شماره ثبت از سمت سازمان نظام روانشناسی و مشاوره و تعهدنامه اخلاق حرفهای روانشناس دقت کنند.
اصغری نکاح در ادامه افزود: دغدغه اصلی ما ارتقا سطح کیفیت بهداشت روان جامعه است. در این راستا در تلاشیم با متولیان سیاستگذاری و مدیران استان در تعامل باشیم. سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در کشور یک نهاد غیر دولتی، حرفهای و صنفی است لذا برای مکان و اجرای خدمات نیازمند حمایت و کمک سیاستمداران و مدیران شهری و استانی هستیم. برای افزایش ارتقاء سلامت روان و حل مسائل روانشناختی ازجمله افزایش سن ازدواج، طلاق، مشکلات شغلی و... سازمان نظام روانشناسی و مشاوره احتیاج به یک فضای مستقل و کارآمد دارد.
وی با بیان اینکه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نیازمد پشتیبانی و حمایت نهادهای دولتی و متولیان بهداشت روان مانند بهزیستی، استانداری، شهرداری، آستان قدس و دانشگاه است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در خراسان رضوی، دانشگاه فردوسی مشهد به روانشناسان فضایی اختصاص داده است اما برای پیشبرد حرفهای سلامت روان جامعه نیازمند امکانات بیشتری هستیم.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره خراسان رضوی در خصوص ابعاد مختلف سازمان گفت: سه بعد اساسی در دستور کار است. یک بعد حرفه روانشناسی است. روانشناسی و مشاوره یک حرفه علمی بوده که باید توسط دانشگاه تقویت شود و تعامل ما با دانشگاه از این بابت بایستی همواره وجود داشتهباشد. در برنامههای کارورزی و کارگاههای آموزشی، تعاملات بین سازمان نظام و دانشگاهها و موسسات آموزشی باید افزایش یابد. ساختار مدرسه عالی مهارتآموزی شاید درآینده فعال شود که به نهادینه شدن تعامل بین دانشگاه و شورای استانی سازمان نظام روانشناسی کمک میکند. ضلع بعدی سازمان شامل حرفهمندان میشود. اختصاص تسهیلاتی به قشر روانشناسان و مشاورین و حمایت از جامعه روانشناسی درمورد مالیات، امکانات رفاهی و شناخت این افراد به جامعه و... با حمایت دیگر ارگانهای دولتی قابل اجرا است.
وی در پاسخ به تعاملات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با آستان قدس گفت: بخشی از تعامل ما برای حل مسئله همکارانی است که ملک آستانهای دارند. این املاک بیشتر مخصوص خراسانیها بوده و روانشناسان ما در مشهد خادمالرضا بوده و ما همواره برای ارائه خدمات بهتر به زائرین امام رضا علیهالسلام در تلاشیم. بار اضافه مالی برای مشاورین و روانشناسان درمورد زمینهای آستان قدس بسیار سنگین است.
اصغری نکاح در خصوص تعرفههای متفاوت درمناطق برخوردار و کم برخوردار گفت: از نظر سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، تعرفهها براساس خبرگی و مدرک تحصیلی افراد است و تمام کلینیکها باید طبق تعرفه خدماترسانی کنند لذا در مناطق برخوردار به دلیل بالا بودن هزینههای جانبی، کلینیکها در خیابانهای فرعی و دور از دید عموم برپا میشوند.
وی ادامه داد: بعد دیگر جامعه است. جامعه نیازمند آگاهی و حساسیت سازی بوده و هرچقدر آگاهی اجتماعی درمورد نحوه دریافت خدمات وروانشناس مورد تایید بالا رود، حرفه رشد میکند. جامعه برای دریافت خدمات حقوقی دارد که هر فرد باید نسبت به آنها آگاهی کامل را داشته باشد. نظارت همگانی نیز بخشی از وظایف جامعه است و تمامی افراد بایستی در این بخش برای ارتقاء سلامت روان، یاریرسان سازمان نظام روانشناسی باشند.
همچنین در این جلسه ثوابی، عضو شورای سازمان نظام روانشناسی و مشاوره درخصوص ملک مراکز مشاوره افزود: در کشور ملک کلینیک روانشناسی تجاری نیست. در شورای سوم پیگیریهایی در مورد کاهش حق پرداختی به شهرداری و آستان قدس انجام شدهاست ولی متاسفانه شورای شهرو آستان قدس همکاریهای لازم را نداشتهاند.
وی خاطرنشان کرد: آستان قدس در مناطق برخوردار مشهد هزینههای بیشتری دریافت میکند و همین موضوع باعث میشود روانشناسان و مراکز مشاوره به سمت مناطقی که مربوط به آستان قدس نیست و خیابانهای فرعی کوچ کنند. از دیگر چالشهای این موضوع عدم نصب تابلو است. در شورای چهارم قصد داریم این موضوع را با جدیت بیشتری پیگیری کنیم.
انتهای پیام
نظرات