به گزارش ایسنا، بنابر اعلام سایت کتابچی، اما برخلاف آن چیزی که فکر میکنید، فلسفه، چیز سخت و عجیب و غریبی نیست. منتها همانطور که برای درک تمام پدیدههای جهان باید از راه درستش وارد شد، مطالعهی فلسفه هم اینگونه است. در واقع طی این امر به کتابهایی نیاز داریم که با زبانی ساده و روایتگر، بتوانند به طرزی جذاب اما عمیق، به صورت آرام آرام، مسائل فلسفی را برای ما توضیح دهند.
در تعریف لغت فلسفه به ردپایی از فیثاغورس برمیخوریم. بسیاری معتقدند که او مبتکر این واژهی یونانی (φιλοσοφία) بوده است. این واژه بیش از هر چیزی، معنای «دانشدوستی» یا «دوستدارِ دانش بودن» میدهد. در تعریف اصطلاحی فلسفه هم میتوانیم بگوییم که «مطالعه کردن و پژوهش راجع به پرسشهای عمومی و اساسی در حوزههای مختلف، مانند عقل، وجودیت، دانش، ارزشها، ذهن، زبان و...» را فلسفه مینامیم. طبیعی است، همانطور که احتمالا شنیدهاید، به کسی که در این مسیر اندیشه حرکت میکند، فیلسوف بگوییم.
فلسفه در زندگی
با پیشرفت زمان و تاریخ، بسیاری از زیرشاخههای دیگر، مانند فلسفهی علم، فلسفهی سیاسی، زیباییشناسی فلسفی و... هم ایجاد شدند و اندیشیدن فلسفی، روز به روز، وسیعتر و گستردهتر شد و طیف بیشتری از انسانها را در بر گرفت. در واقع امروزه دیگر فلسفه منحصر به یونانیان باستان و فیلسوفانی مانند دموکریتوس، سقراط، اپیکور، طالس و... نیست.
پس طبیعی است که چه بخواهیم و چه نخواهیم، در طول زندگی روزمره هم که شده به فلسفه و مسائل فلسفی برخورد خواهیم کرد. درنتیجه بهتر است که با مطالعه در مورد فلسفه، بتوانیم درک بهتری نسبت به پیرامون خود داشته باشیم.
ما در این متن تلاش کردهایم تا چند پیشنهاد خرید کتاب در حوزهی فلسفه را برای شما آماده کنیم. آثاری که همزمان از نظر کیفی و کمی، میتوانند دید خوبی را برای شما نسبت به فلسفه و موضوعات فلسفی به وجود بیاورند.
چند ویژگی خوبی که کتابهای مورد نظر دارند، راحتخوان بودن، سادگی استدلال و تعاریف و مهمترا از آنها، کاربردی بودن مباحث، تحلیلها، فرضیات و نتیجهگیریهای آنهاست. البته که میتوانیم کتابهایی مانند لذات فلسفه، اثر ویل دورانت، بزرگان فلسفه اثر هنری توماس و فلسفه برای نوآموزان اثر پل تامپسون را در این فهرست جای دهیم. اما فعلا از این آثار میگذریم و با دلایلی که در بالا آوردیم، پیشنهاد خرید کتاب را به دو اثر «دنیای سوفی اثر یوستین گوردر و تسلی بخشیهای فلسفه اثر آلن دو باتن» ارجاع میدهیم. در ادامه مروری کوتاه بر هر کدام از این کتابها خواهیم داشت.
این کتاب آنقدری مشهور است که حتی مخاطبینی غیر از حوزهی فلسفه و حتی بعضا افرادی که مخاطب کتاب نیستند هم اسمش را شنیدهاند! دنیای سوفی رمانی از یوستین گوردر، نویسندهی نروژی است که برای اولین بار در سال 1991 میلادی در نروژ به چاپ رسید. این اثر تا به امروز در حدود 50 میلیون نسخه فروش در سراسر جهان را تجربه کرده است! بزرگی این عدد را جایی خواهیم فهمید که بدانیم، 59 زبان زندهی دنیا، پذیرای این کتاب بودهاند!
اما این کتاب، حاوی چه مطالبی است و چرا اینقدر مشهور است؟ یوستین گوردر، نویسندهی کتاب، استاد دانشگاهی بود که همواره به دنبال یک متن ساده برای توضیح فلسفه به دانشجویانش میگشت و از آنجا که چنین چیزی را پیدا نکرد، خودش به نگارش چنین کتابی پرداخت.
ماجرای کتاب، منطبق با اسمش، در مورد دنیای نوجوانی دختری پر شر و شور به نام سوفی است. او برخلاف سایر همسن و سالان خود، دغدغههای متفاوتی دارد و دنبال چیزهای عجیب و غریبی میگردد. در همین بین، او نامههایی با محتوای فلسفی از فردی ناشناس دریافت میکند. در این نامهها، آن فرد سعی میکند تا سوفی را برای مطالعه و آموزش فلسفه، وسوسه کند. ترفندهای او جواب میدهد و با استعدادی که در سوفی نسبت به جهان پیرامونش وجود دارد، این دو به مطالعهی تاریخ فلسفه مشغول میشوند.
کتاب نوجوان یا بزرگسال؟!
همانطور که خواندید، گوردر با استفاده از یک داستان جذاب و هیجانی، توانسته تا بستری مناسب برای توضیح فلسفه را خلق کند. همانطور که روی جلد این کتاب هم شعار «داستانی دربارهی تاریخ فلسفه» را میبینیم، واضح است که این کار، چه ایدهی بکری بوده و باعث شده تا بسیاری از افراد، بنا به پیشبرد داستان هم که شده، صفحات کتاب را تورق کنند و به صورتی غیرمستقیم با فلسفه و نقاط مهم تاریخی آن، آشنا شوند. نکتهی جالب دیگر این اثر، محبوبیتش میان قشر بزرگسال است. در واقع با وجود اینکه قهرمان داستان یک نوجوان است، اما سادگی و راحتخوان بودن کتاب باعث شده تا استقبال سنین بالاتر هم بنا به همذاتپنداری سادهی آنها با داستان، جلب شود.
دومین پیشنهاد خرید کتاب ما اثر آلن دو باتن، نویسندهی سوئیسی معاصر، به نام «تسلیبخشیهای فلسفه» است. این کتاب، در تعامل با اثر قبلی میتواند بسیار فوقالعاده عمل کند. در واقع وقتی تاریخ و موضوعات مهم فلسفه را درک کردیم، حالا دیگر وقتش شده که از خودمان بپرسیم «فلسفه چه کاربردی دارد؟»
آلن دو باتن در تسلیبخشیهای فلسفه، جواب خوبی برای این سوال تدارک دیده است. او 6 تا از مهمترین مشکلات انسانها در زندگی را با تکیه بر نظرات فلسفی فیلسوفانی بزرگ، برطرف میکند. این مشکلات، همگی منتظر راه حلهایی از جنس مواجهه با سوالاتی ظاهرا بیجواب در زندگی انسان هستند.
تسلیبخشیهای دو باتن در مواجهه با «عدم محبوبیت، کمپولی، ناکامی، ناتوانی، قلب شکسته و سختیها» تعریف میشوند و نظریاتِ (به ترتیب) سقراط، اپیکور، سنکا، مونتنی، شوپنهاور و نیچه را به عنوان پشتوانهی خود دارند.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات