• سه‌شنبه / ۱۷ آبان ۱۴۰۱ / ۰۹:۰۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401081711370
  • منبع : نمایندگی همدان

تفکیک پسماند از مبدأ در همدان جدی گرفته می‌شود؟

تفکیک پسماند از مبدأ در همدان جدی گرفته می‌شود؟

ایسنا/همدان طبق گفته مسئولان روزانه ۴۰۰ تن زباله در شهر همدان تولید می‌شود اما تنها ۱۲ کانکس برای تفکیک پسماند از مبدأ وجود دارد که نه تنها بخش زیادی از مردم از آنها اطلاع ندارند بلکه از اپلیکیشن‌هایی هم که در حوزه جمع‌آوری پسماند فعالیت می‌کنند، چیزی نمی‌دانند بنابراین می‌توان گفت درصد زیادی از همدانی‌ها اطلاع چندانی از اهمیت تفکیک پسماند ندارند.

فرهنگسازی که بیشتر به واژه‌ای کلیشه‌ای تبدیل شده اما همچنان حرف اول را در آگاهی می‌زند و مهمترین موضوعی است که می‌تواند مردم را با موضوع پسماند، کاهش تولید زباله و اهمیت تفکیک از مبدأ آشنا کند. نتایج نشان می‌دهد فقر اطلاعاتی در اینجا نیز سایه گسترانیده و علاوه بر آسیب به محیط زیست پیامدهای ناگوار بسیاری نیز به دنبال دارد. در این میان اقدامات دستگاه‌های مرتبط و در رأس آن شهرداری می‌تواند در حوزه پسماند و تفکیک از مبدأ کمک زیادی باشد اما سوال اینجاست چقدر دغدغه تفکیک پسماند از مبدأ وجود دارد و چقدر عملی می‌شود؟ 

به گزارش ایسنا، معاون محیط زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان ‌در نشستی با عنوان «تفکیک زباله از مبدأ در همدان» با اشاره به اینکه نگاه به پسماند باید تغییر کند، اظهار کرد: پسماند ثروت محسوب می‌شود و پروسه‌ای مدیریت شده است. در شهر همدان آنچه باید بازیافت شود پسماند خشک است که انجام هم می‌شود بنابراین می‌توان گفت در این پروسه قسمت‌های ارزشمند جداسازی می‌شود و این اتفاق خوبی است.

سیدعادل عربی با تأکید بر اینکه هدفگذاری مدیریت پسماند، کاهش تولید و تفکیک از مبدأ است، بیان کرد: در شهر همدان دغدغه تفکیک از مبدأ وجود دارد که باید مدیریت شود. در حال حاضر ۱۲ ایستگاه بازیافت در شهر همدان وجود دارد تا شهروندان بتوانند بازیافت خود را تحویل دهند اما متأسفانه ایستگاه‌های بازیافت به طور دائم فعال نیستند و طرح تشویقی نیز اجرا نمی‌شود. 

وی با اشاره به اینکه تعداد کم کانکس‌ها یکی از ایراداتی که به این حوزه وارد است، مطرح کرد: برنامه‌هایی که در تلفن همراه برای مدیریت پسماند طراحی شده می‌تواند مردم را تشویق کند تا قسمت بازیافتی را در خانه جدا کرده و تحویل مراجع ذیربط دهند به طوریکه اگر مردم این اپلیکیشن‌ها را بشناسند می‌توانند زباله را به پول تبدیل کنند.

عربی با اشاره به اینکه عمده مباحث ما در سایت پسماند است، بیان کرد: وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست با خارج از شهر و مدیریت آن است و از طرفی انتشار شیرآبه در کنار باکس‌های زباله یک معضل محسوب شده و آلودگی حاصل از آن بر سلامت شهروندان تأثیر می‌گذارد. 

معاون محیط زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه روزانه ۲۲۶ تن پسماند خشک تولید می‌شود که به سایت نمی‌رسد چراکه تفکیک نه در مبدأ بلکه در حد فاصل مبدأ و مقصد و به شیوه غیربهداشتی انجام می گیرد، ادامه داد: بخش زیادی از پسماند در درون سطل زباله جمع و بازیافت می‌شود اما به هیچ وجه پسماند قابل بازیافت خشک به محل دفع نمی‌رود و وارد چرخه کشور می‌شود. 

عربی در پاسخ به این سوال که آیا محل دفن زباله مورد تأیید محیط زیست همدان است یا خیر؟ اظهار کرد: اگرچه شهرداری دغدغه این حوزه را دارد و اقدامات خوبی هم در این زمینه داشته است اما هنوز به ایده‌آل نرسیده و روش دفن نیز به خوبی و درستی انجام نمی‌شود بنابراین لازم است از تجربیات شهرهای دیگر و کشورهای هم‌رده خود در این زمینه استفاده کرد. 

وی با اشاره به اینکه در سایت مدیریت پسماند به ویژه در پنج سال اخیر جهشی مشاهده می‌شود، گفت: لازم است برای تفکیک از مبدأ از سوی شهرداری روش واحدی را در شهر ببینیم؛ به عنوان مثال ایستگاه‌های بازیافت بیشتر شود و به محلات بیایند و به مردم آموزش‌های لازم داده شود.

معاون محیط زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان با بیان اینکه آموزش‌ها به شهروندان باید مستمر باشد چراکه در دوره کوتاه مدت پنج و شش ساله به نتیجه نمی‌رسیم، اضافه کرد: شهرداری همدان برای پسماند دارای برنامه است اما هنوز تا نقطه پایانی فاصله دارد. 

به گزارش ایسنا، رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری همدان نیز در ادامه با اشاره به اینکه اطلاق طلای سیاه به زباله اشتباه بوده و همین عنوان مردم را فریب داده است، گفت: در تفکیک زباله خشک فرهنگ مردم‌ متغیر است و حتی بخش‌های غنی شهر نیز در بازیافت زباله دیدگاه‌های چندفرهنگی وجود دارد. 

بابک مهدی‌آزاد با بیان اینکه زباله خشک ذاتاً آلودگی ندارد، اظهار کرد: بیشترین آلودگی مربوط به زباله تر است که شیرابه دارد به طوریکه گازهای گلخانه‌ای تولید می‌کند، بو دارد و آب‌های زیرزمینی را آلوده می‌کند. 

وی با اشاره به اینکه در اکثر کارهای دانشگاهی سرانه درآمدی عاملی مهم است، مطرح کرد: در حوزه پسماند وقتی سرانه درآمدی افزایش پیدا می‌کند بهداشت و محیط زیست به هم نزدیک می‌شوند و این تولید فرهنگ، بهداشت و آرامش می‌کند.

مهدی‌آزاد با بیان اینکه یک زباله‌سوز حدود ۲۰۰۰ میلیارد هزینه دارد و سرانه درآمدی همدان از عهده آن برنمی‌آید، مطرح کرد: طیف متنوعی از بازیافت زباله را داریم و در حال حاضر ۱۲ کانکس برای تفکیک زباله خشک در سطح شهر همدان وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در تمام ادارات دولتی همدان باکس‌هایی برای جمع آوری کاغذ تعبیه شده است، گفت: سه شرکت دانش بنیان برای فعالیت در این حوزه وارد شدند تا زباله را به صورت هوشمند از درب خانه تحویل بگیرند، علاوه بر این به زودی یک شرکت جدید که سوپرمارکت است، در این زمینه به همشهریان خدمات خواهد داد. 

این مقام مسئول در ادامه بیان کرد: در حال حاضر بخش‌های مهم تولید زباله مثل رستوران‌ها و هتل‌ها را تحت فشار گذاشته و قیمت‌ها را واقعی کردیم و این اقدام سبب شد آنها به سمت تفکیک زباله بروند و سعی می‌کنند زباله کمتری تولید کنند و منبع درآمدی هم برای خود داشته باشند بنابراین زباله این بخش عملاً تفکیک شده است.

مهدی‌آزاد با بیان اینکه در حال حاضر روزانه حدود ۴۰۰ تن زباله در شهر تولید می‌شود، اظهار کرد: علاوه بر اقداماتی که شهرداری باید در این مورد انجام دهد، سایر شهروندان هم نسبت به زباله و تفکیک آن مسئول هستند و نیاز به آموزش بیشتری دارند. 

وی با اشاره به اینکه سالانه ۵۰۰ هزار تومان هزینه پسماند هر خانواده است و زیر ۱۰ درصد از شهروندان این مبلغ را پرداخت می‌کنند، یادآور شد: شهر همدان یکی از تمیزترین شهرهای ایران است و کارهای خدمات شهری به صورت تمام مکانیزه انجام می‌شود. 

مهدی‌آزاد با بیان اینکه شهرداری بیشترین توان خود را بر روی بهداشت محیط شهری گذاشته است، خاطرنشان کرد: شهروندان هزینه‌های جاری دولتی را به راحتی پرداخت می‌کنند اما هزینه پسماند را نمی‌دهند و شهرداری نیز نمی‌تواند خدمات رسانی را قطع کند بنابراین مشارکت هنرمندانه مردم در این زمینه به مدیریت شهری کمک زیادی می‌کند. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha