مرتضی تقی زاده در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: متاسفانه تنوع زیستی یک میلیون گونه جانوری و گیاهی در معرض خطر انقراض است و از جمله گونههای شاخص استان میتوان به یوزپلنگ ایرانی، پلنگ اشاره کرد که متاسفانه به دلیل شکار بیرویه در خطر انقراض هستند.
وی افزود: طبق بررسیها، مهمترین عوامل تهدیدکننده زندگی یوزپلنگ آسیایی، تصادفات جادهای، کاهش طعمهها، شکار غیر مجاز، حمله سگهای گله به یوزپلنگ و تخریب زیستگاهها برای معادن و طرحهای توسعهای است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست طبس با بیان اینکه اگر این امر ادامه پیدا کند یک انقراض بزرگ دیگری را در تاریخ حیات وحش را رقم می زنیم که عامل آن انسان است، تصریح کرد: کمبود اعتبار و وسایل نقلیه محیط بانی مهمترین مشکل پیش روی محیط بانان برای حفاظت از یوز ایرانی است.
تقی زاده با بیان اینکه ما برای پایش یوزپلنگ در پناهگاه حیات وحش نایبندان طبس و همچنین نگهبانی از آن نیازمند دوربین تلهای هستیم، اظهار کرد: در پناهگاه حیات وحش نایبندان اکنون هیچ دوربین تلهای وجود ندارد و نیازمند نصب حداقل ۱۰۰ دستگاه از این نوع دوربین هستیم تا قابلیت جابجایی نیز داشته باشد.
وی از رفت و آمد یوزپلنگ در پناهگاه حیات وحش نایبندان و پناهگاه دره انجیر یزد گفت و ادامه داد: لازم است از چوپانان منطقه کمک گرفته شود تا با مشاهده این گونه جانوری سریعا اطلاع دهند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست طبس با تاکید بر احداث زیرگذر در محورهای مواصلاتی این منطقه برای تردد راحت یوز و عدم برخورد این گونه با وسایل نقلیه، اظهار کرد: پنج قلاده یوزپلنگ در این منطقه در سال گذشته و یک قلاده طی امسال به صورت مستقیم مشاهده شده است.
تقی زاده با بیان اینکه مشاهده جدیدی به دلیل عدم داشتن دوربین توسط محیط بانان صورت نگرفته است، افزود: پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، با همکاری برنامه توسعه سازمان ملل و سازمان حفاظت از محیط زیست در سال ۲۰۰۱ آغاز به کار کرد که برای کار مطالعاتی و حفاظتی، پنج منطقه انتخاب شد که گمان میرفت ۸۰ درصد یوزهای ایران در آن مناطق پراکندهاند.
رئیس اداره محیط زیست طبس ادامه داد: ذخیره ۵۰ تن علوفه برای تامین علوفه حیات وحش، تجهیز ناوگان موتوری محیط بانی، نظارت بر فعالیت معادن، اضافه کردن پنج نیروی قرق بان در بازه ۵۰ روز و نصب ۳ دستگاه دوربین ۴k از جمله اقدامات برای جلوگیری از انقراض این گونه نادر است.
وی یادآور شد: به مردم آموزش داده شده تا اگر یوزپلنگی به آغل گوسفندان آنها حمله کرد، اجازه بدهند شکارش را انجام دهد چراکه یوزپلنگ اکنون با کمبود طعمه مواجه است و همین عامل ممکن است این گونه را به انقراض بکشاند و از طرفی تمام گوسفندان دامداران طعمه یوزپلنگ نخواهند شد.
تقی زاده با بیان اینکه درباره تعداد یوزپلنگ موجود در نایبندان نمیتوان به طور قطعی آمار دقیقی ارائه کرد، اما به نظر میرسد یوزپلنگ ماده در منطقه کم بوده و همین امر موجب کاهش زادآوری این گونه شده است، تصریح کرد: جمعیت یوزپلنگ آسیایی در ایران که تا ۸۰ سال پیش تا ۲۰۰ قلاده برآورد میشد، اکنون به کمتر از ۷۰ قلاده رسده؛ از طرفی خشکسالیهای ۲۰ ساله در طبس، زندگی حیات وحش منطقه را بهشدت به خطر انداخته و یوزها را با کمبود طعمه روبرو کرده است.
پناهگاه حیات وحش نایبندان وسیعترین منطقه حفاظت شده ایران است که در شهرستان طبس، واقع شده است. این منطقه ۱ میلیون و ۴۲۲ هزار هکتاری که در عمق کویر مرکزی قرار دارد در سال ۱۳۸۰ به عنوان پناهگاه حیات وحش تحت حفاظت قرار گرفت. ویژگی خاص نایبندان دورافتادگی کامل آن و محاصره شدن از هر سو با دشت کویر است. به نظر میرسد بیشترین جمعیت یوزپلنگ آسیایی در این منطقه زندگی میکند که این امر بر خاص بودن این منطقه از نظر محیط زیستی افزوده است.
انتهای پیام
نظرات