به گزارش ایسنا، به نقل از سایت النشرة، در بیانیه پایانی نشست سران کشورهای عربی و چین در شهر ریاض بر تقویت مشارکتهای راهبردی میان کشورهای عربی و چین، پایبندی دائمی به اصول سازمان ملل از جمله احترام به حاکمیت کشورها و خودداری از استفاده از زور یا تهدید در روابط بینالمللی و نیز حفاظت از ساختار بینالمللی متکی بر اصل قوانین بینالمللی و تلاشهای چندجانبه تاکید شد.
همچنین در این بیانیه بر محوریت مساله فلسطین و نیاز آن به راهحلی عادلانه بر اساس راهحل دو کشور، لغو اقدامات یکجانبه اسرائیل برای تغییر وضعیت موجود در قدس، تاکید بر قیمومیت اردن بر مقدسات اسلامی و مسیحی شهر قدس و غیرقانونی بودن شهرکهای اسرائیلی در مناطق فلسطینی و اراضی اشغالی عربی تاکید شد.
طرفهای شرکتکننده در این نشست در ادامه بیانیه خود برای برگزاری یک کنفرانس بینالمللی صلح جهت مشارکت گستردهتر و اعتبار و نفوذ بیشتر را خواستار شدند.
در بیانیه یاد شده، ضمن تقدیر از رویکرد چهار بندی که رئیس جمهور چین برای حل مساله فلسطین ارائه کرد، بر لزوم تقویت همبستگی میان کشورهای عربی و چین در محافل بینالمللی درباره مسایل جهانی، استمرار رایزنیهای سیاسی و حمایت متقابل در مسایل مربوط به منافع دو طرف،تلاش برای توسعه همکاریها میان کشورهای عربی و چین در زمینههای مختلف از طریق سازوکارهای موجود در چارچوب مجمع همکاری عربی-چین، پایبندی کشورهای عربی به اصل "چین واحد" و حمایت از تلاشهای پکن برای یکپارچهسازی مناطقش و اینکه "تایوان بخشی جداییناپذیر از خاک چین است"، تاکید شد.
همچنین بر لزوم احترام به حق ملتها در شیوههای توسعه دموکراسی و توسعه دموکراسی و ساختار اجتماعی و سیاسی متناسب با شرایط ملی کشورها و با اراده و خواست خودشان، تقویت ارزشهای مشترک انسانی از جمله صلح، توسعه، عدالت، دموکراسی و آزادی و رد دخالت در امور آنها به بهانه حفظ دموکراسی و سیاسیسازی مسایل حقوق بشر و نیز استفاده از این موضوعات به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر کشورها تاکید شد.
طرفهای شرکتکننده در این نشست در ادامه بیانیه خود بر لزوم اقدام مشترک برای مقابله با تشکلهای "تروریستی" و "افراطی" حاضر در خاک کشورهای خاورمیانه و لزوم ایجاد راهحلهای سیاسی برای بحرانهای سوریه، لیبی و یمن تاکید کردند.
رئیس جمهوری چین هم تاکید کرد که پکن و کشورهای حوزه خلیج فارس در تلاش برای توسعه پرداختها با ارزهای ملی هستند.
شی افزود: چین و کشورهای حوزه خلیج (فارس) تلاشهای هماهنگی را برای راهاندازی سیستمهای پرداخت با ارز ملی انجام دادند.
او با اشاره به اینکه چین و کشورهای حوزه خلیج به دنبال بهبود همکاریهای اقتصادی هستند، پیشنهاد ایجاد یک شورای سرمایهگذاری چین در منطقه را داد.
در این راستا حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در بیانیهای که این سازمان در واکنش به نشستهای چین و عربستان، چین و کشورهای عربی و چین و کشورهای حوزه خلیج فارس در ریاض منتشر کرد، ضمن استقبال از نتایج نشستهای چین و عربستان و چین و کشورهای حوزه خلیج فارس، تاکید کرد: دستاوردهای نشست سران نیروی دوبارهای برای همکاری و مشارکت میان کشورهای عربی و جمهوری خلق چین در راستای منافع مشترک و دوستی دو طرف خواهد بود.
ابراهیم طه در ادامه از نقش پیشگام عربستان به عنوان چهاردهمین رئیس نشست سران کشورهای اسلامی در برگزاری سه نشست یاد شده و حمایت آن از همکاری میان چین و کشورهای عربی تقدیر کرد.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی به دعوت فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در این نشست حضور داشت.
انتهای پیام
نظرات