دکتر علی مهدی نیا در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اثرات تغییر اقلیم بر سواحل ایران، گفت: یکی از پدیدههایی که به شدت تحت تاثیر تغییر اقلیم است، "افزایش دما" است؛ چرا که افزایش دما موجب فقر اکسیژن در محیطهای آبی خواهد شد.
وی یکی از اثرات افزایش دمای آب را بر حوزه شیلات دانست و افزود: همچنین افزایش دما موجب اسیدی شدن آب اقیانوس هند میشود که این امر بر زیست بوم سواحل ایران مانند مرجانها و جنگلهای مانگرو تاثیرگذار خواهد شد.
مهدینیا، سفیدشدگی مرجانها را ناشی از اسیدی شدن محیط دریایی عنوان کرد و یادآور شد: کوچکترین تغییر در زیست دریاها بر سیستم تخمگذاری جانوران دریایی مانند لاکپشتها تاثیرگذار میشود، به همین دلیل است که بسیاری از این موجودات در معرض انقراض هستند.
معاون پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی با تاکید بر اینکه هر گونه تغییر در محیطهای دریایی منجر به بر هم خوردن نظم محیطهای دریایی میشود، اظهار کرد: در نهایت همه اثرات این تغییرات بر روی انسان خواهد بود؛ نمونه آن چالشهای حوزه شیلات است که یکی از دلایل آن میتواند اثرات درازمدت تغییر اقلیم باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا سواحل ایران از تغییرات اقیانوس هند، اثر پذیرفته است یا خیر، گفت: پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی پژوهشی را در زمینه پدیده فقر اکسیژن در دریای عمان منتشر کرده است. علاوه بر آن ما در خلیج فارس با پدیده سفیدشدگی مرجانها مواجه هستیم و همه اینها ناشی از اثرات تغییر اقلیم در محیط آبی اقیانوس هند است.
مهدینیا تاکید کرد: هر چقدر تاسیسات صنعتی در سواحل عمان گسترش یابد، این مساله منجر به آزاد شدن دی اکسید کربن در محیط آبی میشود که این امر، افزایش اسیدیته آب و تغییر در زیست بوم این حوضه آبی را به دنبال خواهد داشت.
این محقق با اشاره به برگزاری چهارمین کارگاه اثرات تغییر اقلیم بر محیط دریایی اقیانوس هند از ۱ تا ۳ اسفند با همکاری پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، ادامه داد: در این کارگاه صاحبنظرانی از کشورهای آفریقای جنوبی، سریلانکا، هند و کشورهای حاشیه اقیانوس هند حضور دارند و محور سخنرانیها در خصوص اثرات تغییر اقلیم بر محیط زیست دریایی اقیانوس هند است و در زمینه اثرات تغییر اقلیم بر فیزیک، شیمی، زیست دریا اقیانوس هند تبادل نظر میشود.
وی، پدیدههای هواشناسی و اثرات آن بر تولیدات اولیه دریاها، اثرات تغییر اقلیم بر بروز طوفانهای حارهای، اثرات تغییر اقلیم بر منابع شیلاتی، مهاجرت گونههای آبزیان، جریانهای دریایی و اقیانوسشناسی و اثرات اجتماعی و اقتصادی تغییر اقلیم بر ساحل نشینان اقیانوس هند را از دیگر محورهای مورد بحث و تبادل نظر در این کارگاه دانست.
معاون پژوهشی پژوهشگاه اقیانوسشناسی، تعریف پروژه مشترک بین کشورهای حوضه اقیانوس هند در زمینه آگاهیسازی درباره تغییر اقلیم را از دیگر برنامههای این رویداد دانست و گفت: یکی از نتایج برگزاری چنین کارگاههایی، تبادل اطلاعات و تجربیات و آغاز همکاری است؛ از این رو یکی از خروجیهای این رویداد تعریف پروژههای مشترک است.
مهدینیا، از تبادل تجربیات پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی در این کارگاه خبر داد و گفت: در سالهای گذشته پژوهشگاه در زمینه اطلاع رسانی درباره سونامی در اقیانوس هند، پروژهای را پیشنهاد داد و در نهایت کمیته اسکپ، این پروژه را مورد حمایت مالی قرار داد و این طرح به مدت ۳ سال مورد حمایت مالی قرار گرفت و در ایران کارگاههای متعدد آموزشی برای ساحل نشینان ایران به منظور آگاه سازی درباره رخداد پدیده سونامی برگزار شد.
وی اضافه کرد: تاکنون با انتشار کتابچههایی در زمینه مواجهه با پدیده سونامی، توانستیم ساحل نشینان مکران در ایران را از مخاطرات سونامی آگاه کنیم.
انتهای پیام
نظرات