• چهارشنبه / ۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۷:۵۱
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 1402020602493
  • خبرنگار : 50134

برداشت بی رویه گیاهان کوهی، چالشی در صیانت از ذخایر ژنتیکی طبیعی

برداشت بی رویه گیاهان کوهی، چالشی در صیانت از ذخایر ژنتیکی طبیعی

ایسنا/آذربایجان غربی همزمان با آغاز فصل بهار و شروع بارش های بهاری، در طبیعت شاهد رویش گیاهان خوراکی بهاری هستیم. آذربایجان غربی نیز به دلیل تنوع زیستی که دارد، در فصل بهار بستر رویش انواع گیاهان دارویی و خوراکی است.

گیاهان خوراکی بهاری همیشه در بین مردم آذربایجان غربی دارای ارزش غذایی ویژه بوده و اغلب غذاها و خوراکی های فصل بهار مردم منطقه از این گیاهان تشکیل می شود که علاوه بر ارزش غذای دارای خاصیت دارویی نیز هستند. 

تره کوهی، مَندی، کنگر، دُنبلان ، شِنگ از جمله گیاهان خوراکی هستند که در طبیعت و کوهپایه ها یافت می شوند و بدلیل درآمد زایی موجب اشتغال فصلی نیز می شود.

متاسفانه در سال های اخیر برداشت های بی رویه و غیر اصولی موجب از بین رفتن و انقراض برخی از گیاهان شده است. برداشت و کشیدن گیاهان از ریشه علاوه بر انقراض گیاه موجب تخریب محیط زیست شده است.

یکی از شهروندان ارومیه ای که مقداری گیاهان کوهی و کنگر خریداری کرده در گفت وگو با ایسنا افزود: همیشه در فصل بهار انواع گیاهان کوهی برای مصرف خانواده تهیه و انواع غذاهای سنتی ، آش و خورشت و ترشی درست می کنم. این گیاهان علاوه بر اینکه بصورت طبیعی در طبیعت رشد می کنند خاصیت دارویی هم دارند.

یکی دیگر از شهروندان ارومیه ای که قصد خرید کنگر را دارد، در گفت وگو با ایسنا افزود: از قدیم و از بچگی فصل بهار را با گیاهان کوهی خوشمزه بیاد داریم.

وی اظهار کرد: امسال قیمت ها بسیار افزایش یافته است اما بااین وجود برای مصرف خانواده به میزان کم هم که شده خرید کردم.

وی ادامه داد: در گذشته با بارش اولین باران بهاری دشت و طبیعت پر می شد از گیاهان و قارچ و ریواس اما الان بدلیل برداشت بی رویه دیگر به آن میزان گیاه وجود ندارد.

برداشت بی رویه گیاهان کوهی، چالشی در صیانت از ذخایر ژنتیکی طبیعی

یکی از فروشندگان گیاهان کوهی که محصول مندی و کنگر می فروشد، در گفت وگو با ایسنا افزود: هر هفته بیش از ۳۰۰کیلوگرم کنگر توسط مردم محلی که از کوه ها جمع آوری کرده اند، خریداری می کنیم.

وی ادامه داد: هرکیلوگرم کنگر بصورت عمده ۲۰هزار تا ۲۵هزار تومان می خریم و به قیمت هرکیلو ۲۵تا۳۵ هزار تومان می فروشیم.

 سید نبی قائمی، مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی در گفت وگو با ایسنا افزود: در صورت مشاهده برداشت انبوه گیاهان دارویی و خوراکی خود رو به قصد فروش و عرضه در بازارهای مصرف با عوامل آن برخورد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه حدود ۱۵ تا ۲۰ گونه گیاهی خوراکی شاخص در استان وجود دارد، اظهار کرد: کنگر، ریواس، شنگ، غازیاغی، انواع تره و پیاز کوهی، بولاغ اوتی، آویشن، از گونه‌های شاخص گیاهان خوراکی در استان هستند.

قائمی با بیان اینکه نا آگاهی در چگونگی برداشت، زوال تدریجی و تخریب مراتع را به دنبال دارد، یادآور شد: برخی از مصرف‌کنندگان و بهره‌برداران به دلیل کم اطلاعی اقدام به برداشت بی‌رویه و غیر اصولی این گیاهان می‌کنند که این موضوع آسیب‌های جدی به گونه‌های مختلف است.

برداشت بی رویه گیاهان کوهی، چالشی در صیانت از ذخایر ژنتیکی طبیعی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری آذربایجان غربی ادامه داد: با توجه به تغییرات آب و هوایی و کمبود بارش در سال‌جاری وضعیت مراتع به گونه‌ای است که باید در بهره‌برداری از این نعمت‌های الهی نهایت دقت صورت بگیرد و در برداشت اصولی و صحیح عمل شود.

وی با بیان اینکه برداشت گیاهان بهاره باید با توجه به نحوه رویش و تکثیر آن در طبیعت انجام شود، اضافه کرد: لازم است مردم از روش‌های نوین برای برداشت بهره بگیرند و از برداشت بی‌رویه خودداری شود تا به رویشگاه‌ها و ریشه یا بذر گیاهان آسیب وارد نشود.

قائمی گفت: هر گونه بهره برداری از محصولات مرتعی و جنگلی از جمله کنگر، ریواس، مندی، کوراد، لوشه، موسیر، اویشن، انواع قارچ‌های گوهی و مرتعی، گول آغا، شنگ، بولاغ اوتی، لاله واژگون، غازایاقی، انواع میوه و گل درختان اعم از بادام، زالزالک، گلابی وحشی، زرشک و سیب وحشی صرفا با اخذ مجوز از اداره کل منابع طبیعی استان با اولویت دارندگان پروانه چرای دام و بهره برداران عرفی مطابق با قوانین و مقررات موجود است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: در صورت مشاهده این تخلفات، برداشت، حمل و نقل و یا خرید و فروش غیرمجاز بدون اخذ مجوز لازم برابر مقررات محموله به عنوان کالای قاچاق تلقی شده و به نفع دولت توقیف می شود و متخلفین توسط یگان حفاظت شهرستان‌ها به مراجع قضایی معرفی می‌شوند.

قائمی افزود: برداشت بی رویه گیاهان خودروی خوراکی و انواع قارچ‌ها در استان یکی از چالش‌های مهم در صیانت از گونه‌های طبیعی و ذخایر ژنتیکی است که در فصل بهار این موضوع تشدید می‌شود.

به گزارش ایسنا؛ بی تردید انقراض گیاهان دارویی و خوراکی بهاری آسیب جبران ناپذیری به طبیعت و محیط زیست استان وارد می کند.ضروری است جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان با افرادی که به صورت غیر قانونی اقدام به برداشت گیاهان می کنند برخورد قانونی کنند و در کنار آن آموزش نحوه صحیح، برداشت گیاهان دارویی و بهاری به بهره برداران مورد توجه قرار گیرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha