عزتسلیمانی در گفتوگو با ایسنا در خصوص تبعات حضور دام در مراتع در خارج از زمان تعیین شده، اظهار کرد: موضوع اصلی استان چهارمحال و بختیاری در بحث حفاظت از مراتع بحث جلوگیری از کوچ زودهنگام عشایر و دامداران است، هر سال تمهیداتی اندیشیده میشود تا تاریخ ورود دام به مراتع تعیین شود و تاکید میکنیم که دامداران این تقویم را رعایت کنند.
معاون اداره مرتع ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری افزود: تاریخ زمان ورود دام به مراتع استان بر اساس شرایط اقلیمی، شرایط بارش، فرم رویشی گیاهان و شرایط فیزیولوژی گیاهان تعیین میشود، تعیین این تاریخ مبنا و پایه علمی دارد و مهمترین هدف از تعیین زمان برای ورود دام به مراتع این است که به گیاهان اجازه بدهیم قبل از ورود دام شرایط پایداری پیدا کرده و به مرحله گلدهی و بذر دهی برسند تا بقای آنها تضمین شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اگر دام زودتر از موعد تعیین شده وارد مرتع شود، آثار مخرب بر روی مرتع دارد، گفت: همواره بارندگیهای بهاره داریم، اگر در زمان بارندگی این دام وارد مرتع شود، سم گوسفندان باعث لگدکوبی خاک و از بین رفتن ساختمان خاک میشود و اجازه نفوذپذیری آب به خاک را نمیدهد، بنابراین شاهد جاری شدن سیل و روانآب در بارندگیهای بعدی خواهیم بود.
سلیمانی با بیان اینکه ورود زودهنگام دام به مرتع به گیاهان نیز آسیب وارد میکند، توضیح داد: لگدکوب و خورده شدن گیاه توسط دام در ابتدای رشد باعث میشود که رشد فیزیولوژیک گیاه تکمیل نشده و گیاه وارد فاز زایشی و تولید بذر نشود، این مسئله بقای گیاه را به خطر میاندازد، اگر این کار طی سالهای متمادی رخ دهد، در نهایت منجر میشود که گونههای خوش خوراک و مرتعی خود را به مرور زمان از دست بدهیم و علفهای هرز جایگزین آنها بشود.
معاون اداره مرتع ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری بیان کرد: ورود زودهنگام دام به مراتع علاوه بر تخریب مراتع به خود دامدار نیز در سالهای آینده خسارت وارد میکند و نمیتواند از مرتع برای چرای دام استفاده کند، زیرا عمر مفید مرتع کاهش پیدا میکند.
وی با تاکید بر اینکه مراتع ییلاقی چهارمحال و بختیاری عمدتا ظرفیت ۱۰۰ تا ۱۲۰ روز چرای دام را دارند، یادآور شد: این مدت معمولا از اواخر اردیبهشتماه آغاز و تا اواخر شهریور است، عموما گیاه در اواخر اردیبهشت رشد خود را تکمیل و وارد فاز زایشی شده، بنابراین دام میتواند برای عملیات چرا وارد مرتع شود، در عملیات چرا بذر با خوراک وارد سیستم گوارشی دام میشود و با گردش در مرتع شاهد پراکنش بذر خواهیم بود و بقای مرتع تضمین میشود.
سلیمانی ادامه داد: امسال بر اساس شاخصها زمان ورود دام به مراتع چهارمحال و بختیاری ۲۵ اردیبهشت تعیین شد و خروج دام نیز باید اواخر شهریور انجام شود.
معاون اداره مرتع ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به بحث آتشسوزی مراتع، تاکید کرد: برخی مراتع در قشلاق قرار دارند، اگر علوفه رشد و مصرف نشود، باعث خشکیدگی علوفه میشود، مراتعی که دست نخورده باقی مانده است، با کوچکترین سهلانگاری مانند روشن کردن آتش، سیگار و ... شاهد وقوع حریق در مراتع خواهیم بود.
وی در پایان گفت: برای جلوگیری از حریق در مراتع دستور چرای سبک دام، ایجاد آتشبر، ایجاد شخم و شیار در جهت شیب، صدور اطلاعیه، برداشت علوفه بهصورت دستی و اخطار به دامداران انجام میشود.
انتهای پیام
تبعات ورود زودهنگام دام به مراتع
ایسنا/چهارمحال و بختیاری معاون اداره مرتع ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه اگر دام زودتر از موعد تعیین شده وارد مرتع شود، آثار مخرب بر روی مرتع دارد، گفت: همواره بارندگیهای بهاره داریم، اگر در زمان بارندگی این دام وارد مرتع شود، سم گوسفندان باعث لگدکوبی خاک و از بین رفتن ساختمان خاک میشود و اجازه نفوذپذیری آب به خاک را نمیدهد.
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات