به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه شبکه فاکس نیوز، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در روز جمعه ۱۲ اوت ۲۰۲۱ شهر واشنگتن دی.سی را به قصد گذراندن تعطیلات تابستانی در کمپ دیوید ترک کرد. سه روز بعد جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا به او خبر داد که اشرف غنی، رئیس جمهور سابق افغانستان از کشورش فرار کرده و طالبان در آستانه تصرف شهر کابل است.
فرانکلین فوئر، خبرنگار مشهور مجله آمریکایی آتلانتیک در کتاب جدید خود با نام "آخرین سیاستمدار" جزئیاتی را درباره اتفاقات داخلی کاخ سفید در حین فرآیند خروج فاجعهبار آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱ نوشته است.
به نوشته این خبرنگار آمریکایی، بایدن هنگامی که خبر فرار اشرف غنی از افغانستان را شنید "از شدت خشم از کوره در رفت و گفت: راحتم بگذارید!"
دولت جو بایدن در آن زمان به دنبال واگذاری تدریجی مسئولیتهای امنیتی به دولت وقت افغانستان تا تاریخ ۳۱ اوت ۲۰۲۱ بود؛ زمانی که طالبان نیز شروع به پیدا کردن نقشی فعال در حاکمیت این کشور میکرد. اما شبه نظامیان طالبان در پی خروج آمریکا از چندین پایگاه نظامی، شروع به تصرف برق آسای مناطق افغانستان کرده و قبل از آنکه اشرف غنی فرار را بر قرار ترجیح دهد، در حال پیشروی در مناطق این کشور بودند.
در اولین هفتههای ماه اوت ۲۰۲۱ چندین مقام رده بالای کاخ سفید عازم تعطیلات تابستانی شدند. بایدن برای تعطیلات به کمپ دیوید رفت و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز عازم همپتونز شد. جن ساکی که در آن زمان سخنگوی کاخ سفید بود نیز به همراه خانوادهاش به تعطیلات رفت.
روز ۱۶ اوت ۲۰۲۱، یک روز بعد از فرار اشرف غنی از کابل، هواپیمای ترابری سی-۱۷ ارتش آمریکا همراه با انبوهی از جمعیتی که به دنبال فرار از افغانستان بودند در حال برخاستن از فرودگاه حامد کرزای بود که جمعیتی مستأصل از مردم در باند فرود تلاش کردند با چسبیدن به بدنه هواپیما همراه با آن فرار کنند و بعداً تصاویری از سقوط بسیاری از این افراد از ارتفاع بالا از این هواپیما منتشر شد.
فوئر در کتابش نوشت: جن ساکی با مشاهده تصاویر سقوط این افغانها از آسمان دریافت که باید تعطیلات با خانوادهاش را پایان دهد.
این خبرنگار آمریکایی ادامه داد: ساکی به ران کلین، رئیس دفتر سابق کاخ سفید نوشت: من در نظر دارم که برگردم. کلین در پاسخ به او گفت: متأسفم. فکر میکنم که لازم است برگردی."
فوئر در کتاب خود تصریح داشت، بایدن توجهی ویژه به موضوع خارج سازی غربیها و حامیانشان از افغانستان نشان داده و نظراتی را برای آنکه تعداد هر چه بیشتری سوار هواپیما شوند و افغانستان را ترک کنند مطرح ساخته و درخواست کرد که اطلاعات به روز درباره کسانی که به شکل ایمن از افغانستان خارج شدند در اختیار او گذاشته شود.
فوئر ادامه داد، همچنان که افغانستان تحت فشار طالبان در حال فروپاشی بود، دولت جو بایدن بیش از ۱۲۰۰۰۰ نفر را از افغانستان خارج کرد اما نتوانست این احساس را که واکنشی کند به وضعیت نشان داده، برطرف کند. این حقیقت که علاوه بر رسانههای محافظهکار، "ستون نویسها و خبرنگاران مقبول حلقه نزدیک به جو بایدن شروع به طرح شدیدترین انتقادها از عملکرد دولت او در فرآیند خروج از افغانستان کردند برای کاخ سفید دردناک بود".
فوئر بیان کرد: "در زمان اوج بحران، بایدن زمان کافی برای آنکه به دقت همه اخبار را بخواند نداشت اما میدانست که پوشش خبری از این بحران بسیار تند است. این وضعیت او را بسیار سرخورده ساخت. او اذعان کرد: دیگر دست از سر ما برنخواهند داشت."
به نوشته خبرنگار آتلانتیک، این انتقادات تاثیری بر این که بایدن تصمیمش را درباره ترک افغانستان تغییر دهد یا انزجار از "خرد متعارف نخبگان سیاست خارجی" را کنار بگذارد نداشت.
او نوشت: "بایدن بعد از به چالش کشیدن پیشگوییهای متوهمانه آنها برای مدت طولانی در خصوص پیشرفت (در فرآیند خروج) نمیخواست دیگر عقب نشینی کند. در حقیقت اتفاقاتی که از محل صندلیاش در اتاق وضعیت مشاهده کرد، این باور او را تایید کرد که خارج شدن از یک جنگ بدون امید بهترین و تنها مسیر درست است."
کتاب فوئر به شرح اتفاقات دو سال اول ریاست جمهوری بایدن از روز تحلیف تا انتخابات میاندورهای ۲۰۲۲ پرداخته و قرار است فردا (سه شنبه) وارد بازار شود.
انتهای پیام
نظرات