• دوشنبه / ۱۵ آبان ۱۴۰۲ / ۱۱:۰۷
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402081510729
  • خبرنگار : 50604

ایسنا گزارش می‌دهد؛

«کاملینا» معجزه روغنی برای دور زدن خشکسالی در گلستان

«کاملینا» معجزه روغنی برای دور زدن خشکسالی در گلستان

ایسنا/گلستان معرفی گیاهان جدیدی که بتواند در شرایط خشکسالی عملکرد اقتصادی و رضایت‌بخش داشته باشند، از راهکارهای منطقی برای رفع چالش‌های پیش‌روی آب و کشاورزی است و رقم «سهیل» از دانه روغنی «کاملینا» در ردیف همین گیاهان اقتصادی است.

حدود ۹۵ درصد مصرف دانه‌های روغنی کشور وارداتی است و سالانه حدود ۳.۳ میلیون تن روغن و دانه‌های روغنی وارد که از این مقدار حدود ۱. ۲ میلیارد دلار صرف واردات دانه‌های روغنی می‌­شود، یعنی تنها پنج درصد از نیاز کشور به روغن در داخل تولید شده و بخش اعظم آن از خارج تأمین می‌شود.

با هدف دستیابی به امنیت غذایی و همچنین برای پاسخگویی به مطالبه و انتظار مردم برای تولید پایدار روغن کشور بایستی همه عوامل اثرگذار از قبیل فنی و علمی، بازرگانی و حمایتی را مدنظر قرار داد تا همواره توجیه اقتصادی برای کشت محصولات کشاورزی توسط زارع برقرار باشد.

دانه‌ای به اسم "کاملینا" که حالا با نام ایرانی «سهیل» ثبت ملی شده، دانه‌ای با وجود ۴۰ درصد روغن، مقاومت بالا در مقابل خشکسالی و مصرف کم آب عملاً به معجزه‌ای برای تولید روغن کشور، آن هم در این شرایط خشکسالی می‌ماند.

کنجاله کاملینا منبع خوب تغذیه دام

این گیاه علاوه بر وجود روغن بسیار و مقاومت بالا، دوره رشد کوتاهی داشته و می‌تواند ظرف مدت کوتاهی به مرحله برداشت برسد، علاوه بر این کنجاله این گیاه هم گزینه مناسبی برای تغذیه احشام در شرایط خشکسالی است.

گیاه روغنی کاملینا از منظر اینکه کشت یک گیاه روغنی را در شرایط نامساعد دیم فراهم می‌کند و این امکان را به زارع می‌­دهد تا در مناطقی که شرایط کشت کلزا فراهم نیست،  زراعت گیاه روغنی انجام بدهد، اهمیت دارد. در شرایط مناسب و مطلوب در کشت دیم، کاشت گیاه کلزا و در شرایط نامساعد دیم، کاشت کاملینا زراعت پایداری را فراهم می‌­‌کند.

«کاملینا» معجزه روغنی برای دور زدن خشکسالی در گلستان

«کاملینا» روغن ضد سرطان و چاقی  

کاملینا گیاه روغنی پاییزه و هم‌خانواده کلزا است، کشت این محصول در انواع خاک­‌ها حتی خاک­‌های سبک و شنی و حتی خاک­‌های فقیر و دارای مواد مغذی پایین و زمین­‌های پست و حاشیه‌ای هم قابل انجام است. این محصول دارای ۲۸ درصد روغن و حاوی ۲۷ تا ۳۲ درصد پروتئین و روغن آن از امگا ۳ برخوردار بوده که باعث پیشگیری از چاقی و سرطان می‌شود. روغن کاملینا به دلیل برخورداری از «الفاتوکوفرول» و ویتأمین E بالا که خود آنتی‌اکسیدان قوی هستند نیاز به هیچ‌گونه افزودنی برای افزایش ماندگاری ندارد.

شدت خشکسالی در دهه اخیر به  ویژه در دیمزارهای واقع در مناطق شمالی گلستان به گونه‌ای است که در بیشتر این مزارع ساقه‌های گندم قبل از خوشه دهی،  خشک می‌شود و در برخی دیگر از مزارع نیز که خوشه‌های بسیار اندکی دارند، جمع‌آوری محصول برای بهره‌برداران مقرون به صرفه نیست، در چنین شرایطی توسعه کشت کاملینا  علاه بر اینکه به تولید روغن در کشور کمک  کرده، معیشت کشاورزان گلستانی را نیز تأمین می‌کند.

خرید تضمینی کاملینا در گلستان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به خشکسالی‌های اخیر، کاهش منابع آبی و تغییر اقلیم در استان گلستان گفت: در حال حاضر اصلاح الگوی کشت و تولید محصولات کم‌آب  که بتواند اقتصاد کشاورزان را نیز تأمین کند، یک ضرورت مهم در استان است.

محمد برزعلی از خرید تضمینی دان‌های روغنی کاملینا در استان خبر داد و افزود: به منظور حمایت از کشاورزان محصولات تولیدی آن‌ها امسال مشابه محصولاتی نظیر کلزا و گندم به صورت تضمینی خریداری می‌شود تا کشاورزان دغدغه فروش محصول را نداشته باشند.

وی با اشاره به اینکه کاملینا به صورت پاییزه و با استفاد بر بارش‌های طبیعی و بدون نیاز به آبیاری در اراضی دیم، پرورش می‌یابد، تصریح کرد: کشت گیاه کاملینا به عنوان یک اتفاق بزرگ در حوزه کشت دانه‌های روغنی بوده و توسعه آن، کشور را به سمت مسیر خودکفایی دانه‌های روغنی پیش خواهد برد.

«کاملینا» معجزه روغنی برای دور زدن خشکسالی در گلستان

کاملینا مقاوم در برابر تنش‌های خشکی و سرما

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه گیاه کاملینا گیاه بسیار مقاوم نسبت به تنش‌های سرمایی، خشکی و شوری است، گفت: کشت کاملینا در دیمزارهای استان گلستان نسبت به کشت گندم و کلزا عملکرد قابل توجه‌تری داشته و از نظر اقتصادی به صرفه‌تر است.  

علی موسی‌خانی با بیان اینکه  کشت کاملینا در اراضی که امکان کشت کلزا وجود نداشته و یا زمان مناسب کشت آن از دست رفته به کشاورزان توصیه می‌شود، افزود: خرید تضمینی محصول کاملینا از سال گذشته در دستور کار دولت قرار گرفت و این محصول هر کیلو ۳۳ هزار تومان از کشاورزان خریداری شد.

وی با بیان اینکه قیمت خرید امسال کاملینا هنوز اعلام نشده و متناسب با افزایش قیمت سایر محصولات قیمت‌گذاری و اعلام خواهد شد، گفت: عملکرد کاملینا در شرایط نرمال در دیمزارهای استان گلستان به طور متوسط یک هزار کیلو تا یک هزار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار است و در شرایط عالی تا دو تن در هکتار نیز عملکرد داشته است.

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان، کشت کاملینا در نوار شمالی استان گلستان که به شدت متأثر از تنش‌های خشکسالی بوده را توصیه کرد و افزود: در شرایط خشکسالی شدید سال گذشته که اراضی گندم این منطقه 100 درصد آسیب دید، محصول کاملینا ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار عملکرد داشت.

«کاملینا» معجزه روغنی برای دور زدن خشکسالی در گلستان

استقبال کشاورزان گلستانی از کشت کاملینا

موسی خانی از استقبال کشاورزی از کشت کاملینا در استان خبر داد و تصریح کرد: سال گذشته کشاورزان گلستانی تقریباً در ۳۰۰ هکتار از اراضی استان کاملینا کشت کردند که به دلیل عدم خرید تضمینی با مشکلاتی در فروش مواجه شدند اما امسال با توجه به خرید تضمینی کاملینا، کشاورزان گلستانی تا امروز استقبال خوبی از کشت کاملینا داشتند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه برنامه ابلاغی دولت برای خرید هزار و ۵۰۰ هکتار کاملینا در استان گلستان است، گفت: با توجه به استقبال کشاورزان گلستانی پیش‌بینی می‌شود بیش از مقدار ابلاغی در گلستان کاملینا کشت شود.

وی بهترین زمان کشت کاملینا در استان گلستان را نیمه دوم آبان اعلام کرد و افزود: امکان کشت کاملینا در آذرماه و حتی تا اسفندماه نیز امکان‌پذیر است و این گیاه حساسیت به تاریخ کشت نداشته و در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد نیز برداشت می‌شود.

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به اینکه بذر کاملینا برای ارائه به کشاورزان به میزان کافی در مراکز جهاد کشاورزی وجود دارد، افزود: در حال حاضر بذر سهیل با قیمت هرکیلو ۸۰ هزار تومان در مراکز جهاد کشاورزی ارائه می‌شود.  

به گزارش ایسنا، بیش از ۹۵ درصد روغن خوراکی مورد نیاز کشور وارداتی است و به این منظور سالانه چندین میلیارد دلار ارز از کشور خارج می‌شود. این آمار نگران‌کننده برای کشوری با پتانسیل و ظرفیت بالای تولید محصولات کشاورزی مناسب نیست. یکی از راه‌های مهم برای افزایش تولید دانه‌های روغنی استفاده از زیست فناوری و اصلاح ژنتیک متناسب با شرایط اقلیمی و بومی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۵ ۱۶:۴۷

بابا اصلا بذرش گیر نمیاد چقد دنبال اون گشتم پیدا نکردم

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۵ ۱۷:۴۵

من به کشاورزان گلستان خسته نباشید میگم‌.پیشنهاد میکنم‌ این کشت را انجام ندهید من در شهرستان رومشکان از توابع لرستان هستم پارسال ما هم این کشت را انجام دادیم من در یک هکتار ۲۱۶۰کیلوگرم برداشت کردم که مثل طلا پاک کردیم وتحویل دادیم .حالا جهاد کشاوذزی بعداز گذشت۶ماه پول مارو که ندادن هیچی یه لیست منتشر کرده که از هرتن۲۵۰ کیلو کم کردن میگن اتحادیه که تحویل گرفته کم اورده .از کجا معلوم کم اورده یا جای دیگه نفروخته. خلاصه این کاررو نکنید اعصاب خرابی میمونه براتون .موفق باشین

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۶ ۰۸:۰۳

سلام کشت خوبی به نظر من ولی حیف چه صد حیف که دولت خریداری میکنه و موقع پرداخت پولش از کشت این گیاه پشمون میشی من برج ۳ دادم تحویل الان برج ۸ هنوز نصف پولش بهم ندادن

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۶ ۰۹:۰۲

با سلام ، بالاترین کشت کاملینارو در سال 1402 شهرستان کوهدشت انجام داد ، من 2هکتار کشت کردم 2 تن برداشت کردم ، 20خرداد تحویل دادیم هنوز پولمونو ندادن ، لطفاً اگه کسی در کشور مسئول هس یا کاری از دستش بر میاد واسه رضای خدا پیگیرش کنه

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۶ ۱۳:۰۸

چه فایده وقتی پولش رو پرداخت نمی‌کنند

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۶ ۱۷:۰۸

قابل صرفه برا کشاورزان نیست ، جو بریزید بهتره این هست

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۰ ۰۰:۳۰

سلام بخدا من تو رومشکان ۴ هکتار کشت کردم ولی هنوز خبری از پولش نیست اول کیلویی ۹۰ تومان دادن خریدم کیلوی سی خورده ای خریدن دادن یه کارخونه دار گلستانی که هنوز بعد ۵ ماه خبری از پول نیست