به گزارش ایسنا، سید ابراهیم رئیسی ظهر شنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۲ در اجلاس اضطراری سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی درباره جنگ غزه در «ریاض» عربستان سعودی سخنرانی داشت؛ در یادداشت احسان صالحی با عنوان «قلههای مهم نطق رئیسجمهور در اجلاس ریاض» به ترتیب میخوانیم:
« ۱- اجلاس اضطراری سازمان همکاری اسلامی دیرهنگام برگزار شد. رئیس جمهور کشورمان در همان روزهای اول بحران، پیشنهاد برگزاری اجلاس فوقالعاده را بیان کرده بود که سرانجام پس از ۵ هفته از آغاز جنایات رژیم صهیونیستی به صورت مشترک با اتحادیه عرب برگزار شد.
۲- رئیس جمهور از لحظه عزیمت، رویکرد اصلی خود را در این سفر، تمرکز بر ریشه بحران یعنی حمایتهای امریکا از رژیم اشغالگر قرار داد. جمله مهم «امریکا هم ماشین جنایت جنگی رژیم صهیونیستی و هم سوخت آن است» در مقابل رفتارهای ریاکارانه امریکاییها در هفتههای اخیر که خود را در ظاهر نگران و علاقهمند پایان جنگ نشان میدادند، بیان شد. تأکید بر عامل اصلی استمرار بحران و کنار زدن نقاب تزویر از چهره امریکا کار منحصر به فرد نماینده ملت ایران در اجلاس مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب بود که حدود ۴۰ نفر از سران کشورها در آن سخن گفتند.
۳- نقطه تمایز دیگر در سخنان رئیس جمهور، تأکید بر راهحل پایدار یعنی تشکیل دولت فلسطینی بر مبنای ایده مترقی «هر فلسطینی یک رأی» بود. این مسأله در حالی مطرح شد که حتی در بین سران کشورهای اسلامی نیز ایده تشکیل دو دولت که در واقع مشروعیت بخشیدن به غصب حقوق ملت فلسطین است، متأسفانه فراگیر شده است؛ به نحوی که حتی در بیانیه پایانی اجلاس هم به آن به عنوان یک راهحل اشاره شد. در حالی که تجربه سالهای اشغالگری نشان داده است در مقابل اشغالگر متجاوز، به هیچ وجه این راهحل کارا نیست و اشغالگرانی که آرزوی باطل «نیل تا فرات» را در سر میپرورانند و حتی برخلاف مصوبات و قطعنامههای مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل همچنان به تجاوزات و شهرکسازیها ادامه میدهند، به هیچ عنوان با این ایدههای تجربه شده و شکست خورده متوقف نمیشوند.
۴- امتیاز دیگر نطق رئیس جمهور، تجلیل از مقاومت شجاع فلسطین و نام بردن صریح از «حماس قهرمان» بود. در حالی که متأسفانه حتی برخی سران سازشکار کشورهای اسلامی به دنبال محدود کردن گروههای مقاومت هستند، آقای رئیسی با صراحت از مقاومت به عنوان تنها راه عقب راندن اشغالگر متجاوز یاد کرد و از گروههای مقاومت در فلسطین و لبنان با صدای رسا تمجید کرد.
۵- رئیس جمهور در بخش پیشنهادها و «چه باید کرد» ۱۰ راهحل را به عنوان راهحلهای فوری و کوتاه مدت بیان کرد که ۵ مورد از آنها در بیانیه پایانی اجلاس نیز گنجانده شد. در عین حال، پیگیری سایر پیشنهادها بخصوص شناسایی ارتش اسرائیل به عنوان سازمان تروریستی باید دستور کار و موضوع مطالبهگریهای رسانهای و پیگیریهای سیاسی و دیپلماتیک باشد.»
انتهای پیام
نظرات