«حسین مسرت» در گفتوگو با ایسنا یکی از مشاهیر استان را «میرزا محمدعلی حکیم یزدی» نام میبرد و در مورد وی تصریح میکند: حاج میرزا «محمّدعلی» فرزند «میرزا عبدالوّهاب» و متخلّص به «حکیم» بود که در سال ۱۲۴۲ هجری قمری در یزد به دنیا آمد.
وی ادامه میدهد: میرزا محمدعلی به غیر از آن که طبیبی حاذق بود، شاعر سرشناسی در یزدِ دوره ناصرالدین شاه قاجار بود و به همین دلیل نیز اطللاعات کمی در مورد زندگیاش موجود است.
مسرت به نقل از وامق یزدی که از میرزا عبدالوّهاب پدر میرزا محمدعلی با لقب «علامة العلمایی، جالینوس الزمانی» یاد کرده است، میگوید: نسلاً بعد نسل، طبیب و طبیبزاده بودهاند.
وی خاطرنشان میکند: میرزا محمّدعلی که ابوالقاسم ملکی یزدی از او به عنوان «فقیه، عارف، ادیب و شاعر» یاد میکند، نخست تخلّص شاعری «قتیل» را داشت و وامق او را چنین توصیف میکند: «جوانی است مطبوع و شکیل و با حداثت سن، به غایت دانا و نبیل»؛ اما بعدها به واسطهی اشتهار در طب به شیوهی نیاکانش تخلّص «حکیم» را برمیگزیند و ملقب به «حکیمباشی» میگردد.
این محقق یزدی میگوید: وامق یزدی در مورد طبع شعر حکیمباشی مینویسد؛ «در غزل، پیرو سبک صائب تبریزی و کلیم کاشانی بوده است و به درج نمونههایی از اشعار او در تذکرهاش به نام میکده میپردازد.»
مسرت با اشاره به این که حکیمباشی از شاگردان یحیی مدرّس(فدایی یزدی) شاعر دوره قاجار یزد بوده است، اظهار میکند: دیوان غزلیّات او که به خط نسخ و نستعلیق زیبای خود اوست شامل نزدیک به ۱۵۰۰ بیت است که برگزیده غزلیّات و رباعیّات آن از سوی «محمود ملکی» در حدود سال ۱۳۵۶ هجری شمسی چاپ شده است.
به گفته این پژوهشگر حوزهی فرهنگ و ادب، حکیم یزدی که از اطبّای خوش سلیقهی این دیار بوده، کتابی هم در زمینهی مسائل علم طب و درمان را به گونهی منظوم سروده و به «منظومهی ناصری» موسوم ساخته ولی عمرش به پایان رسیده لذا برادرش یعنی آقا میرزا جواد فیلسوف الحکما، آن را به پایان رسانده است.
وی متذکر میشود؛ چنانکه در تذکره سخنوران یزد دیده می شود او غزلی به استقبال غزل ناصرالدّین شاه قاجار سروده و شاید به همین سبب، کتاب طبّ منظوم خود را به شیوهی دیگر نویسندگان عصر ناصری، «منظومۀ ناصری» نام نهاده است ولی در دیباچۀ غزلیّات حکیم که بخشی از آن را «محمود ملکی» آورده، نامش بنا بر بیت زیر «طیب الاطبّا» است؛ «در این نسخه گلها چو منظوم شد به طیب الاطبّا موسوم شد»
وی با بیان این اطلاعی در مورد مکان نگهداری این نسخه در دست نیست، اضافه میکند: البته وزیری مینویسد که نسخه مذکور نزد اولادش نگهداری میشود و چنان که از درون دیباچهی غزلیّات حکیم برمیآید، نزد محمود ملکی یزدی بوده است.
مسرت در ادامه با بیان این که جامعترین جایی که اشاره به زندگی، آثار و خاندان او دارد، دیباچهی غزلیّات حکیم به کوشش «محمود ملکی یزدی» است، به نقل از آن میگوید: حکیم «علوم متداوله عصری را در یزد تکمیل و به شغل طبابت که حرفهی اجدادی او بوده، میورزد و در سال ۱۲۶۲ قمری برای دیدن ممالک مختلفه به مسافرت پرداخته و در ۱۲۶۴ قمری از راه تهران به یزد مراجعت میکند. آنچه مسلم است شاه وقت [ناصرالدّین شاه قاجار] فریفتهی معلومات و دانش او شده و اصرار میورزد که در تهران معظّمله را نگاه دارد، ولی به وطن مألوف مراجعت میکند و به امر طب و طبابت اشتغال میورزد.»
وی با بیان این که حکیم در سال ۱۲۸۷ هجری قمری در یزد درمیگذرد، ابراز میکند: او دارای دو دختر و سه پسر بود که هر سه طبیب بودند؛ میرزا محمّد صادق طبیب که طبیب مقیم یزد بود، میرزا مرتضی حافظ الصحّۀ یزدی ملقب به مسیح الممالک و رئیس حفظ الصحّۀ یزد در زمان مظفرالدّین شاه قاجار، و نیز میرزا عبدالوّهاب ملکی یزدی معروف به ملک الاطبّاء که طبیب مقیم یزد و دارالشفای رضوی مشهد بود.
مسرت در پایان خاطرنشان میکند؛ حکیم یزدی همچنین جدّ میرزا محمّدعلی حافظ الصحّۀ یزدی رئیس کمیسیون حفظ الصحّۀ یزد، جدّ میرزا غلامحسین سلطان الحکما و جدّ دکتر محمد حافظی(درگذشت سوم شهریور ۱۳۳۹ شمسی) پزشک مقیم تهران و یزد که همگی از فرزندان میرزا مرتضی بودند و نیز جدّ دکتر میرزا ابوالفضل مسیح الممالک(کمالنیا)پزشک مقیم یزد و مشهد و دکتر محمّدعلی ملکی یزدی وزیر بهداری دولت دکتر محمّد مصدق در سال ۱۳۳۰شمسی از فرزندان میرزا عبدالوهاب بود.
انتهای پیام
نظرات