به گزارش ایسنا، با حملات نیروهای مسلح یمن به کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که عازم بندر ایلات هستند، فشار اقتصادی شدیدی متوجه تل آویو شده اما سکوت برخی کشورهای عربی در قبال جنایات جنگی رژیم صهیونیستی و حتی همراهی برخی از آنها با تلآویو، انتقادهای بسیاری را در میان افکار عمومی کشورهای اسلامی در پی داشته است.
«عباس خامهیار» کارشناس مسائل منطقه در گفتوگو با ایسنا درباره دو بام و هوا بودن سیاست برخی کشورهای عربی و اسلامی منطقه در مقابله با رژیم صهیونیستی گفت: این یک معضل اساسی است که گذشته و امروز جهان عرب با آن رو به رو هستیم و چیزی از جهان عرب به معنای خوانش سنتی آن باقی نمانده است و در مساله فلسطین و غزه این فروپاشیدگی دو چندان است.
رایزن پیشین فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان گفت: آفریقای جنوبی به لحاظ جغرافیایی، فرهنگی و مذهبی از ما فاصله دارد اما میبینیم این کشور و برخی کشورهای آمریکای لاتین وارد عمل شده و در دادگاه لاهه از جنایات رژیم صهیونیستی شکایت میکنند و از فشارهای سیاسی و بینالمللی هم واهمهای ندارند اما کشورهایی در منطقه ما هستند که هم قوم و مذهب و فرهنگ فلسطینیان هستند و بسیار مدعی اما از پشت خنجر میزنند یا به لحاظ سیاسی و تبلیغاتی و اقتصادی بیشتر از آنکه به کمک فلسطین بروند با اسرائیل همراهی دارند. حدود ۸۰ کشور عربی و اسلامی در جده جمع میشوند و قطعنامه میدهند و کلی سخنرانی میکنند اما قادر به امدادرسانی حتی در حد رساندن یک بطری آب به غزه نیستند. این نشاندهنده اوج وابستگی و اوج ضعف آنها در برابر قدرتهای بزرگ غربی به ویژه آمریکاست.
وی ادامه داد: این اقدامات ناشی از ۲ مقوله است؛ یکی فشار آمریکاییهاست که قادر به هیچگونه رویکردی در مساله فلسطین نیستند و کشورها را تحت فشار میگذارند تا اسرائیل از تنگناها عبور کند و دیگری کینه دیرینهای است که کشورهای عربی و اسلامی نسبت به جنبشهای اسلامی از جمله اخوان المسلمین دارند که اسلام سیاسی را دنبال میکنند و حماس نیز از این جمله است.
خامهیار گفت: برخورد تبلیغاتی، رسانهای و سیاسی برخی کشورهای عربی و اسلامی در منطقه در همراهی با اسرائیل همواره نشان داده است که اینها نسبت به اسلام سیاسی از ابتدا خصمانه رفتار کردند و این گونه اقدامات در بحبوحه مقاومت علیه اسرائیل قابل تامل است.
وی خاطرنشان کرد: به دلایل گوناکون با نظم جدیدی مواجه هستیم که در آن برخی کشورها از جمله یمن میتوانند در معادلات آینده و در نظم نوین بازیگر عمده باشد به خاطر اینکه از همه توانمندیهای خودش در ارتباط با محور مقاومت استفاده میکند. از این رو اتکا به غربیها و مماشات با آنها هیچ تضمینی برای آینده پروژههای بزرگ اقتصادی این کشورها نیست.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در دو سه دهه اخیر دیدیم آمریکا همپیمانان خود را در لحظات سرنوشت ساز و مخاطره انگیز تنها گذاشته است. بنعلی، مبارک و قذافی با وجود همپیمانی آمریکا اما رها شدند، همچنین شاهدیم در عراق و افغانستان چه روی داد. از این رو آنها نمیتوانند به آمریکا اتکا و اعتماد کنند و بر این اساس طراحی پیشرفتهای اقتصادی آینده را به این شکل چید. ضامن موفقیت این پروژهها همراهی اقتصادی یا کمک به فرار اسرائیل نیست، بلکه همراهی ملتهای خودشان و منطقه هستند که این پیشرفتها را تضمین میکند، امروز میدان خودآزمایی همه قدرتهای منطقه همراهی با مردم فلسطین و غزه است.
انتهای پیام
نظرات