به گزارش ایسنا، دفتر نخستوزیری عراق شنبه (هفتم بهمن) در بیانیهای اعلام کرده بود دور نخست گفتوگوها درباره پایان دادن به ماموریت ائتلاف بینالمللی به اصطلاح «ضد داعش» در عراق تحت ریاست «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق آغاز شد.
«فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق نیز در این باره گفته بود: عصر چهارشنبه سفیر آمریکا در بغداد به دیدار من آمد و پیام مهمی از سوی دولت آمریکا را به دولت عراق تسلیم کرد.
اظهارات مقامات عراقی و آمریکایی حاکی از آن است که اولین دور از گفتوگوهای میان دو طرف درخصوص پایان دادن به ماموریت ائتلاف بینالمللی در عراق که شنبه در بغداد برگزار شد و در آن با تشکیل «سه کارگروه» برای انجام فرآیند «ارزیابی و بررسی سطح تهدید داعش»، «الزامات عملیاتی و موقعیتی» و «تقویت توانایی نیروهای عراقی» موافقت شد.
یک مقام برجسته در وزارت خارجه عراق در گفتوگو با روزنامه «العربی الجدید» در این باره گفت در نتیجه کار کمیتههایی که روند ارزیابی را انجام میدهند، مذاکرات بین دو طرف انجام میشود تا برنامهای برای خروج آمریکاییها از عراق تدوین شود.
این مقام عراقی که به دلیل حساست موضوع حاضر به افشای هویتش نشده است، در این باره گفت: کمیتههای کاری که میان دو طرف تشکیل شده است، وظیفه ارزیابی وضعیت امنیتی و خطر داعش و آنچه ارتش عراق برای تکیه بر خود نیاز دارد را بر عهده دارند و کمیته دیگری نیز وضعیت امنیتی عراق را از پرونده مرزهای بینالمللی با شش کشور همسایه (ایران، ترکیه، سوریه، اردن، عربستان سعودی و کویت) گرفته تا شهرهای آزاد شده از لوث عناصر داعش در شمال و غرب کشور، مورد بررسی قرار میدهد.
وی افزود: این کمیته کار خود را با همکاری وزارت کشور و امور خارجه و نمایندگان ائتلاف بینالمللی آغاز کرده است.
طبق گفته این مقام عراقی، تاکنون مشخص نیست که روند کار کمیتههای مذکور برای تکمیل ارزیابی یا بررسی سه پرونده مذکور چه مدت طول میکشد، اما پیشبینی میشود که این روند به چند ماه زمان نیاز داشته باشد.
وی ادامه داد: پس از آن توافق خواهد شد که آمریکا و عراق با توجه به ارزیابی موجود وارد مرحله دیگری از مذاکرات شوند.
این مقام عراقی در ادامه اعلام کرد: پایان دادن به نقش ائتلاف در عراق، در صورت تصمیم گیری واقعی، در چارچوب یک برنامه زمانی و چند مرحلهای قرار خواهد گرفت که ممکن است بین ۲ تا سه سال ادامه یابد.
در همین راستا، «یاسر وتوت» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق به العربی الجدید اعلام کرد: مرحله دوم پس از تشکیل کمیتههای مذکور، ترسیم سازوکارهای خروج نظامیان خارجی از کشور است. ما در دوره آتی ممکن است شاهد برگزاری جلسات دیگری با طرف آمریکایی برای بررسی این موضوع باشیم.
وتوت افزود: تیم عراق که متشکل از ارتش، مشاوران و فرماندهان امنیتی است، درصدد است تا برنامهای برای خروج تدریجی نیروهای خارجی تعیین کند، اما نگرانیهای سیاسی درباره احتمال طفره رفتن و تعلل نیروهای خارجی در اتخاذ تصمیم خروج وجود دارد و برخی احزاب و طرفهای سیاسی طی دو روز گذشته اعلام کردند که ممکن است فعالیتهای داعش ازسر گرفته شود و این همان چیزی است که ائتلاف بینالمللی ممکن است از آن به عنوان توجیهی برای ادامه حضور در عراق استفاده کند.
عضو پارلمان عراق در ادامه تصریح کرد: احزاب سیاسی، پارلمان و ائتلاف دولت و تیم تخصصی نظامی در حال نظارت بر روند خروج نیروهای خارجی هستند و به نظر میرسد که اتفاقات این بار متفاوت از گذشته است و وضعیت عراق به نظامیان خارجی اجازه نمیدهد که مدت زمان بیشتری در کشور بمانند؛ چراکه این حضور منجر به تنشهای امنیتی و همچنین تجاوز به مقرهای الحشد الشعبی و شهادت برخی از رزمندگان آن شده است.
در پی جنایت بزدلانه آمریکا در به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و همراهانشان در جاده فرودگاه بغداد، پارلمان عراق ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ با برگزاری نشستی درباره اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور، به خروج تمامی نیروهای خارجی رای داد.
با شروع اوت ۲۰۱۴ آمریکا یک گروه ائتلافی از متحدانش به بهانه مقابله نظامی با داعش در عراق تشکیل داد. کشورهای مختلف به صورت هوایی و کمکهای نظامی و نیروهای زمینی در این ائتلاف مشارکت کردند.
هدف از تشکیل این ائتلاف «هماهنگی و همکاری در مورد تهدیداتی» اعلام شد که داعش به وجود میآورد، اما پس از شکست داعش در سال ۲۰۱۷ و اعلام رسمی آن نظامیان ائتلاف آمریکا از خاک عراق خارج نشدند و تا به امروز نیز در این کشور حضور دارند تا اهداف و زوایای پنهان تشکیل آن برای همگان برملا شود.
انتهای پیام
نظرات