به گزارش ایسنا، «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه ایران در امور افغانستان پس از برگزاری دومین نشست گروه تماس منطقهای برای افغانستان که در تهران برگزار شد، طی نشست خبری با بیان این که نمایندگان شرکت کننده در این نشست با دولت و ملت ایران در ارتباط با حادثه دلخراش شهدای خدمت ابراز همدردی کردند، اظهار داشت: نشست گروه تماس منطقه ای امروز در تهران با حضور ۴ کشور از کشورهای منطقه و همسایه افغانستان شامل ایران، پاکستان، روسیه و چین با موضوع محوری افغانستان برگزار شد. این نشست در تداوم نشست هایی بود که در سطح منطقهای و بین المللی با توجه به حساسیت مساله افغانستان و رویدادهایی که امنیت و ثبات را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
وی افزود: در افغانستان نزدیک به سه سال قبل اشغالگران خاک این کشور را ترک کردند و شرایط جدیدی حاکم شد و افغانستان همچنان به عنوان موضوع اصلی در دستور کار همسایه این کشور و از موضوعات مهم سیاست خارجی است.
بخش عمده چالشها در افغانستان برگرفته از دوران اشغالگری است
کاظمی قمی تصریح کرد: یکی از مسائل مورد بحث امروز کشورهای همسایه این است که باید حمایت خود را از مردم افغانستان ادامه دهند، شرایط مردم افغانستان سخت است با مشکلات زیادی مواجه هستند بخش عمده این چالشها برگرفته از دوران اشغالگری است.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان خاطرنشان کرد: امروز ۴ کشور در این نشست بر ابتکار منطقهای تاکید داشتند و کشورهای همسایه در جهت کمک به امنیت این کشور در مبارزه با تروریسم و موضوعاتی در رابطه با مسائل انسان دوستانه و... همکاری منطقه ای را به صورت محوری دنبال میکنند.
وی ادامه داد: یکی از نگرانیهایی که مطرح شد مساله تروریسم بود که موضوعی است که هم مردم افغانستان و هم کشورهای همسایه و منطقه را تحت تأثیر قرار می دهد، شاهد اقدامات تروریستی در مسکو، قندهار یا اتباع چینی در پاکستان یا حوادث تروریستی داخل کشور در سیستان و بلوچستان بودیم، این نشان می دهد مساله تروریسم مورد توجه اشغالگران دیروزی است و امروز تلاش میکنند بیثبات سازی را تسری دهند.
نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان افزود: بر این اساس گفتمان امروز با همتایان در تهران در مسائل مربوط به تروریسم، کمک به امنیت و مرزها بود و این که فضایی به وجود آید که برای مهاجرینی که نزدیک به ۳۰ در صد از مردم افغانستان را تشکیل میدهند چارهای اندیشی شود.
توافقات خوب در نشست تهران
کاظمی قمی خاطرنشان کرد: این نشست دارای توافقات خوبی بود یعنی ابتکارات منطقهای به جامعه جهانی کمک می کند، واقعیت این است تحولات افغانستان اثرگذار بر محیط پیرامونی خود است، اگر تروریسم یا مساله مهاجرت همچنان ادامه دارد موجب دغدغه و نگرانی است، امروز حکومت سرپرست افغانستان در این کشور مستقر است اما مسائل افغانستان به این موضوعات تمام نمی شود، بلکه دیگرانی که دنبال بودند تا افغانستان سرزمینی برای دشمنان و رقیب آن ها شود همچنان این سرزمین مورد سوء هدف آنها است.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان ادامه داد: در نشست امروز ۴ کشور بر نقش مخرب آمریکا تاکید داشتند. آنچه امروز به جا مانده ناشی از اشغالگری است. این مساله در صحبتهای طرف های حاضر در نشست امروز بود این که آمریکایی ها باید پاسخگو باشند، مشکلاتی برای امنیت و مردم یک کشور ایجاد کنند الان هم که رفته اند دست از شرارت بر نمیدارند.
کاظمی قمی همچنین بیان کرد: کشورهای همسایه به ویژه جمهوری اسلامی ایران که بار سنگینی از افغانستان را همچنان به دوش میکشد حدود ۶ میلیون از اتباع در داخل کشور مساله مهمی است، دغدغههایی که در حوزه امنیتی مواد مخدر و تروریسم وجود دارد برای همسایگان دیگر یک موضوع است. لذا یک امر طبیعی است، دغدغه کشورهای همسایه افغانستان بر این باشد که یک ابتکار جمعی و تعامل با کابل را در مسیر ثبات سازی و سازندگی پیش ببرند. اگر توصیهای به حکومت سرپرست گفته میشود که از سر خیرخواهی است به معنی مداخلهگری نیست .
وی در ادامه اظهار داشت: با توجه به این که چند روز آینده شاهد نشست اجلاس دوحه سوم در قطر هستیم، این موضوع نیز امروز مطرح شد و چهار کشور ایران، روسیه، چین و پاکستان توصیه شان این است کشورهای همسایه و منطقه در این ابتکار منطقه ای مشارکت کنند. در اجلاس یک و دوم دوحه آنچه مطرح شد چیزی نبود که به مساله افغانستان کمک کند. موضوعاتی مطرح شد که هم شفاف سازی نشد.
کاظمی قمی یادآور شد: یکی از مسائل حضور نماینده ویژه در امور افغانستان بود، امروز یوناما در افغانستان حضور دارد، کشورهای منطقه مطرح کردند که یک نماینده چه صلاحیتی دارد چه موضوعاتی را می خواهد حل کند. در نتیجه اجلاس دوم دوحه نتوانست آنچه مطرح شده بود را برطرف کند.
از ابتکار تحمیلی دفاع نمیکنیم
نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان همچنین در ادامه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به هر ابتکاری که مسیر را برای حکومت سرپرست به عنوان حکومت مسئولیت مدار کمک کند، کمک خواهد کرد، اما اگر قرار است چیزی تحمیل شود و یا نتیجه ای نداشته باشد، دلیلی ندارد از آن ابتکار دفاع کنیم.
وی افزود: در نشست امروز در موضوعاتی که نگرانی های منطقهای را حل کند، گفت و گو صورت گرفت، قرار شد از مسیر دستگاه های دیپلماسی و... نتایج گفتوگوها منتقل شود، امیدوارم ابتکارات منطقهای چه در فرمت مسکو، کابل یا تهران و آنچه دغدغه کشورهای همسایه است، بتواند در اجلاس دوحه سوم با تشریک مساعی و طرح موضوعات اساسی ابتکارات را پیش ببرد.
افغانستان باید در حوزه سیاسی حکومتی از افراد صالح و از اقشار مختلف داشته باشد
کاظمی قمی افزود: اگر امروز افغانستان بخواهد برای برون رفت از بحرانهایی که برای آن به وجود آوردهاند چاره اندیشی کند باید در حوزه سیاسی حکومتی از افراد صالح و از اقشار مختلف داشته باشد.
کاظمی قمی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی اظهار کرد: قرار شد که نکات مهم مطرح شده در این نشست و دیدگاه های کشورهای حاضر در این نشست به صورت مکتوب و رسمی در اختیار حکومت سرپرستی افغانستان ، سازمان ملل، شورای امنیت و نشست دوحه قرار داده شود.
نشست تهران تریبون خوبی برای طالبان بود که نیامدند
وی در در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با چرایی عدم حضور حکومت سرپرستی افغانستان در نشست تهران گفت: ما از حکومت سرپرستی افغانستان برای شرکت در این نشست دعوت کرده بودیم، نامه ای از طرف ما برای آنها جهت شرکت در این نشست ارسال شده بود البته این نامه پیامی از چهار کشوری بود که در این گروه و نشست حضور دارند و این نشست تریبون خوبی بود که آنها(حکومت سرپرستی افغانستان) میتوانستند از آن استفاده کنند و البته تصمیم گیری در این زمینه در اختیار خودشان بودند که از این تریبون استفاده کنند یا نه و آنها در نهایت این تصمیم را گرفتند و صاحب اختیار خودشان بودند.
نیمی از حقآبه ملت ایران محقق شده است
کاظمی قمی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد حقآبه ایران از هیرمند تاکید کرد: در سال آبی جاری در چارچوب معاده ۱۳۵۱ هجری شمسی تا به امروز نیمی از حقآبه ملت ایران در چارچوب این معاهده محقق شده است.
وی با بیان اینکه امیدواریم بتوانیم با توجه به شرایط جاری و و اقدامات فنی و دیپلماتیک که انجام شده است مابقی این حقآبه نیز تامین شود، اظهار کرد چند روز آینده نشست کمیساریای آب در کابل برگزار میشود و یکی از مسائلی که در آن مطرح میکنیم اعزام هیئتهای فنی در حوزههای فنی و تخصصی به افغانستان است با توجه به اینکه وقتی در این کشور اتفاقاتی مانند سیل و مسائل این چنینی پیش میآید آنها در این زمینه با مشکلاتی روبرو میشوند.
کاظمی قمی با بیان اینکه امیدواریم در این ارتباط با توجه به مجموعه اقداماتی که صورت میگیرد ما به یک روال خوب و مناسب در مسئله تامین حقآبه ایران از هیرمند دست پیدا کنیم گفت : در این ارتباط همه دستگاههای دولتی نیز باید به وظایف خود عمل کنند.
تاکید بر احداث مجتمعهای کشت و صنعت در دو طرف مرز ایران و افغانستان
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که ما به دنبال آن هستیم و بر آن تاکید داریم احداث مجتمعهای کشت و صنعت در دو طرف مرز ایران و افغانستان است در این ارتباط ضروری است که کار مطالعاتی را شروع کنیم تا یک منافع مشترک پایدار برای دوکشوردر اطراف مرزها ایجاد شود.
وی با بیان اینکه مسئله تامین آب پایدار در استان سیستان و بلوچستان یکی از دغدغههای جدی دولت سیزدهم بوده است، خاطرنشان کرد در همین چارچوب شاهد این بودیم که یکی از اقداماتی که درمدت اخیر انجام شده است ایجاد دستگاههای آب شیرین کن و احداث چاه بوده است و امیدواریم با مجموعه اقداماتی که انجام میشود بتوانیم از بحران آب در این منطقه خارج شویم.
اشغالگران دیروز در قالب لباس دیپلماتیک همان اهداف قبل را دنبال میکنند
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین در بخشی از صحبتهای خود با بیان این که ما اصرار داریم که موضوع افغانستان یک موضوع منطقهای است، گفت: در حال حاضر اشغالگران دیروز افغانستان میخواهند در قالب لباس دیپلماتیک همان نقش و اهداف را در این کشور دنبال کنند.
کاظمی قمی در ادامه درباره این که ما و طالبان وجه مشترکی در مساله اشغالگری آمریکا داریم، اما در سیاستهای منطقهای چنین باوری وجود ندارد، گفت: همان طور که گفتم،
از هر ابتکار سازنده حمایت می کنیم، واقعیت این است آمریکا نه در افغانستان، بلکه در غرب آسیا و یا در کدام جغرافیا نقش سازندهای را ایفا کرده است؟ در افغانستان، عراق یا یمن دیدیم چه شد؟ در عراق شکست خوردند، مجبور شدند نیروهای نظامی را شبانه فراری دهند.
بزرگترین کمک آمریکا این است دست از حمایت از تروریستها بردارد
وی تصریح کرد: تعریف آمریکا از امنیت با تعریف مردم منطقه متفاوت است، بزرگترین کمک آمریکا این است دست از حمایت از تروریستها بردارد، امروز به اقدامات تروریستی دامن میزند، از داعش حمایت میکند؟ اولین مذاکرات رسمی ما با آمریکاییها در عراق بنا به درخواست دولت عراق بود، ما نشست برگزار کردیم، گفتیم سه جانبه باشد چون متولی دولت مردمی عراق است در همان مذاکره تاکید ما این بود همه به دولت عراق برای حل مشکلات امنیتی کمک کنیم.
کاظمی قمی ادامه داد: واقعیت این بود آمریکاییها به فکر امنیت مردم عراق نبودند، آنچه وارد مذاکره شدند برای این بود که در باتلاقهایی که خودشان ایجاد کرده بودند دچار مشکل شدند، آنها میخواهند هنجارهای خود را حاکم کنند، هر وقت دیدید آمریکا دست از حمایت از تروریست، دخالت خود در منطقه، حمایت از رژیم کودک کش اسرایل بردارد، بزرگ ترین کمک آمریکا همین است که دست از حمایت اینها بردارد.
دستگاه دیپلماسی با هر نمایندگی سیاسی که در خاک ایران تخطی کند، برخورد خواهد کرد
نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان در پاسخ به سوالی درباره اتفاق رخ داده در کنسولگری افغانستان در مشهد، گفت: مسالهای شنیدیم خانم محترمی توسط کارمند کنسولگری در مشهد مورد تعدی قرار گرفته، اما صحت این خبر را جایی ندیدم، اما هر نمایندگی سیاسی در خاک ایران اگر بخواهد تخطی کند، طبیعی است دستگاه دیپلماسی برخورد خواهد کرد. یک مورد هم در مشهد درباره مساله یک عکاس بود که بعد از احراز مساله گفتند آن کارمند از اینجا باید برود و این کار انجام شد.
طی ماههای اخیر آرام ترین فضای امنیتی را در مرزها داشتیم
وی در ادامه درخصوص مساله مرزها نیز گفت: در مساله نگرانی امنیتی و مرزی دو سه موضوع و با تاکید بر دیوارکشی بهصورت دیوار مدرن و مجهز در دستور کار قرار دارد، خوشبختانه این یک مصوبه است و تاکید مقامات کشور نیز بر این است که کار انجام شود، عملیات هم آغاز شده است.
کاظمی قمی گفت یکی از اقدامات اساسی که می تواند موجب اعمال حاکمیت ملی شود این است که مرزها را باید با قدرت حفاظت و پاسداری کرد، همکاریهای امنیتی میان ما و طرف افغانستان مورد توجه قرار دارد، اگر واقعبینانه بخواهیم ارزیابی دهیم طی ماههای اخیر ما آرام ترین فضای امنیتی را در مرزها داشتیم.
باید امنیت را با اقتصاد مرز گره بزنیم
وی خاطرنشان کرد: یکی از مسائل مورد توجه در مرزها این است که امنیت را با اقتصاد مرز گره بزنیم، این اقدام میتواند جلوی بسیاری از مسائل یا ورودهای غیر قانونی را گرفته و به کاهش قاچاق کمک کند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان افزود: به همین خاطر می بینید در ماه های اخیر آرامش نسبی در مرزهای ۲ کشور حاکم بوده است.
در کمک به بهبود شرایط افغانستان و خارج سازی از بحران با هیچ کشوری رقیب نیستیم
وی درباره اظهارات یک. مقام طالبان برای موضوعات اقتصادی، در نشست اقتصادی سن پترزبورگ گفت: ما در کمک به بهبود شرایط افغانستان و خارج سازی از بحران با هیچ کشوری رقیب نیستیم، همه کشورها را ترغیب میکنیم بیایند و به بهبود شرایط کمک کنند. سیاست کشورها با منافع ملی عجین است و به همین جهت از ثبات افغانستان سود میبریم و از نا امنی آن رنج می بریم، اگر به سمت سازندگی رفت، مواد مخدر کاهش یافته و یا سیر مهاجرت کم می شود، تروریسم کم می شود، بهانه اشغالگران برای حضور در این کشور کم می شود، در نتیجه افغانستان با هر مجموعه ای که بتواند دنبال سازندگی باشد، استقبال می کنیم یکی از موضوعات همکاری منطقه ای ما جمعی، تجارت و یا کمک های انسان دوستانه است و ما آمادگی داریم با کشورهای همسایه همکاری کنیم، چرا که هر چقدر ثبات در افغانستان ایجاد شود، می تواند به کاهش چالشها کمک کند و همچنین به بازگشت شرافتمندانه خواهران و برداران افغان که مجبور به ترک کشور خود شدهاند، کمک کند.
کابلوف به نشست امروز نرسید فردا به تهران میآید
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به این سوال که چرا «ضمیر کابلوف» فرستاده ویژه روسیه در امور افغانستان در نشست امروز حضور نداشت، تصریح کرد: آقای کابلوف فردا پنج صبح به تهران میآید ایشان پیام دادند که به علت مشکلات پرواز و تاخیر ایجاد شده در پرواز به اجلاس امروز نرسیدند. در ترکیب طرف روس در این اجلاس سفیران روسیه در کابل و تهران حضور داشتند که در این اجلاس شرکت کردند.
کاظمی قمی در پاسخ به سوالی در ارتباط با اجلاس دوحه ۳ و شرکت ایران در این اجلاس تصریح کرد : ما از هر ابتکار سازندهای به نفع مردم افغانستان استقبال میکنیم.
یکی از مشکلات اجلاس دوحه ۲ عدم تطبیق دستور کار اجلاس با مسائل داخلی افغانستان بود
وی با بیان اینکه اجلاس دوحه ۲ به اسم سازمان ملل برگزار شد و ما در آن شرکت کردیم، خاطرنشان یکی از مشکلات اجلاس دوحه ۲ عدم تطبیق دستور کار اجلاس با مسائل داخلی افغانستان بود و گزارشی که در این اجلاس مطرح شد با واقعیتهای داخلی افغانستان تطابق چندانی نداشت.
سیاست این است که در اجلاس دوحه ۳ حکومت سرپرستی افغانستان نیز شرکت کند
کاظمی قمی با بیان اینکه از آن زمان تلاشهای دیپلماتیک سنگینی شروع شده که دستور کارهای اجلاس دوحه ۳ نسبت به دوحه ۲ تغییر کند و ما این تلاشها را در قالب سازمان ملل و تعدادی از کشورها مشاهده میکنیم، اظهار کرد : سیاست این است که در اجلاس دوحه ۳ حکومت سرپرستی افغانستان نیز شرکت کند اگر آنها در این اجلاس شرکت کنند میتواتند مواضع خود را مطرح کنند و نظرات دیگر کشورها را نیز بشنوند و ما از این حضور استقبال میکنیم.
وی تصریح کرد : نکته بسیار مهم این است آنچه که در اجلاس دوحه ۳ مطرح میشود به نفع مردم افغانستان باشد و به آنها کمک کند.
زنان افغانستانی و اشتغال آنها
کاظمی قمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در نشست امروز موضوع تحصیل زنان افغانستانی و مشکلاتی که برای آنها در این زمینه به وجود آمده مورد توجه قرار گرفته است؟ گفت : یکی از موضوعاتی که در ارتباط با افغانستان، دغدغه مردم افغانستان، دولت ایران و کشورهای همسایه و همچنین جامعه جهانی است موضوع زنان افغانستانی و اشتغال آنها است.
وی با بیان اینکه در نشست امروز این موضوع مطرح شد و این مسئله میتواند یکی از مسائل مطرح در نشست دوحه ۳ نیز باشد، خاطرنشان کرد: کشور ما و دولت ایران همواره نگاه حمایتی از مردم افغانستان داشته است و بر همین اساس باب تعامل و گفتوگو را پیگیری میکند و در همین چارچوب از بابت خیرخواهی نیز بعضاً مشورتهایی را ارائه میدهد که این مشورتهای خیرخواهانه به معنای مداخله در امور داخلی این کشور نیست.
هیچ کشوری در دنیا به اندازه ایران در حمایت از مردم افغانستان و در تعامل با حکومت سرپرست عمل نکرده است
کاظمی قمی همچنین در این نشست تاکید کرد: هیچ کشوری در دنیا به اندازه ایران در حمایت از مردم افغانستان و در تعامل با حکومت سرپرست عمل نکرده است.
وی همچنین گفت : به دنبال تهیه نقشه راه جامع سازندگی افغانستان به عنوان کشورهای همسایه افغانستان هستیم.
کاظمی قمی اظهار کرد : تلاش داریم که در نشستهای بعدی گروه تماس ، کشورهای دیگر هم اضافه شوند.
تحصیل ۷۵۰ هزار دانش آموز افغانستانی در ایران
وی همچنین در این نشست گفت: ۷۵۰ هزار دانش آموز افغانستانی در ایران تحصیل میکنند.
نماینده ایران در امور افغانستان یادآور شد ما بارها به مقامات سرپرستی افغانستان گفتهایم که افغانستان اثرپذیر و اثرگذار در منطقه است.
دومین نشست گروه تماس منطقهای برای افغانستان، با حضور نمایندگان ویژه ایران، چین، روسیه و پاکستان در امور افغانستان امروز شنبه ۱۹ خرداد ماه به میزبانی ایران در دفتر مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه برگزار شد.
انتهای پیام
نظرات