به گزارش ایسنا، خبرگزاری آمریکایی در گزارشی شرح میدهد که چطور «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا و نامزد ریاست جمهوری حزب دموکرات و «کامالا هریس»، رقیب دموکرات او و معاون «جو بایدن» رئیسجمهور فعلی آمریکا در تلاش برای جلب آرای رایدهندگان مسلمان وعدههای بیارزش و ادعاهای گزاف را درباره درد و رنج فلسطینیها و پایان دادن به جنگ غزه مطرح ساخته اما از طرف دیگر همواره اولویت را به سیاستهای همیشگی واشنگتن در پشتیبانی از رژیم صهیونیستی میدهند.
آسوشیتدپرس گزارش میدهد: «در حالی که ۲ هفته تا روز انتخابات باقی مانده بحران در خاورمیانه بر رقابت بر سر کاخ سفید سایه انداخته و در حالی که یکی از نامزدها به سختی میتواند کلمات مناسب را درباره جریان های متلاطم این منطقه پیدا کند و نامزد دیگر حرف های گزاف درباره این که به نزاع دیرینه در خاورمیانه سریعا پایان میدهد، میزند.»
این خبرگزاری نوشت: «کامالا هریس، معاون رئیس جمهور آمریکا با زحمت زیاد تلاش دارد بین صحبت درباره پشتیبانی قدرتمند از اسرائیل و محکومکردن تلفات بالای غیرنظامیان گرفتار در جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه و حزب الله در لبنان تعادل برقرار کند که البته همیشه در این زمینه موفق عمل نمیکند. دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا از سوی دیگر تاکید میکند که هیچ یک از این اتفاقات در صورت نظارت کردن او رخ نمیدادند و او میتواند هم چیز را در صورتی که به ریاست جمهوری انتخاب شود حلوفصل کند.»
هر ۲ نامزد اما با وجود همه این صحبتها چشم به جلب آرای رایدهندگان مسلمان و عرب آمریکا از یک طرف و رایدهندگان یهودی از طرف دیگر به ویژه در ایالتهای کلیدی میشیگان و پنسیلوانیا دارند.
به نوشته آسوشیتدپرس اظهارنظری که کامالا هریس چند روز پیش در مواجهه با فریادهای یک معترض خشمگین حامی فلسطین مطرح ساخت جنجال زیادی برانگیخته است. این مرد در تجمعی در روز پنجشنبه در دانشگاه ویسکانسین-میلواکی با فریاد خواستار موضوع کامالا هریس درباره نسلکشی در غزه شد، در حالی که نامزد دموکراتها در پاسخ گفت نگرانیهای او «واقعی» هستند؛ اظهار نظری که به نوعی موافقت هریس با وقوع این نسل کشی را رسانده و شدیدا از سوی «مایکل اورن» سفیر سابق رژیم صهیونیستی در آمریکا محکوم شد.
اما بعد از این محکومیت ستاد انتخاباتی هریس اعلام کرد آنچه که او با آن موافقت کرده درد و رنج غیرنظامیان فلسطینی بوده و او اسرائیل را به نسلکشی متهم نمیکند.
مواضع ترامپ و هریس
یک روز قبل از آن هم هریس در گفتوگویی با خبرنگاران گفت «اولین و غمانگیزترین ماجرا» در جنگ غزه حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس است که به کشته شدن ۱۲۰۰ اسرائیلی انجامید. او در ادامه متهم شد به اینکه اهمیتی به کشتار عظیم ۴۱۰۰۰ فلسطینی در نوار غزه نمیدهد.
ترامپ چند روز پیش در یک اقدام جنجالی با یک شبکه سعودی مصاحبه کرد و در آن وعده داد که در غرب آسیا صلح برقرار خواهد کرد و وضعیت در لبنان «خیلی خوب» خواهد شد.
او در پستی در روز دوشنبه در رسانه اجتماعی خود نوشت رسیدن کامالا هریس به ریاست جمهوری تنها مسائل را در غرب آسیا بدتر خواهد کرد.
ترامپ ادعا کرد: «اگر کامالا هریس به ریاست جمهوری چهار ساله برسد خاور میانه چهار دهه آینده را در آتش خواهد بود، بچههای شما به جنگ اعزام خواهند شد و شاید حتی یک جنگ جهانی سوم در بگیرد. چیزی که هرگز با رسیدن دونالد ترامپ به ریاست جمهوری اتفاق نخواهد افتاد. محض خاطر کشورتان و بچههایتان و برای صلح به ترامپ رای دهید.»
هریس با دلیل جایگاهش به عنوان معاون رئیس جمهور فعلی در وضعیت بغرنجی قرار داشته چون هم میخواهد با سیاست خارجی دولت متبوعش موافق باشد هم نشان دهد که مسیرش با این دولت یکسان نخواهد بود. اما برخی متحدان و دستیاران کامالا هریس نیز از این ناراحت هستند که رویکرد او باعث شده که با برخی از مواضع غیرقابل پیشبینی ترامپ در حوزه سیاست خارجی همراستا شود.
تبعات چشمگیر برای روز بعد از انتخابات
خبرگزاری آمریکایی تحلیل میکند شکافهای سیاسی در دوره رقابت انتخاباتی در نهایت میتواند تبعات چشمگیری را بعد از روز انتخابات رقم بزند چون طرفها در منطقه از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از نزدیک نتیجه انتخابات و هر گونه پتانسیل تغییر در سیاست خارجی آمریکا را رصد میکنند.
اخیرا یک نظرسنجی شرکتهای آسوشیتدپرس-نورک نشان داد نه ترامپ و نه هریس در ارتباط با مساله وضعیت غرب آسیا از برتری سیاسی واضحی بر دیگری برخوردار نیستند. طبق این نظرسنجی از هر ۱۰ فرد رایدهنده ثبت نام کرده، چهار نفر گفتند ترامپ عملکرد بهتری نسبت به این حوزه خواهد داشت و همین میزان نیز همین نظر را درباره هریس ابراز کردند. از هر ۱۰ پاسخگو نیز ۲ نفر گفتند که از نظر آنها هیچ کدام از ۲ نامزد عملکرد بهتری در قبال غرب آسیا نخواهد داشت.
نظرسنجی مذکور همچنین تضعیف اقبال به هریس از سمت طرفداران حزب خودش در خصوص موضوع غرب آسیا را نشان داد. طبق این نظرسنجی تنها دو سوم رایدهندگان دموکرات می گویند کامالا هریس نامزد بهتری برای مدیریت وضعیت در غرب آسیا است اما در بین جمهوریخواه از هر۱۰ نفر هشت نفر مدیریت او در قبال غرب آسیا را بهتر دانستند.
خشم مسلمانان آمریکا
ایالت میشیگان بالاترین تمرکز رایدهندگان عرب آمریکایی را داشته و در این ایالت موضوع جنگ غزه شدیدا جامعه این رای دهندگان را تحت تاثیر قرار میدهد. اعضای خانواده بسیاری از این رای دهندگان در غزه و لبنان ساکن هستند و اخیرا «کامل احمد جواد»، یک آمریکایی عرب ساکن دیترویت، در حالی که تلاش میکرد کمکهایی به خانه خود در جنوب لبنان تحویل دهد به شهادت رسید.
به گزارش آسوشیتدپرس وضعیت کنونی خشم جامعه رایدهندگان عرب آمریکا را برانگیخته و آنها خواستار آن هستند که ایالات متحده خواستار آتشبس در غرب آسیا شود و اسرائیل را تحریم تسلیحاتی کند.
هر چند که هر ۲ حزب اصلی آمریکا و نامزدهایشان حامی رژیم صهیونیستی هستند اما اکنون بایدن با توجه به حمایتهایش از این رژیم در طول جنگ غزه بیشتر مورد انتقاد قرار میگیرد.
به نوشته این خبرگزاری وقتی کامالا هریس وارد رقابت انتخابات شد خیلی از رهبران آمریکاییهای عربتبار به خاطر برخی صحبتهای سابقه هریس و تعاملات اولیه این نامزد دموکراتها به خوشبینی پیدا کردند. اما در ادامه مسیر مشخص شد او چندان قرار نیست از سیاستهای دولت کنونی جو بایدن فاصله بگیرد و به این ترتیب سریعا این خوشبینی رنگ باخت.
ترامپ بدتر است یا هریس؟
«ریما مروه» مدیر شبکه مالی جوامع آمریکاییهای عربتبار گفت: «شما به آمریکاییهای عرب میگویید که ترامپ قرار است بدتر باشد. چه چیزی بدتر از کشتار اعضای خانواده شما است؟ وقتی از مردم بپرسید آیا قرار نیست ترامپ وضعیت بدتری رقم بزند آنها همین حرف را در پاسخ می گویند. دیگر وضعیت از این چیزی اکنون دارد برای ما رخ میدهد نمیتواند بدتر شود.»
کمیته اقدام سیاسی موسوم به «ائتلاف آینده» که از سوی «ایلان ماسک» کارآفرین و میلیاردر آمریکایی حامی ترامپ، پتشیبانی میشود اخیرا در محلههای عرب نشین آمریکا در میشیگان تبلیغاتی را به منظور برجسته کردن پشتیبانیهای هریس از اسرائیل در کنار تصاویر خود او و شوهر یهودیاش، «داگ امهاف» منتشر کرده است.
همین کمیته اما تلاش دارد پیامی ضد آن را برای جلب نظر رایدهندگان یهودی حامی رژیم صهیونیستی در پنسیلوانیا فرستاده و به هریس از بابت حمایت از قطع برخی پشتیبانی های تسلیحاتی از اسرائیل حمله کند.
«مورگان فینکلستاین» سخنگوی هریس در واکنش به رویکرد تبلیغاتی ترامپ در خصوص مساله غرب آسیا گفت: «این نشان دهنده این است که ترامپ به عنوان یک فرد دچار اختلال روانی و مهار نشده بیش از حد خطرناک است. او ما را درست به همان وضعیت پرآشوب خودسرانه دولت قبلش که آمریکا را تضعیف و جهان را ناامن ساخت خواهد برد.»
انتهای پیام
نظرات