مصطفی جیبا کارشناس مسئول بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت غرب اهواز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به ۲۹ اکتبر روز جهانی سکته مغزی اظهار کرد: سکته مغزی پیشرفت سریع علائم و نشانههای ناشی از اختلال محدود یا گسترده در عملکرد مغز است که منشا عروقی دارد و بیش از ۲۴ ساعت طول میکشد.
وی افزود: سکته مغزی یکی از علتهای اصلی ناتوانی عصبی بزرگسالان هم جسمی و هم شناختی، زوال عقل و مرگ در سطح جهان و دومین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است و در کشورهای صنعتی سومین عامل مرگ و میر محسوب میشود. سالانه ۵۵ میلیون مرگ در جهان رخ میدهد که ۱۰ درصد آنها به دلیل سکته مغزی است.
کارشناس مسئول بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: دو سوم سکتههای مغزی در کشورهای در حال توسعه اتفاق میافتد که با وجود ماهیت قابل پیشگیریشان، به طور فزایندهای به یک مشکل بزرگ سلامت تبدیل شدهاند.
وی بیان کرد: برخی مطالعهها، میزان مرگ و میر ناشی از سکته مغزی در ایران را تا ۳۱.۵ درصد گزارش کردهاند. پیشبینی میشود مرگ و میر ناشی از این عارضه تا سال ۲۰۳۰ در خاورمیانه و شمال آفریقا تقریبا دو برابر شود.
جیبا گفت: یک عامل خطر اصلی برای سکته مغزی افزایش سن است زیرا هر ۱۰ سال بعد از ۵۵ سالگی خطر سکته مغزی دو برابر میشود. علاوه بر این، جنسیت یک عامل تعیینکننده در این بیماری است؛ به طور کلی سکته مغزی در مردان شایعتر است، با این حال به دلیل طول عمر بیشتر برای زنان و بروز بالای سکته مغزی در سنین بالاتر، تعداد زنان مبتلا به سکته بیشتر از مردان است.
عوامل قابل اصلاح برای پیشگیری از سکته مغزی
وی افزود: فشار خون بالا، شایعترین عامل قابل پیشگیری سکته مغزی است. فشار خون بالا عامل بزرگی است که در صورت کنترل نشدن، خطر سکته مغزی را دو برابر یا حتی چهار برابر میکند. این عارضه، بزرگترین عامل خطر سکته مغزی در مردان و زنان است بنابراین یکی از مهمترین کارهایی که میتوان برای کاهش خطر آن انجام داد، کنترل فشار خون بالا است.
کارشناس مسئول بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: یک هدف ایدهآل، حفظ فشار خون کمتر از ۸۰/۱۲۰ است اما ممکن است بنا به دلایلی شما و پزشکتان نخواهید میزان فشار خون شما اینقدر پایین باشد. برای برخی افراد، یک هدف کمتر تهاجمی مانند فشار خون کمتر از ۹۰/۱۴۰ ممکن است مناسبتر باشد.
سیگار کشیدن
وی بیان کرد: سیگار کشیدن و دخانیات خطر ابتلا به سکته مغزی را برای افراد سیگاری و غیر سیگاری در معرض دود سیگار افزایش میدهد. سیگار، سرعت تشکیل لخته را افزایش میدهد، خون شما را غلیظ میکند و میزان تجمع پلاک در رگها را افزایش میدهد.
جیبا گفت: برای جلوگیری از سکته مغزی علاوه بر یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، ترک سیگار یکی از بهترین تغییرها در سبک زندگی است که به شما کمک میکند خطر سکته مغزی را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
دیابت
وی با اشاره به نقش دیابت (قندخون) در بروز سکته مغزی عنوان کرد: مقدار قند خون طبیعی بین ۱۰۰-۷۰ میلیگرم بر دسیلیتر است؛ ضروری است افراد پرهدیابتیک یعنی دارای قند خون ۱۰۰تا ۱۲۵ با اصلاح سبک زندگی، قند خون خود را به محدوده طبیعی برگردانند.
کارشناس مسئول بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: بیماران دیابتی با قند خون ۲۶ میلیگرم بر دسیلیتر و بالاتر که داروهای کاهنده قند مصرف میکنند ضروری است قند خون کنترل شده داشته باشند یعنی قند خون ناشتای آنها کمتر از ۱۳۰ میلیگرم بر دسیلیتر باشد.
چربی خون
وی بیان کرد: چربی خون شامل کلسترول و تری گلیسرید است؛ افزایش چربی خون به خاطر رسوب در دیواره عروق، در افزایش سکته مغزی تاثیرگذار است بنابراین ضروری است افراد برای پیشگیری از سکته مغزی، مقدار کلسترول تام (Total Cholesterol=TC) خود را کمتر از ۲۰۰ میلیگرم در دسیلیتر و تری گلیسرید خود را کمتر از ۱۵۰ میلیگرم در دسیلیتر حفظ کنند.
چاقی و اضافه وزن
وی با بیان اینکه چاقی و اضافه وزن از دیگر عوامل بروز سکته مغزی هستند، افزود: چاقی و همچنین عوارض مرتبط با آن مانند فشار خون بالا و دیابت، احتمال سکته مغزی را افزایش میدهند. اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن میتواند تاثیر واقعی بر سکته مغزی داشته باشد. حفظ وزن بدن در محدوده طبیعی (BMI=۱۸.۵-۲۵) برای کاهش سکته مغزی ضروری است.
رژیم غذایی نامناسب
جیبا با اشاره به تاثیر رژیم غذایی نامناسب بر سلامت گفت: رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات خطر سکته مغزی را کاهش دهد. همچنین روغن زیتون، آجیل و غلات کامل میتوانند مفید باشند.
نداشتن فعالیت بدنی
وی با بیان اینکه کمتحرکی و نداشتن فعالیت بدنی از عوال موثر در وقوع سکته مغزی است، عنوان کرد: ورزشهای هوازی موجب کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی میشوند و میتوانند فشار خون را نیز کاهش دهند. ورزش، سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا را افزایش میدهد و سلامت کلی عروق خونی و قلب را بهبود میبخشد. همچنین به شما در کاهش وزن، کنترل دیابت و کاهش استرس کمک میکند.
کارشناس مسئول بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت غرب اهواز گفت: چربی غیرطبیعی، مصرف بیش از حد الکل و استرس روانی اجتماعی و افسردگی هم از دیگر عوامل موثر در سکته مغزی هستند که باید با رسیدگی، درمان و رفع شوند.
انتهای پیام
نظرات