• دوشنبه / ۱۴ آبان ۱۴۰۳ / ۰۸:۳۸
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1403081409989
  • خبرنگار : 50294

فرش دستباف کردستان بر دار تحریم و تورم

فرش دستباف کردستان بر دار تحریم و تورم

ایسنا/کردستان روزگاری فرش دستبافت کردستان رونق و شکوهی جهانی داشت، طرح‌ها و نقش‌هایش نقل مجلس و زیبایی و کیفیتش زبانزد خاص و عام بود و در بازار رقابت حرفی برای گفتن داشت، اما اکنون بازار فرش دستبافت کردستان مدت‌ها است که از دوران رونق و شکوه خود فاصله گرفته و خریدار پر و پاقرصی در بازار ندارد.

بازار رو به کساد فرش دستبافت کردستان را می‌توان از رنگ رخساره حجره‌های قدیمی شهر فهمید؛ از کنار حجره‌های فرش‌فروشی بازار قدیمی شهر سنندج که می‌گذری، قالی‌های دستبافت کردی روی هم چیده شده و آن‌ها که رنگ و لعاب چشم‌گیرتری دارند روی زمین پهن و برخی از آن‌ها هم بر در و دیواره حجره قدیمی شهر به دار آویخته شده‌اند و به جز صاحب پیر حجره که سال‌ها است در این بازار موی خود را سفید کرده است، خریداری در حجره نیست.

به گزارش ایسنا، در روزگاران گذشته در هر خانه‌ای که قدم می‌گذاشتی هرچند قدیمی، هرچند رنگ و رو رفته، هرچند کهنه اما یک فرش دستبافت در خانه‌ها بود و حضور فرش دستبافت در خانه‌ها نشان از علاقه مردم و اصالت این فرش‌ها بود، اما امروزه وضع معیشتی مردم اجازه خرید چنین کالای گرانبهایی را نمی‎دهد و به خرید فرش‌های ماشینی روی آورده‌اند؛ اصلا یکی از دلایل اصلی از رونق افتادن فرش‌های دستبافت افزایش تولید همین فرش‌های ماشینی در بازار بود و رفته رفته بازار تورم و گرانی نیز به آن افزوده شد.

از مشکلات و وضع معیشتی مردم برای خرید فرش دستبافت که بگذریم، بازار جهانی صادرات فرش کردستان نیز حال و روز چندان خوبی ندارد و آمارها حاکی از آن است که امسال کمتر از یک درصد صادرات فرش دستبافت در استان کردستان صورت گرفته که رقم بسیار ناچیزی است.

در کنار همه این مشکلات؛ نبود بازار فروش مناسب، افزایش قیمت مواد اولیه، نبود حمایت و عدم وجود اعتبارات مشاغل خانگی سبب شده است که دیگر مردم استان کردستان همچون گذشته شور و شوقی برای فرشبافی نداشته باشند و از این عرصه هنری فاصله بگیرند.

حال ناخوش صادرات فرش دستبافت کردستان

در همین راستا درباره بازار کم‌جان قالی دستبافت کردستان از معاون امور و بازرگانی و توسعه و تجارت اداره صمت کردستان می‌پرسم، می‌گوید: یکی از مشکلاتی که فرش دستبافت کردستان دارد مربوط به حوزه صادرات است که این روزها با مشکلات بسیاری روبه‌رو است.

طه سمیعی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: فرش دستبافت کردستان همچون گذشته روند تولید خود را دارد، اما به دلیل اینکه به کشورهای مورد هدف همچون کشورهای اروپایی و آسیایی و عربی صادر نمی‌شود، بازار آن دچار افت شدیدی شده است.

وی عنوان کرد: با این اوصاف می‌توان گفت اصلی‌ترین و مهم‌ترین دلیل افت و کسادی بازار فرش دستبافت کردستان مربوط به حوزه صادرات است و همانند نفت، فرش نیز جزو کالاهایی است که تحریم است.

میزان صادرات فرش دستبافت زیر یک درصد است

سمیعی در خصوص میزان صادرات فرش دستبافت کردستان تصریح کرد: این روزها صادرات فرش دستبافت نداریم و حتی به زیر یک درصد هم نمی‌رسد.

معاون امور و بازرگانی و توسعه و تجارت اداره صمت کردستان افزود: یکی دیگر از دلایل افت داخلی فرش دستبافت نبود توان خرید مردم برای این کالای لوکس و گرانبها است و امروزه به دلیل گرانی و تورم موجود در جامعه درآمدهای عمومی خانوار به جای خرید فرش دستبافت صرف خرید کالاهای اساسی به ویژه خوراک و پوشاک می‌شود.

وی همچنین به اعتبارات مشاغل خانگی گریزی زد و گفت: اعتبارات برای مشاغل خانگی در حال حاضر بسیار ناچیز است و عدد قابل‌توجهی نیست، اما چون تعداد بافندگان ثبت شده در استان حدود ۵۰ هزار واحدی تولیدی متمرکز و نیمه‌متمرکز است و هرساله قیمت مواد اولیه باتوجه به میزان تورم موجود در حال افزایش است، معمولا این کارگاه‌ها برای تامین مواد اولیه خود دچار مشکل هستند.

‌سمیعی ادامه داد: با همکاری سازمان و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سالانه مبالغی به عنوان تامین مواد اولیه یا تهیه دار قالی در اختیار بافندگان قرار داده می‌شود که مبالغ قابل توجهی نیست.

فرش دستباف کردستان بر دار تحریم و تورم

لازمه حضور بافندگان فرش دستبافت در نمایشگاه‌های بین‌المللی

وی در ادامه با بیان اینکه برای رفع مشکلات حوزه فرش دستبافت باید در قدم اول برای آن بازار فروش ایجاد کرد، تصریح کرد: لازمه این امر حضور بافندگان فرش دستبافت در نمایشگاه‌های بین‌المللی است، لذا برای دستیابی به این مهم دولت باید هزینه حضور و اجاره غرفه‌ها را پرداخت کند تا بافندگان بتوانند با حضور خود در این نمایشگاه‌ها شرایطی فراهم کنند تا فرش دستبافت به تجار و مصرف‌کنندگان معرفی و زمینه‌ دوباره‌ای را برای ایجاد رونق دوباره بازار فرش تدارک ببینند.

شناسایی ۵۰ هزار بافنده فرش در کردستان

معاون امور بازرگانی اداره صمت کردستان در ادامه گفت: در استان کردستان نزدیک به ۹۰ هزار بافنده فرش دستبافت داریم که از این تعداد ۵۰ هزار نفر شناسایی و در قالب تعاونی‌های مربوط به حوزه تولید فرش فعالیت می‌کنند.

تولید سالانه ۱۸۰ هزار متر مربع فرش در استان کردستان

‌سمیعی بیان کرد: باتوجه به استعدادی که در استان کردستان در حوزه فرش دستبافت وجود دارد، ۱۸۵ واحد تولیدی به صورت متمرکز و نیمه متمرکز در حال فعالیت هستند و سالانه قریب به ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار متر مربع فرش در استان کردستان تولید می‌شود.

رفع مشکلات بازار صادرات فرش از اقدامات تا تمهیدات

سمیعی در خصوص مشکلات حوزه بازار صادرات فرش دستبافت کردستان بیان کرد: در حال حاضر کارگاه‌های آموزشی در خصوص بازاریابی در سطح استان در حال انجام است و در همین راستا با قریب به ۲۵ رایزن بازرگانی در کشورهای مختلف هماهنگ شده که محصولات تولیدی استان کردستان را معرفی کنند.

وی ادامه داد: ما در سطح کشور ۲ نشان ملی و بین‌المللی را برای فرش دستبافت سنندج و بیجار دریافت کرده‌ایم که یکی از شاخص‌های اولویت‌دار استان کردستان است.

سمیعی تصریح کرد: تمهیدات ذکر شده امسال با همکاری استانداری کردستان در حال انجام است و امسال همت بر این است که بتوانیم این مهم را به سرانجام مقصود برسانیم تا کمکی به بازار فرش دستبافت استان کردستان باشد.

لزوم افزایش سهمیه بیمه بافندگان فرش دستبافت در کردستان

وی اضافه کرد: در حال حاضر ۱۲ هزار بافنده فرش در استان کردستان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند، اما این کفایت نمی‌کند و باتوجه به جمعیت نزدیک به ۵۰ هزار نفری بخش تولید فرش دستبافت نیاز است که دولت و اداره کل تامین اجتماعی کمک کنند تا سهمیه بیمه تامین اجتماعی حداقل تا ۱۰ هزار نفر دیگر افزایش پیدا کند.

معاون امور بازرگانی اداره صمت استان کردستان خاطرنشان کرد: هرچند که اعتباراتی برای مشاغل خانگی برای تولید فرش و خرید مواد اولیه همواره تخصیص داده شده؛ اما به دلیل گستردگی محدوده کار و فعالیت نیازمند تخصیص اعتبارات ویژه است.

وی یادآور شد: طی بازدیدهای مشترکی که با تامین اجتماعی از کسانی که به صورت مستقل در منزل خود مشغول به فعالیت هستند، داشتیم این تولیدکنندگان می‌توانند به صورت آزاد تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و لزوما لازم نیست که حتما تحت پوشش کارگاه‌های فرشبافی باشند.

فرش دستباف کردستان بر دار تحریم و تورم

زنجیرە ارزش فرش دستبافت کردستان پایەگذاری می‌شود

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کردستان هم در رابطه با فرش دستبافت کردستان گفت: دو زنجیرە ارزش راهبردی را برای امسال پایەگذاری کردیم کە یکی از آن‌ها زنجیرە ارزش فرش دستبافت کردستان است.

علی نوری در خصوص مشکلات حوزە فرش دستبافت کردستان اظهار کرد: همانگونە کە مستحضرید فرش دستبافت سنە و بیجار در سال گذشتە ثبت جهانی شد.

وی عنوان کرد: قریب بە ۹۰ هزار بافندە فرش در استان کردستان داریم و سالانە بیش از ۲۰۰ هزار متر مربع فرش دستبافت در داخل استان تولید می‌شود، اما متاسفانە با همە این تفاسیر حوزە فرش چە در سطح ملی و چە در سطح استانی از حیث صادرات با مشکلات جدی مواجە است.

نوری بیان کرد: همچنین کشور از رتبە اول در سال ۱۳۹۰ با ٥۰۰ میلیون دلار صادرات هم‌اکنون بە زیر ۳۰ میلیون دلار صادرات رسیدە کە حکایت از حال و روز ناخوش صادرات در حوزە فرش دارد.

وی بە برپایی میز فرش دستبافت کشور اشارە و اضافە کرد: با انتخاب کردستان بە عنوان دبیر میز فرش دستبافت کشور امیدواریم بتوان فرش دستبافت کردستان را از مرزهای استان و مرز باشماق بە اقلیم کردستان عراق و در نهایت بە اروپا صادر کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha