• دوشنبه / ۱۴ آبان ۱۴۰۳ / ۱۶:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1403081410528
  • خبرنگار : 71290

۲ ماه پیش رو؛ تعیین‌کننده شرایط توافق سیاسی در منطقه

۲ ماه پیش رو؛ تعیین‌کننده شرایط توافق سیاسی در منطقه

مدیر گروه مطالعات لبنان در«مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه» با بیان اینکه در شرایط کنونی اسرائیل تمایلی برای آتش بس در غزه ندارد، گفت: ۲ ماه آینده می‌تواند شرایط توافق سیاسی را در آینده مشخص کند. تصور می‌کنم اسرائیل چراغ سبزی را از طرف آمریکایی‌ها دارد و در این مدت فرصت دارد تا در عرصه میدان به دستاورد راهبردی برسد.

به گزارش ایسنا، مذاکرات آتش‌بس در ارتباط با غزه و لبنان در چندین مرحله و توسط گروه‌های مختلف انجام شده اما همچنان بی نتیجه مانده است، به نظر می رسد رژیم صهیونیستی تصور می‌کند می تواند با تداوم و تشدید حملات علیه فلسطینیان و نیروهای مقاومت شکست‌های خود را جبران کرده و به اهدافش برسد. 

با توجه به مطرح شدن گفت‌وگوها برای برقراری آتش‌بس مقامات لبنان بر بازگشت و اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ تاکید دارند اما رژیم صهیونیستی فراتر از این قطعنامه را می‌خواهد. 

 «نجیب میقاتی» نخست‌وزیر موقت لبنان در مصاحبه‌ با روزنامه واشنگتن پست تاکید کرد که«اولویت ما اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ است.»

او همچنین از تمدید دوره فرماندهی «جوزف عون» بر ارتش لبنان که در ژانویه منقضی می‌شود، حمایت کرد و گفت: «ما افسران خود را در میانه نبرد تغییر نمی‌دهیم.»

نخست‌وزیر لبنان همچنین به نشریه واشنگتن پست گفت: «ما از پیشنهاد آموس هوکشتاین، نماینده ویژه بایدن، از جمله استقرار نیروهای لبنانی در جنوب و وجود مکانیسم نظارتی حمایت می‌کنیم.»

همچنین «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان  در گفت‌وگویی تاکید کرد: «من دیروز آتش‌بس می‌خواستم، امروز و فردا هم آتش‌بس می‌خواهم.»

بری نیز حمایت خود را از جزئیات طرح هوکشتاین اعلام کرد. 

براساس آخرین گزارش ها، وزرای خارجه مصر و آمریکا در گفت‌وگویی به بررسی تحولات غرب آسیا و آتش‌بس در غزه و لبنان پرداختند.

«بدر عبدالعاطی»، وزیر خارجه مصر و «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا، طی تماسی تلفنی تحولات خاورمیانه و تلاش‌ها برای سرعت بخشیدن به دستیابی به آتش بس در غزه و لبنان و توقف تنش در منطقه را بررسی کردند.

وزرای خارجه مصر و آمریکا درباره آتش‌بس در غزه و رساندن کمک‌های بشردوستانه در سایه وخامت شدید اوضاع انسانی در غزه رایزنی کردند.

۲ ماه پیش رو؛ تعیین‌کننده شرایط توافق سیاسی در منطقه
دیدار وزیران خارجه مصر و آمریکا 

همچنین وزیر خارجه مصر بر مخالفت قاطعانه کشورش و محکومیت اقدامات تنش زای رژیم صهیونیستی با هدف سنگ اندازی در مسیر کمک‌ها و جلوگیری از فعالیت آژانس آنروا تاکید کرد.

هدف اصلی دولت آمریکا برقراری آتش‌بس در غزه در آستانه انتخابات بود

«محمد خواجوئی» در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از تحولات مربوط به مذاکرات آتش‌بس لبنان و غزه اظهار کرد: تلاش‌های اخیر درباره آتش‌بس در غزه و لبنان مشخصا از طرف آمریکا انجام شده است و درواقع هدف اصلی دولت آمریکا با توجه به این‌که در آستانه انتخابات قرار دارد، این بود که آتش‌بس انجام شود ولو حتی موقت هم باشد بتواند دستاوردی را برای جریان حزب دموکرات، دولت بایدن و کامالا هریس معاون او و کاندیدای انتخابات داشته باشد.

وی با بیان این‌که حزب دموکرات از مذاکرات آتش‌بس نسبی لبنان و غزه به دنبال بهره برداری انتخاباتی بود،‌ گفت: این مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید زیرا مبتنی بر یک ساز و کار موقت بوده و نمی‌تواند پایدار باشد، علاوه بر این قبلا هم مذاکراتی هر چند بی نتیجه انجام شده بود.

اسرائیل تمایلی برای آتش‌بس در غزه ندارد

این کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد در شرایط کنونی اسرائیل تمایلی برای آتش‌بس در غزه ندارد و مشخص نیست اگر آتش‌بس در لبنان هم به صورت ۶۰ روزه اجرا شود، پایدار باشد. به همین دلیل معتقدم در شرایط کنونی اسرائیل خواهان آتش‌بس نیست. 

نتانیاهو در آستانه انتخابات آمریکا پاس گلی به دموکرات‌ها نمی‌دهد

خواجوئی ادامه داد: با توجه به این‌که نتایج انتخابات آمریکا هنوز مشخص نیست، طبیعتا هیچ وقت نتانیاهو پاس گلی به دموکرات‌ها در آستانه انتخابات نمی‌دهد زیرا تمایل نتانیاهو به برد ترامپ بوده و منطقی هم است،  از این رو تا مشخص شدن نتیجه انتخابات تمام این موضوعات به آینده احاله پیدا کرده است.

۲ ماه پیش رو؛ تعیین‌کننده شرایط توافق سیاسی در منطقه
ترامپ و هریس کاندیداهای انتخابات آمریکا

وی با تاکید بر این‌که اسرائیل به دنبال دستیابی به اهدافش در غزه و لبنان است و خواهان آتش‌بس هم نیست، اظهار داشت: با توجه به این‌که در ماه ژانویه دولت جدید آمریکا سر کار می‌آید، طی ماه‌های نوامبر و دسامبر  ابتکار سیاسی قابل اجرا نخواهد داشت و ۲ ماه پرتنشی را خواهیم داشت، از این رو معادلات و نتیجه این نبرد در عرصه میدان مشخص خواهد شد که می‌تواند در قالب تقابل اسرائیل در لبنان و غزه و یا اسرائیل با ایران باشد.  

۲ ماه آینده می‌تواند شرایط توافق سیاسی را مشخص کند

مدیر گروه مطالعات لبنان در «مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه»  همچنین بیان کرد: بنابراین ۲ ماه آینده می‌تواند شرایط توافق سیاسی را در آینده مشخص کند، به عبارت دیگر تصور می‌کنم اسرائیل چراغ سبزی را از طرف آمریکایی‌ها دارد و در این مدت فرصت دارد تا در عرصه میدان به دستاورد راهبردی برسد تا دولت جدید آمریکا روی کار آید و بتواند ابتکار سیاسی مشخصی را برای پایان دادن به جنگ فراهم کند.

اسرائیل به دنبال ترتیبات جدید امنیتی در لبنان

خواجوئی در ادامه با اشاره به شرایط موجود در لبنان گفت: اسرائیل بعد از ضرباتی که به حزب‌الله با ترور رهبران و فرماندهان وارد کرد و همچنین حملات هوایی گسترده و حملات محدودی که به صورت زمینی انجام داد، درصدد است تا معادله جدید امنیتی را در لبنان رقم زده و به آن دست یابد. 

وی تاکید کرد: اما وضعیت به گونه‌ای است که طرف لبنانی و طرف غربی یعنی به طور مشخص فرانسه خواهان بازگشت به قطعنامه ۱۷۰۱ مصوب سال ۲۰۰۶  هستند که در جریان آن قطعنامه ترتیبات امنیتی میان لبنان و اسرائیل تعیین گردید و ۲ طرف طی این سال‌ها در چارچوب این ترتیبات امنیتی قرار داشتند و بعد از جنگ ۲۰۲۳ عملات این ترتیبات امنیتی اجرا نشده است.

۲ ماه پیش رو؛ تعیین‌کننده شرایط توافق سیاسی در منطقه
حملات اسراییل به لبنان

این کارشناس مسائل منطقه افزود: مسئولیت این پرونده در دست دولت لبنان و نبیه بری رییس پارلمان لبنان است و از طرف حزب‌الله این اجازه را دارد که مذاکره کند ، در هر حال طرف لبنانی اصرار به اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ دارد اما واقعیت این است که اسرائیل حاضر به تن دادن به قطعنامه ۱۷۰۱ نیست و بعد از وارد کردن  ضربات به نیروهای مقاومت عملا دستاورد راهبردی نداشته و در تلاش است تا در عرصه میدانی به اهدافش برسد در واقع اسرائیل چیزی بیش‌تر از قطعنامه ۱۷۰۱ می‌خواهد. 

خواجوئی خاطرنشان کرد: اسرائیل تلاش می‌کند تا در معادلات با حزب‌الله دست برتر را داشته باشد و اجازه ندهد حزب‌الله امکان قدرتمندشدن داشته باشد، در حقیقت هدف اسرائیل ایجاد ترتیبات جدید امنیتی است تا بتواند به دستاورد راهبردی دست یابد. 

وی تاکید کرد: از سوی دیگر حزب‌الله نیز درصدد است تا با افزایش ضربات به داخل رژیم صهیونیستی، این رژیم را به سمت وضعیت  فروپاشی ببرد و اسرائیل به قطعنامه ۱۷۰۱ تن دهد ، در نظر داشته باشیم آنچه باعث شده آتش بس اجرا نشود این است که اسرائیل در خودش می‌بیند استمرار جنگ به سمتی پیش برود که بتواند دست برتر داشته باشد اگر شرایط به همین ترتیب ادامه یابد تا ۲ ماه آینده نیز این نبردها ادامه دارد. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha